Makowiec z brzoskwiniami

Makowiec z brzoskwiniami – Smaczny makowiec z owocami. Ciekawe połączenie masy makowej z galaretką i brzoskwiniami. Ładnie się prezentuje ciemna warstwa maku z jasnym pomarańczowym kolorem. Masa makowa jest dosyć zbita i ciasto ładnie się kroi. Do jasnego spodu lub maku, możemy dodać parę kropli aromatu migdałowego i ciasto będzie wtedy bardziej aromatyczne. Polecam… (przepis z gazety „Ciasta domowe” nr 215 ).

Makowiec z brzoskwiniami

Makowiec z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
125g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
3 czubate szklanki maku
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki rodzynków
4 łyżki płatków migdałowych
100g masła
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
pomarańczowy cukier do dekoracji (niekoniecznie)

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masa makowa:
Mak sparzyć i 3 razy zemleć. Dodać cukier, miękkie masło, żółtka, rodzynki, płatki migdałowe, wymieszać. Białka ubić i dodać do maku, delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm (można na większej), wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzch równomiernie wyłożyć masę makową (najlepiej ręcznie) i piec w temperaturze 180oC przez 45minut (piekłam na funkcji piekarnika góra-dół).

Brzoskwinie osączyć, drobno pokroić. Do soku po brzoskwiniach dodać tyle wody, aby było 750ml, zagotować, wsypać galaretki i wymieszać.
Gdy galaretka przestygnie, dodać brzoskwinie i wyłożyć je na ostudzone ciasto, włożyć do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować (posypałam brzeg ciasta pomarańczowym cukrem).

Udanych wypieków :)

Makowiec z brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do wpisu „Makowiec z brzoskwiniami”

  1. Witam, piękny i smaczny, robiłam go wielokrotnie, zawsze wychodzi pyszny:)Nawet moja bratowa się nim zajadała, mimo, że nie lubi makowców. Przepis poszedł dalej, i dalej i dalej:)Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Ten makowiec robi furorę wśród znajomych i rodziny:) Właśnie kolejny raz zabieram się do pieczenia tego pysznego ciasta :) Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. standardowa to 25x35cm? więc myślę, że raczej tak, podwoić, chociaż wydaje mi się to bardzo duża porcja, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Moja blaszka ma rozmiar 25×40. Chciałabym zrobić jakieś nowe ciasto na synka imieniny. To mi wpadło w oko, ale wolałabym zrobić w dużej blaszce( byłoby więcej do podziału heheh).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz