Orzechowe ciasteczka z dżemem

Kruche, pachnące orzechami, pyszne ciasteczka przełożone dżemem. Wierzch polany jest czekoladą i ozdobiony orzechem włoskim. Całość smakuje wyśmienicie, nie można poprzestać na jednym ciasteczku:). Maślane, aromatyczne ciasto, kwaskowaty dżem i gorzka czekolada – no i jak tu się oprzeć? Przepis dostałam od czytelniczki Pani Edyty Czarny, bardzo za niego dziękuję (a przepis pochodzi z czasopisma „Sól i pieprz” nr 12/2011).

orzechowe ciasteczka z dzemem

Orzechowe ciasteczka z dżemem
Składniki na około 25-30 sztuk:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych orzechów włoskich
100g cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
1 jajko
100g schłodzonego masła
150g dżemu lub marmolady z czerwonej porzeczki (ja użyłam konfitury malinowej)
100g gorzkiej czekolady
połówki orzechów włoskich

1. Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, cukrem i przyprawami.

2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić je na około 30 minut do lodówki.

3. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3mm. Z ciasta wycinać okrągłe ciasteczka o średnicy około 5-6cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10-12 minut, aż ładnie się przyrumienią.

5. Dżem podgrzać mieszając i przełożyć nim ciasteczka.

6. Czekoladę roztopić na parze. Na każde przełożone ciasteczko dżemem nałożyć około 1 łyżeczki roztopionej czekolady i położyć na niej połówkę orzecha włoskiego.
Orzechowe ciasteczka z dżemem odstawić, aby czekolada stężała.

Udanych wypieków:)

orzechowe ciasteczka z dzemem

orzechowe ciasteczka z dzemem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do wpisu „Orzechowe ciasteczka z dżemem”

  1. witam serdecznie:) zgadzam sie z przedmowcà i chyba sama je zrobié :) wyglàdajà piéknie mysle ze jeszcze lepiej smakujà

  2. Czy wyjdą, jeśli użyję mąki orkiszowej? Czy z cukrem trzcinowym będą tak samo dobre jak z białym i ile go wtedy dać?

  3. Czy ciasteczka wyszłyby z mąki pełnoziarnistej i miodu? Jeśli tak, to czy trzeba byłoby zmieniać jakieś proporcje/temperaturę?

  4. Omg! Pyszności!!! Podgryzłam (co by skosztować) i poczułam niesamowity mix smaków… wszystkie w idealnych proporcjach… jestem wybrednym zjadaczem ciastek, ale to był świetny wybór, a rodzina będzie zachwycona :) cel osiągnięty! pozdrawiam i dziękuję za inspirację przedświąteczną ;)

  5. Dziękuję za wspaniałe przepisy. Pojutrze olśnię rodzinę trzema rodzajami ciasteczek: orzechowymi, z syropem klonowym i z sezamem. Najlepsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.