Marcepanowe ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami

Marcepanowe ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami – Bardzo smaczne ciasto z dużą ilością owoców i marcepanem. Delikatne, soczyste, niezmiernie aromatyczne dzięki śliwkom, zapachowi migdałowemu i marcepanowi. Dobrze smakują przypieczone, miękkie śliwki ze słodkimi brzoskwiniami, a wszystko zanurzone w maślanym, pachnącym cieście. Interesujące ciasto o raczej niespotykanym smaku. Nie jest trudne w przygotowaniu, tylko trzymajmy się przepisu i pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (parę godzin przed pieczeniem wyciągnijmy składniki z lodówki). Proszę się też nie zniechęcać, jeśli nie możemy dostać masy marcepanowej, spokojnie znajdziemy ją w sklepach internetowych dla miłośników pieczenia. Bardzo polecam…

Marcepanowe ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami

Marcepanowe ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami
Składniki:
3 jajka (osobno żółtka i białka)
150g masy marcepanowej (w temperaturze pokojowej, pokrojonej na drobne kawałeczki)
4-5 kropli aromatu migdałowego
130g miękkiego masła
50g cukru
130g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
600g umytych, osączonych śliwek
400g umytych, osączonych brzoskwiń
2 łyżki dżemu morelowego

1. Wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia.

2. Żółtka utrzeć z marcepanem (po chwili miksowania z marcepanu zrobi się gładka masa), dodać aromat migdałowy.

3. Masło utrzeć z cukrem (około 3-4 minuty) i partiami dodawać utarty marcepan, po każdym dodaniu chwilę miksować.

4. Na wierzch masy przesiać mąkę i krótko wymieszać.

5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Śliwki przepołowić i wypestkować. Brzoskwinie obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Owoce ułożyć gęsto na cieście okręgami, zaczynając układać śliwki od brzegu tortownicy. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 40-45 minut.

7. Dwie łyżki dżemu podgrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Marcepanowe ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Tort kokosowy z brzoskwiniami

8 komentarzy do “Marcepanowe ciasto ze śliwkami i brzoskwiniami”

  1. Ja właśnie wczoraj piekłam to ciasto, już kolejne z Pani strony. podpowiadam takie małe ułatwienie, alby żółtka z marcepanem zblenderować-3 min i masa gotowa! Mikserem faktycznie trwa to weiki. pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Ciasto bardzo smaczne, polecam ;) Trochę zabawy z ucieraniem wszystkich składników, ale na prawdę warto. Największy problem miałam z miksowaniem marcepanu, ale p0 jakimś czasie się poddał :D Do dżemu dodałam trochę likieru amaretto, nadał bardzo fajnego smaku.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz