Makowiec z brzoskwiniami – Smaczny makowiec z owocami. Ciekawe połączenie masy makowej z galaretką i brzoskwiniami. Ładnie się prezentuje ciemna warstwa maku z jasnym pomarańczowym kolorem. Masa makowa jest dosyć zbita i ciasto ładnie się kroi. Do jasnego spodu lub maku, możemy dodać parę kropli aromatu migdałowego i ciasto będzie wtedy bardziej aromatyczne. Polecam… (przepis z gazety „Ciasta domowe” nr 215 ).
Makowiec z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
125g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
3 czubate szklanki maku
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki rodzynków
4 łyżki płatków migdałowych
100g masła
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
pomarańczowy cukier do dekoracji (niekoniecznie)
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masa makowa:
Mak sparzyć i 3 razy zemleć. Dodać cukier, miękkie masło, żółtka, rodzynki, płatki migdałowe, wymieszać. Białka ubić i dodać do maku, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm (można na większej), wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzch równomiernie wyłożyć masę makową (najlepiej ręcznie) i piec w temperaturze 180°C przez 45minut (piekłam na funkcji piekarnika góra-dół).
Brzoskwinie osączyć, drobno pokroić. Do soku po brzoskwiniach dodać tyle wody, aby było 750ml, zagotować, wsypać galaretki i wymieszać.
Gdy galaretka przestygnie, dodać brzoskwinie i wyłożyć je na ostudzone ciasto, włożyć do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować (posypałam brzeg ciasta pomarańczowym cukrem).
Udanych wypieków :)
Bardzo się cieszę, że smakuje,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ten makowiec robi furorę wśród znajomych i rodziny:) Właśnie kolejny raz zabieram się do pieczenia tego pysznego ciasta :) Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam
dobrze, życzę smacznego,
pozdrawiam
Właśnie zrobiłam ten makowiec, za jakąś godzinkę będę wiedziała czy jest dobry, dam znać o rezultacie :)
wydaje mi się, że tak,
pozdrawiam ciepło
A czy gotowa masa makowa z puszki tez bedzie ok do tego ciasta ?
w sklepach internetowych jak ale dobre i tortownia pl
pozdrawiam
A gdzie ten cukier kupujesz,bo ciasto z tym cukrem bardzo dekoracyjne.
taki cukier ozdobny
pozdrawiam
A co to za cukier pomarańczowy?
Właśnie go robię, jestem ciekawa jak wyjdzie:)
Witam, piękny i smaczny, robiłam go wielokrotnie, zawsze wychodzi pyszny:)Nawet moja bratowa się nim zajadała, mimo, że nie lubi makowców. Przepis poszedł dalej, i dalej i dalej:)Dziękuję i pozdrawiam
Jestem pod wrażeniem :)
:) pozdrawiam
Ale świetny, taki nietypowy zupełnie!!! Kolory niesamowite, szkoda by mi było zjeść;)