Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Beza podczas pieczenia opadnie przez wilgotną masę makową, ale i tak będzie z wierzchu chrupiąca. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „słodki świat Kasi”).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g masła
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru
2 jajka + 2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
850g-900g gotowej masy makowej z puszki
4 żółtka
1 puszka połówek brzoskwiń w syropie
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3-4 krople aromatu migdałowego
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
2/3 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Jajka z żółtkami ubić z cukrem na kremową pianę, następnie wlać roztopione masło i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Masa makowa:
4. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. Posypać je 1 łyżką maki pszennej wymieszać.
5. Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać mikserem. Dodać orzechy, brzoskwinie i wmieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Beza:
6. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dosypywać cukier, miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną.
7. Do piany z białek dodać połowę migdałów, wymieszać łyżką. Dodać pozostałe migdały i wymieszać.
Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto i wyrównać. Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Mogę zamiast bezy pokryć kruszonką i piec ją razem od początku bez podpiekania wstępnego,ponieważ boję się że z bezą zrobię coś nie tak.Pozdrawiam
tak można dać kruszonkę, pozdrawiam
Mam jeszcze pytanie odnośnie bezy,nie lubię migdałów i czy mogę dodać kokos lub orzechy zmielone czy lepiej pominąć wszystko i wyłożyć tylko białka ubite z cukrem.Jeszcze jedno czy mogę wyłożyć bezę razem z ciastem i makiem czy koniecznie później.Przepraszam za tyle pytań ale jestem początkująca w wypiekach i czasami nie radzę sobie.Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam
tak można dodać kokos lub orzechy, później bezę, pozdrawiam
Super wygląda, upiekę na Święta ale chcę upiec w tortownicy 24cm.ile użyć składników z tej porcji,czy 2/3 bo całą to chyba za dużo proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam
tak myślę, że 2/3 będzie dobrze, pozdrawiam
Witam serdecznie. Czy dodanie mielonych migdałów do bezy jest konieczne, czy można je pominąć?
Pozdrawiam
można pominąć, pozdrawiam
Właśnie próbuję.jest super. tylko do białek dodałam mój ulubiony kokos.Polecam.
Wspaniale ciasto. Wyszło za pierwszym razem bez zarzutu.
Miły dodatek do Sylwestrowej prywatki.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Pozdrawiam z Kanady.
pytanie:
masa makowa ma być z bakaliami czy bez nich?
jak Pani woli, może być z lub bez, pozdrawiam
Ciasto bardzo smaczne, przepis doskonale opisany, Proporcje dobrze wyważone. Polecam wszystkim łasuchom!
Dzis zrobiłam. Jest pyszne, ładnie wyrośnięte, kolorowe i już połowę zniknęło. Polecam wsystkim! Łatwe w przygotowaniu, przepis bardzo precyzyjnie opisany -samo si robi
Dzis to ciasto zrobilam jest teraz w piecu.dziekuje za przepis jest interesujacy.
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Zrobię dziś ;) tylko dokończę oglądać film ;)
Jak wszystkie pani wypieki prezentuje się świetnie :) Mogłaby być pani napisać jakiego aparatu używa do robienia zdjęć?
Dzisiaj upiekłam to ciasto. Jest przepyszne.
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciekawi mnie ten przepis. Zazwyczaj do masy makowej dodaje się białka, tutaj natomiast żółtka…
Cudny, szybki i prosty….właśnie się piecze :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie