Makowiec z brzoskwiniami

Makowiec z brzoskwiniami – Smaczny makowiec z owocami. Ciekawe połączenie masy makowej z galaretką i brzoskwiniami. Ładnie się prezentuje ciemna warstwa maku z jasnym pomarańczowym kolorem. Masa makowa jest dosyć zbita i ciasto ładnie się kroi. Do jasnego spodu lub maku, możemy dodać parę kropli aromatu migdałowego i ciasto będzie wtedy bardziej aromatyczne. Polecam… (przepis z gazety „Ciasta domowe” nr 215 ).

Makowiec z brzoskwiniami

Makowiec z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
125g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
3 czubate szklanki maku
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki rodzynków
4 łyżki płatków migdałowych
100g masła
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
pomarańczowy cukier do dekoracji (niekoniecznie)

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masa makowa:
Mak sparzyć i 3 razy zemleć. Dodać cukier, miękkie masło, żółtka, rodzynki, płatki migdałowe, wymieszać. Białka ubić i dodać do maku, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm (można na większej), wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzch równomiernie wyłożyć masę makową (najlepiej ręcznie) i piec w temperaturze 180oC przez 45minut (piekłam na funkcji piekarnika góra-dół).

Brzoskwinie osączyć, drobno pokroić. Do soku po brzoskwiniach dodać tyle wody, aby było 750ml, zagotować, wsypać galaretki i wymieszać.
Gdy galaretka przestygnie, dodać brzoskwinie i wyłożyć je na ostudzone ciasto, włożyć do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować (posypałam brzeg ciasta pomarańczowym cukrem).

Udanych wypieków :)

Makowiec z brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do wpisu „Makowiec z brzoskwiniami”

  1. Witam, piękny i smaczny, robiłam go wielokrotnie, zawsze wychodzi pyszny:)Nawet moja bratowa się nim zajadała, mimo, że nie lubi makowców. Przepis poszedł dalej, i dalej i dalej:)Dziękuję i pozdrawiam

  2. Ten makowiec robi furorę wśród znajomych i rodziny:) Właśnie kolejny raz zabieram się do pieczenia tego pysznego ciasta :) Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  3. standardowa to 25x35cm? więc myślę, że raczej tak, podwoić, chociaż wydaje mi się to bardzo duża porcja, pozdrawiam

  4. Moja blaszka ma rozmiar 25×40. Chciałabym zrobić jakieś nowe ciasto na synka imieniny. To mi wpadło w oko, ale wolałabym zrobić w dużej blaszce( byłoby więcej do podziału heheh).

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.