Makowiec z brzoskwiniami – Smaczny makowiec z owocami. Ciekawe połączenie masy makowej z galaretką i brzoskwiniami. Ładnie się prezentuje ciemna warstwa maku z jasnym pomarańczowym kolorem. Masa makowa jest dosyć zbita i ciasto ładnie się kroi. Do jasnego spodu lub maku, możemy dodać parę kropli aromatu migdałowego i ciasto będzie wtedy bardziej aromatyczne. Polecam… (przepis z gazety „Ciasta domowe” nr 215 ).
Makowiec z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
125g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
3 czubate szklanki maku
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki rodzynków
4 łyżki płatków migdałowych
100g masła
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
pomarańczowy cukier do dekoracji (niekoniecznie)
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masa makowa:
Mak sparzyć i 3 razy zemleć. Dodać cukier, miękkie masło, żółtka, rodzynki, płatki migdałowe, wymieszać. Białka ubić i dodać do maku, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm (można na większej), wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzch równomiernie wyłożyć masę makową (najlepiej ręcznie) i piec w temperaturze 180°C przez 45minut (piekłam na funkcji piekarnika góra-dół).
Brzoskwinie osączyć, drobno pokroić. Do soku po brzoskwiniach dodać tyle wody, aby było 750ml, zagotować, wsypać galaretki i wymieszać.
Gdy galaretka przestygnie, dodać brzoskwinie i wyłożyć je na ostudzone ciasto, włożyć do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować (posypałam brzeg ciasta pomarańczowym cukrem).
Udanych wypieków :)
Czy jak mam kupiony mak mielony to także 3 szklanki?
ja bym dała tyle samo, pozdrawiam
ciasto bardzo dobre, rzeczywiście łatwo się kroi i pięknie wygląda kolorystycznie :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Jeszcze jedno pytanie, czy piekarnik wcześniej rozgrzać?
tak proszę nagrzać wcześniej, Wesołych Świat!
Dziękuję, biore sie juz do przygotowania. Wesołych Świąt zycze;)
Witam,
Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak to czy puszka 850g jest odpowiednia?
myślę, że tak, pozdrawiam
uda się, ale będzie ciut bardziej płaski, pozdrawiam
Czy ta porcja będzie wystarczająca na formę 25×25?
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam dzisiaj ten makowiec z podwójnej porcji. Wyszedł idealny, bardzo smaczny. Dziękuję za przepis:)
Dziękuję za pomoc:), pozdrawiam
to na pewno podwoić jak blaszka 25×40, będzie dobrze, pozdrawiam:)
Moja blaszka ma rozmiar 25×40. Chciałabym zrobić jakieś nowe ciasto na synka imieniny. To mi wpadło w oko, ale wolałabym zrobić w dużej blaszce( byłoby więcej do podziału heheh).
standardowa to 25x35cm? więc myślę, że raczej tak, podwoić, chociaż wydaje mi się to bardzo duża porcja, pozdrawiam
Chciałabym zrobić to ciasto w standardowej prostokątnej bleszce, czy te składniki trzeba podwoić??