Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Beza podczas pieczenia opadnie przez wilgotną masę makową, ale i tak będzie z wierzchu chrupiąca. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „słodki świat Kasi”).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g masła
260g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru
2 jajka + 2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
850g-900g gotowej masy makowej z puszki
4 żółtka
1 puszka połówek brzoskwiń w syropie
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3-4 krople aromatu migdałowego
Beza:
6 białek
1 szklanka cukru
2/3 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Jajka z żółtkami ubić z cukrem na kremową pianę, następnie wlać roztopione masło i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Masa makowa:
4. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. Posypać je 1 łyżką maki pszennej wymieszać.
5. Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać mikserem. Dodać orzechy, brzoskwinie i wmieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na wierzch ciasta w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Beza:
6. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dosypywać cukier, miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną.
7. Do piany z białek dodać połowę migdałów, wymieszać łyżką. Dodać pozostałe migdały i wymieszać.
Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto i wyrównać. Blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika i piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czy jeśli nie dodam do bezy zmielonych migdałów, to czy zostawić tyle mąki ziemniaczanej ile jest , czy zwiększyć jej ilość ?
Jeśli nie dodam zmielonych migdałów do bezy, to czy zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej?
nie, nie trzeba, pozdrawiam
Witam. Czy zamiast brzoskwiń mogę użyć jabłka?
chyba tak pozdrawiam
Czy ciasto nie jest za słodkie? Zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości cukru. Masa słodka brzoskwinie też hm …
Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o pieczenie ciast a dzięki Pani przepisowi jestem z siebie dumna-wyszlo idealnie i przepysznie:-) Dziękuję:-):-*