Kruche, pachnące orzechami, pyszne ciasteczka przełożone dżemem. Wierzch polany jest czekoladą i ozdobiony orzechem włoskim. Całość smakuje wyśmienicie, nie można poprzestać na jednym ciasteczku:). Maślane, aromatyczne ciasto, kwaskowaty dżem i gorzka czekolada – no i jak tu się oprzeć? Przepis dostałam od czytelniczki Pani Edyty Czarny, bardzo za niego dziękuję (a przepis pochodzi z czasopisma „Sól i pieprz” nr 12/2011).
Orzechowe ciasteczka z dżemem
Składniki na około 25-30 sztuk:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych orzechów włoskich
100g cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
1 jajko
100g schłodzonego masła
150g dżemu lub marmolady z czerwonej porzeczki (ja użyłam konfitury malinowej)
100g gorzkiej czekolady
połówki orzechów włoskich
1. Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, cukrem i przyprawami.
2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić je na około 30 minut do lodówki.
3. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3mm. Z ciasta wycinać okrągłe ciasteczka o średnicy około 5-6cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10-12 minut, aż ładnie się przyrumienią.
5. Dżem podgrzać mieszając i przełożyć nim ciasteczka.
6. Czekoladę roztopić na parze. Na każde przełożone ciasteczko dżemem nałożyć około 1 łyżeczki roztopionej czekolady i położyć na niej połówkę orzecha włoskiego.
Orzechowe ciasteczka z dżemem odstawić, aby czekolada stężała.
Udanych wypieków:)
Czy proszku do ciasta nie dodawać?
tak jak jest w przepisie, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za wspaniałe przepisy. Pojutrze olśnię rodzinę trzema rodzajami ciasteczek: orzechowymi, z syropem klonowym i z sezamem. Najlepsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Bardzo dziękuję, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Pysznie się prezentują :)