Dostałam ciekawe, urocze foremki do lodów marki ZOKU i chociaż pogoda zimowa nie zachęca do jedzenia lodów, to musiałam je wypróbować :). Przygotowałam proste, smaczne lody kokosowo – śmietankowe i jagodowo – malinowe, jak sorbet. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy, ponieważ takie proste, domowe lody są z nim smaczniejsze. Część lodów zrobiłam również pół na pół; pół kokosowych i pół owocowych. Jeśli chcemy mieć lody o dwóch smakach, najpierw do połowy wysokości foremek wlewamy jeden smak i wkładamy je do zamrażalnika na około godzinę. Następnie dolewamy drugi smak i znów wkładamy do zamrażalnika. Dzięki silikonowym foremkom ZOKU możemy mieć lody o różnych kształtach. Ja mam akurat zwierzątka: pingwina, miś polarnego, morsa, fokę, orkę i polarnika :). Foremka jest prosta w użyciu i łatwo się czyści, a wyciąganie z niej lodów to żaden problem, nie trzeba zanurzać jej w ciepłej wodzie. Wystarczy tylko pociągnąć za „nóżki” i gotowe. Bardzo polecam…
Przeróżne foremki ZOKU i akcesoria do lodów ZOKU znajdziecie w sklepie LeDuvel.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Składniki na lody kokosowo – śmietankowe:
1/2 szklanki śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36%
1/3 szklanki mleka
2,5 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
2 łyżki syropu z agawy
1. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i przez chwilę miksujemy.
2. Następnie kokosową śmietankę przelewamy do naczynia, z którego łatwiej będzie napełniać foremki do lodów.
3. Napełniamy śmietanką foremki do lodów (jeśli używamy foremek ZOKU, wkładamy nóżki zwierzątek) i wstawiamy je do zamrażalnika na parę godzin. Jeśli używamy plastikowych foremek do lodów, po około godzinie proszę wyjąć lody z zamrażalnika i w środek każdego włożyć patyczek do lodów, znów wstawić je do zamrażalnika.
4. Lody z foremek ZOKU wyciągamy, ciągnąc je za plastikowe „nóżki” (tradycyjne, plastikowe foremki do lodów trzeba na parę sekund zanurzyć w ciepłej wodzie i dopiero wyciągnąć lody).
Smacznego :)
Składniki na lody owocowe:
1 szklanka owoców jagodowych (użyłam jagód i malin)
1/2 szklanki wody
2 łyżki syropu z agawy
1. Lody owocowe przygotowujemy tak samo, jak śmietankowe powyżej.
Smacznego :)
trzeba będzie czekać, aż się zamrożą :) pozdrawiam serdecznie
Piękne są te foremki, chyba muszę sobie takie sprawić, dzieciaki byłyby zachwycone z dwóch względów (po pierwsze kształty, a po drugie, że już nigdy nie trzeba by było czekać na lody :) )