Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej

Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Beza podczas pieczenia opadnie przez wilgotną masę makową, ale i tak będzie z wierzchu chrupiąca. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „słodki świat Kasi”).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej

Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g masła
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru
2 jajka + 2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
850g-900g gotowej masy makowej z puszki
4 żółtka
1 puszka połówek brzoskwiń w syropie
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3-4 krople aromatu migdałowego
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
2/3 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej

Ciasto:
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Jajka z żółtkami ubić z cukrem na kremową pianę, następnie wlać roztopione masło i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Masa makowa:
4. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. Posypać je 1 łyżką maki pszennej wymieszać.

5. Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać mikserem. Dodać orzechy, brzoskwinie i wmieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Beza:
6. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dosypywać cukier, miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną.

7. Do piany z białek dodać połowę migdałów, wymieszać łyżką. Dodać pozostałe migdały i wymieszać.
Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto i wyrównać. Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Makowiec z brzoskwiniami i bezą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

30 komentarzy do “Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej”

  1. Mogę zamiast bezy pokryć kruszonką i piec ją razem od początku bez podpiekania wstępnego,ponieważ boję się że z bezą zrobię coś nie tak.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Mam jeszcze pytanie odnośnie bezy,nie lubię migdałów i czy mogę dodać kokos lub orzechy zmielone czy lepiej pominąć wszystko i wyłożyć tylko białka ubite z cukrem.Jeszcze jedno czy mogę wyłożyć bezę razem z ciastem i makiem czy koniecznie później.Przepraszam za tyle pytań ale jestem początkująca w wypiekach i czasami nie radzę sobie.Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Super wygląda, upiekę na Święta ale chcę upiec w tortownicy 24cm.ile użyć składników z tej porcji,czy 2/3 bo całą to chyba za dużo proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Wspaniale ciasto. Wyszło za pierwszym razem bez zarzutu.
    Miły dodatek do Sylwestrowej prywatki.
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
    Pozdrawiam z Kanady.

    Odpowiedz
  5. Dzis zrobiłam. Jest pyszne, ładnie wyrośnięte, kolorowe i już połowę zniknęło. Polecam wsystkim! Łatwe w przygotowaniu, przepis bardzo precyzyjnie opisany -samo si robi

    Odpowiedz

Dodaj komentarz