Babka korzenna z ponczem

Babka korzenna z ponczem – Bardzo smaczna, korzenna babka z czekoladą i skórką pomarańczową. Łączy w sobie wiele wspaniałych aromatów z winem i przyprawami. Delikatnie nasączona ponczem i polana lukrem w lekko różowym kolorze, wygląda pięknie. Czekolada, cynamon i wino tworzą wspaniałe połączenie. Jeśli nie mamy czasu i ochoty, możemy pominąć poncz i lukier, a babka i tak będzie przepyszna (można posypać cukrem pudrem). Taki wypiek przyjemnie umili nam okres adwentu lub urozmaici nasz zestaw świątecznych wypieków. Polecam :) (oryginalny przepis z gazety „Ciasta i desery” nr 4 z 2010r.)

Babka korzenna z ponczem

Babka korzenna z ponczem
Składniki:
Ciasto:
200g miękkiego masła
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki imbiru i goździków
kilka kropli aromatu pomarańczowego
130g cukru
4 jajka
125g mąki ziemniaczanej
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki kakao
50g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g posiekanej czekolady
Poncz:
120ml czerwonego wina
50ml soku z pomarańczy
1 łyżka cukru
Lukier:
200g cukru pudru
2-3 łyżki czerwonego wina

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Jajka rozbełtać i stopniowo dodawać do masła (gdyby masa się zważyła, dodać 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej), dodać aromat pomarańczowy, wymieszać.
Obie mąki połączyć z przyprawami, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Przesiać na tłuszczową masę i składniki dobrze zmiksować. Wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową i czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec prze 60-70 minut w temperaturze 170-180°C.
Ciasto pozostawić w formie do ostygnięcia.
Wino z sokiem pomarańczowym i cukrem podgrzać. Przygotowanym gorącym ponczem polać ciasto w formie i odstawić na 20 minut do nasiąknięcia.
Cukier puder utrzeć z winem i 1 łyżką gorącej wody (gdyby lukier był zbyt gęsty, dodać jeszcze wody). Babkę wyjąć z formy i polać gotowym lukrem, odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Babka korzenna z ponczem

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do “Babka korzenna z ponczem”

  1. W jakiej wielkości blaszce najlepiej upiec tę babkę? Mam formę z kominem o średnicy 26 cm, ale zastanawiam się, czy nie będzie za duża na 250 g mąki. Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz