Bardzo smaczny, aromatyczny makowiec na kruchym spodzie. Do maku dodajemy kandyzowaną skórę pomarańczową i aromat migdałowy. Możemy również dodać około 200g dowolnych poszatkowanych bakalii. Wierzch polałam polewą z białej czekolady i posypałam kolorowymi, kandyzowanymi owocami. Dzięki temu makowiec wygląda ładnie i apetycznie. Nie można oderwać od niego oczu:). Bardzo polecam…
(inspirację znalazłam w książce „Wyśmienite ciasta i ciasteczka”).
Makowiec z bakaliami na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
180g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
180-200g cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżki bułki tartej
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
500g maku
2 jajka
4 białka
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Polewa:
200g białej czekolady
100ml śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
około 400-450g kandyzowanych owoców (ananas, papaja, kokos)
1. Mak zalać gorącą wodą, zagotować. Ogień zmniejszyć na najmniejszy i gotować przez około 15 minut. Następnie odcedzić. Jak mak trochę przestygnie, zemleć go 2 razy.
Ciasto:
2. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie za suche, dodać jeszcze trochę śmietany). Ciasto zawinąć z folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
3. Blaszkę o wymiarach 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować najpierw masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, będzie dobrze przylegał). Schłodzonym ciastem wyłożyć spód blaszki i ponakłuwać je widelcem.
3. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na jasną kremową masę. Dodać miód, aromat i wymieszać mikserem. Następnie dodać mak, bułkę tartą, kandyzowaną skórkę i dokładnie wymieszać łyżką.
4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać delikatnie łyżką.
5. Masę makową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Polewa:
6. Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
Gotową polewą polać wierzch makowca i posypać kandyzowanymi owocami (lekko docisnąć).
Udanych wypieków:)
Czy ciasto trzeba wcześniej podpiekać w piekarniku? I czy dwa dni przed świętami mogę makowca upiec?
tak ja bym dodała jajka, pozdrawiam
Czy do gotowej masy makowej coś dodawać (jajka)?
bardzo mnie to cieszy:) pozdrawiam serdecznie
udało się, było pyszne :))
przykro mi, że się nie dopiekło, mam nadzieję, że jakoś się udało, pozdrawiam serdecznie
ratunku!! ;) nie upiekło mi się to ciasto pod spodem, ponakłuwałam, dałam wszystkiego ile trzeba, wlałam masę makową …wpadłam rano na pomysł, że je odwróce i spróbuję włożyć do piekarnika jeszcze raz….nie mam chyba nic do stracenia…hmm (?) ;)
myślę, że tak około 600g, pozdrawiam
a jeszcze pytanie – czy potrafi mi Pani powiedzieć ile tej masy makowej dodać??? :)
myślę, że tak pozdrawiam
Witam!
Mam pytanie odnośnie masy makowej… czy można pójść na łatwiznę i użyć gotowej masy??? ;) Pozdrawiam!!
Jest cudowny!
aaaa ,przepraszam… nie doczytałam… :-)
mielimy, mielimy tam jest to napisane w punkcie 1. przepisu,
pozdrawiam
pysznie wygląda,ale… maku nie trzeba zemleć? taki surowy się wsypuje?