Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową

Zapraszam na pyszny, korzenny piernik przełożony powidłami śliwkowymi. Bardzo aromatyczny, ponieważ dodajemy sporo przypraw, ale właśnie takie pierniki smakują mi najbardziej. Do tego polewa z gorzkiej czekolady i mamy idealny piernik. W przygotowaniu szybki i prosty. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową

Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto:
100g masła
50ml oleju
300g naturalnego miodu
70g jasnego brązowego cukru
3 duże jajka
370g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu
po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego
Nadzienie:
200-250g powideł śliwkowych
Polewa:
200ml śmietanki kremówki 36%
140g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
3 łyżki płynnego, naturalnego miodu
Dodatkowo:
złoty barwnik spożywczy w proszku

Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową

Ciasto:
1. Do rondelka przełożyć miód, olej, masło, cukier podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać przyprawy i wymieszać.

3. Do przestygniętej masy z miodem dodać jajka i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 20cm i wysokości 7,5cm wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki o około 1cm wyższej niż standardowa blaszka, jeśli nie posiadamy wyższej blaszki proszę wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, aby 1-2 cm wystawały powyżej brzegu tortownicy lub użyć szerszej blaszki). Ciasto wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Ostygnięty piernik ostrożnie wyjąć z blaszki i przekroić go w poziomie dwa razy (patrz FILM), otrzymamy 3 krążki ciasta.

Nadzienie:
6. Jeden kawałek ciasta posmarować konfiturą śliwkową, przykryć go drugim kawałkiem ciasta, lekko docisnąć i posmarować go również konfiturą śliwkową. Na wierzchu ułożyć trzeci kawałek ciasta i docisnąć.

Polewa:
7. Do rondelka wlać śmietankę, dodać miód, czekoladę i podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią (patrz FILM).

8. Piernik ułożyć najlepiej na kratce do studzenia ciast, podkładając pod spód talerz (zobacz FILM) i ciepłą polewą polać dokładnie cały piernik. Odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i piernik przełożyć na paterę. Wierzch posypać odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku lub posypać posypką cukrową (dowolnie udekorować). Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Około godziny przed podaniem postawić go w temperaturze pokojowej.

Udanych wypieków:)

Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową

23 komentarze do “Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową”

  1. Pani Natalio, czy poleca Pani ten piernik zeby przerobic go na tort piernikowy? Czy ciasto jest raczej za twarde?! Chcialabym przelozyc tort masa orzechowa i powidlami. I jesli moglaby Pani polecic jeszcze jakies ciasto na imieniny. Taki pewniak, ktory wszystkim smakuje :-) Bylabym bardzo wdzieczna i z gory ślicznie dziekuje. Pozdrawiam. Kasia

    Odpowiedz
  2. Piernik pyszny.Następnym razem dodam do polewy mleczną czekoladę, albo pół na pół, bo ta jest dla nas trochę za gorzka.

    Odpowiedz
  3. Ja swój piekłam 1h i 15 min po teście suchego patyczka, piernik się zapadł a był taki piękny. Co nie zmienia faktu, że jest przepyszny i to już na drugi dzień!!! Przepisy z Małej Cukierenki zawsze się sprawdzają. Pozdrawiam i wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  4. Witam
    Piernik wyglada fantastycznie ale chcialabym zapytac jakie proporcje skladnikow bylyby potrzebne do upieczenia teo ciasta w duzej blaszce x2 czy 1.5 ?

    Odpowiedz
  5. czy w tym wypadku działa test suchego patyczka? trochę się boję że nie wydzie ponieważ zostało tylko 15 min do końca a ciasto jest mokre :/

    Odpowiedz
    • tak powinien, coś jest nie tak, ale może jeszcze się upiecze, proszę przedłużyć o 5-10 minut, może Pani piekarnik słabiej piecze, pozdrawiam

      Odpowiedz
  6. Pani Natalio, a jak Pani myśli, ile taki piernik może postać w chłodzie przed Świętami? Ja wiem, że to jest trudne pytanie, bo jak coś jest dobre, to nigdy długo nie stoi… ;))

    Odpowiedz
  7. Czy mogę zrobić teraz na święta i jest jak inne pierniki, które mogą długo stać? Wstyd się przyznać, ale do tej pory piekłam jedynie pierniczki:)

    Odpowiedz
    • Proszę go upiec tak 3-4 dni przed Świętami, a przełożyć i polać polewą tak dwa dni przed, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz