Makowiec z brzoskwiniami – Smaczny makowiec z owocami. Ciekawe połączenie masy makowej z galaretką i brzoskwiniami. Ładnie się prezentuje ciemna warstwa maku z jasnym pomarańczowym kolorem. Masa makowa jest dosyć zbita i ciasto ładnie się kroi. Do jasnego spodu lub maku, możemy dodać parę kropli aromatu migdałowego i ciasto będzie wtedy bardziej aromatyczne. Polecam… (przepis z gazety „Ciasta domowe” nr 215 ).
Makowiec z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
125g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
3 czubate szklanki maku
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki rodzynków
4 łyżki płatków migdałowych
100g masła
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
pomarańczowy cukier do dekoracji (niekoniecznie)
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masa makowa:
Mak sparzyć i 3 razy zemleć. Dodać cukier, miękkie masło, żółtka, rodzynki, płatki migdałowe, wymieszać. Białka ubić i dodać do maku, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm (można na większej), wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzch równomiernie wyłożyć masę makową (najlepiej ręcznie) i piec w temperaturze 180oC przez 45minut (piekłam na funkcji piekarnika góra-dół).
Brzoskwinie osączyć, drobno pokroić. Do soku po brzoskwiniach dodać tyle wody, aby było 750ml, zagotować, wsypać galaretki i wymieszać.
Gdy galaretka przestygnie, dodać brzoskwinie i wyłożyć je na ostudzone ciasto, włożyć do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować (posypałam brzeg ciasta pomarańczowym cukrem).
Udanych wypieków :)
Ale świetny, taki nietypowy zupełnie!!! Kolory niesamowite, szkoda by mi było zjeść;)
:) pozdrawiam
Jestem pod wrażeniem :)
Witam, piękny i smaczny, robiłam go wielokrotnie, zawsze wychodzi pyszny:)Nawet moja bratowa się nim zajadała, mimo, że nie lubi makowców. Przepis poszedł dalej, i dalej i dalej:)Dziękuję i pozdrawiam
Właśnie go robię, jestem ciekawa jak wyjdzie:)
A co to za cukier pomarańczowy?
taki cukier ozdobny
pozdrawiam
A gdzie ten cukier kupujesz,bo ciasto z tym cukrem bardzo dekoracyjne.
w sklepach internetowych jak ale dobre i tortownia pl
pozdrawiam
A czy gotowa masa makowa z puszki tez bedzie ok do tego ciasta ?
wydaje mi się, że tak,
pozdrawiam ciepło
Właśnie zrobiłam ten makowiec, za jakąś godzinkę będę wiedziała czy jest dobry, dam znać o rezultacie :)
dobrze, życzę smacznego,
pozdrawiam
Ten makowiec robi furorę wśród znajomych i rodziny:) Właśnie kolejny raz zabieram się do pieczenia tego pysznego ciasta :) Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakuje,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Chciałabym zrobić to ciasto w standardowej prostokątnej bleszce, czy te składniki trzeba podwoić??
standardowa to 25x35cm? więc myślę, że raczej tak, podwoić, chociaż wydaje mi się to bardzo duża porcja, pozdrawiam
Moja blaszka ma rozmiar 25×40. Chciałabym zrobić jakieś nowe ciasto na synka imieniny. To mi wpadło w oko, ale wolałabym zrobić w dużej blaszce( byłoby więcej do podziału heheh).
to na pewno podwoić jak blaszka 25×40, będzie dobrze, pozdrawiam:)
Dziękuję za pomoc:), pozdrawiam
Zrobiłam dzisiaj ten makowiec z podwójnej porcji. Wyszedł idealny, bardzo smaczny. Dziękuję za przepis:)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie:)
Czy ta porcja będzie wystarczająca na formę 25×25?
uda się, ale będzie ciut bardziej płaski, pozdrawiam
Witam,
Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak to czy puszka 850g jest odpowiednia?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dziękuję, biore sie juz do przygotowania. Wesołych Świąt zycze;)
Jeszcze jedno pytanie, czy piekarnik wcześniej rozgrzać?
tak proszę nagrzać wcześniej, Wesołych Świat!
ciasto bardzo dobre, rzeczywiście łatwo się kroi i pięknie wygląda kolorystycznie :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy jak mam kupiony mak mielony to także 3 szklanki?
ja bym dała tyle samo, pozdrawiam