Makowiec z bakaliami na kruchym cieście

Bardzo smaczny, aromatyczny makowiec na kruchym spodzie. Do maku dodajemy kandyzowaną skórę pomarańczową i aromat migdałowy. Możemy również dodać około 200g dowolnych poszatkowanych bakalii. Wierzch polałam polewą z białej czekolady i posypałam kolorowymi, kandyzowanymi owocami. Dzięki temu makowiec wygląda ładnie i apetycznie. Nie można oderwać od niego oczu:). Bardzo polecam…
(inspirację znalazłam w książce „Wyśmienite ciasta i ciasteczka”).

makowiec

Makowiec z bakaliami na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła
180g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
180-200g cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżki bułki tartej
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
500g maku
2 jajka
4 białka
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Polewa:
200g białej czekolady
100ml śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
około 400-450g kandyzowanych owoców (ananas, papaja, kokos)

1. Mak zalać gorącą wodą, zagotować. Ogień zmniejszyć na najmniejszy i gotować przez około 15 minut. Następnie odcedzić. Jak mak trochę przestygnie, zemleć go 2 razy.

Ciasto:
2. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie za suche, dodać jeszcze trochę śmietany). Ciasto zawinąć z folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

3. Blaszkę o wymiarach 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować najpierw masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, będzie dobrze przylegał). Schłodzonym ciastem wyłożyć spód blaszki i ponakłuwać je widelcem.

3. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na jasną kremową masę. Dodać miód, aromat i wymieszać mikserem. Następnie dodać mak, bułkę tartą, kandyzowaną skórkę i dokładnie wymieszać łyżką.

4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać delikatnie łyżką.

5. Masę makową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Polewa:
6. Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
Gotową polewą polać wierzch makowca i posypać kandyzowanymi owocami (lekko docisnąć).

Udanych wypieków:)

makowiec

makowiec

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do wpisu „Makowiec z bakaliami na kruchym cieście”

  1. ratunku!! ;) nie upiekło mi się to ciasto pod spodem, ponakłuwałam, dałam wszystkiego ile trzeba, wlałam masę makową …wpadłam rano na pomysł, że je odwróce i spróbuję włożyć do piekarnika jeszcze raz….nie mam chyba nic do stracenia…hmm (?) ;)

  2. Super przepyszne ciasto, zrobiłam według przepisu i wyszło idealnie.Bardzo polecam to ciasto zarówno przepis na masę makową jak i ciasto jest bardzo dobre.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.