Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo – Dzisiaj coś pysznego dla osób, które kochają czekoladę i serniki. Przygotowałam sernik mocno czekoladowy z ciasteczkami oreo. Jest bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach i cudownie pachnie czekoladą. Wygląda fantastycznie, powinien spodobać się fanom ciasteczek oreo. W przygotowaniu jest prosty i szybki, trafia na moją listę ulubionych serników, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Czekoladowy Sernik z Oreo
Składniki:
Spód:
20 ciastek oreo
50g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik
200g gorzkiej czekolady (użyłam 60%)
3 łyżki dobrego kakao bez cukru
2 jajka
150g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
110g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 spore łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
8-10 ciastek oreo
50g mlecznej czekolady
Masa serowa:
1. Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i zagotować.
2. Czekoladę połamać i gorącą śmietanką zalać czekoladę. Odczekać około 30 sekund i mieszać, aż czekolada się roztopi (patrz FILM). Gotową masę czekoladową – ganache nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową).
Spód:
3. Do miksera przełożyć ciasteczka i zmiksować je na piasek.
Do ciasteczek dodać miękkie masło i wymieszać rękoma lub szpatułką, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm (dno wyłożyłam papierem do pieczenia) i wyrównać.
Masa serowa:
4. Do dużej miski przełożyć ser, przesiać kakao, dodać mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem, aż powstanie kremowa masa (patrz FILM). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Do masy serowej dodać ostygniętą masę czekoladową – ganache i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
6. Gotową masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem ciasteczkowym i wyrównać. Pokruszyć 8-9 ciastek oreo i poukładać je na wierzchu sernika, można je delikatnie docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Sernik mało rośnie.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy (patrz FILM). Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i ozdobić nią sernik, robiąc esy- floresy. Na koniec sernik posypałam jeszcze drobno pokruszonym ciasteczkiem oreo.
Sernik przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków :)
Wygląda wspaniale!
Czy ten sernik można upiec w temp. 180 stopni? Czy miałoby to wpływ na długość pieczenia?
Pozdrawiam serdecznie.
tak wtedy z 10 minut krócej, pozdrawiam
Smakuje obłędnie! Delikatny mus czekoladowy rozpływa się w ustach. Dziękuję za świetne przepisy. Uwielbiam Pani stronę.
Bardzo lubię korzystać z Pani przepisów ale sernik w ogóle piekłam pierwszy raz. Strasznie się cieszę, bo wyszedł naprawdę śliczny: niewiele opada w dół szczególnie, gdy zostawi się go do powolnego ostygnięcia w piekarniku. W całym domu pachniało jeszcze długo czekoladą. Zazdroszczę i podziwiam Pani inwencję twórczą a także umiejętność czynienia z ,,przyjaznymi” cukierniczych wyzwań. Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Robilam kilkakrotnie ten sernik jest prosty i wyglada efektownie. Jednak moja rodzina woli jak polowe czekolady gorzkiej podmienie na mleczna. Polecam.
Jaki wymiar tortownicy 23 cm?
tortownica o średnicy 21cm, pozdrawiam
Prosze o pomoc .Czy moge uzyc serka philadelfia poniweaz w Norwegii nie mam naszego serka a wszystkie inne wydaja mi sie za zadkie.Prosze o odpowiedz.
myślę, że można użyć philadelfia pozdrawiam serdecznie
A czy można czekoladę gorzką zastąpić białą i pominąć kakao?
powinno się udać, bo to sernik pieczony, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy sernik mi wyjdzie w starym gazowym piekarniku bez funkcji góra/dół? Zastanawiam się czy jest sens go piec w ten sposób. Dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
myślę, że się uda, pozdrawiam
Czy robiąc ten sernik z 1 kg sera zwiększa się czas pieczenia ?
przy 1kg sera trzeba użyć większej blaszki, więc myślę że nie, pozdrawiam
A czy pozostałe składki tez trzeba zwiększyć ?
Jaka średnica tortownicy?
tortownica o średnicy 21cm, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy można pominąć w przepisie mąkę ziemniaczana ? Moze jeat jakaś inna opcja jako zamiennik :) pozdrawiam
można dać mąkę kukurydzianą, pozdrawiam
Jaki ser najlepiej użyć? Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam!
używam sera „Mój Ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
czy moge uzyc ricotty i mascarpone zamiast twarogu? nie mam chwilowo dostepu do zwyklego sera.
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Witam :) jeśli użyję tortownicy o średnicy 25 cm (wiem, że wtedy sernik wyjdzie niższy) to czy ma to jakiś wpływ na temperaturę oraz czas pieczenia? z góry dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam :)
na temperaturę nie, można ciut krócej piec, pozdrawiam
Ciekawy ten przepis, ten sernik wygląda przepysznie na zdjęciach.
Łatwy, co nie znaczy, że jego smak jest zwykły – wręcz przeciwnie.
Bardzo udany „czekoladowiec” – przez obecność dużej ilości gorzkiej czekolady i kakao, nie za słodki, a dodatek aromatu pomarańczowego tworzy wyśmienite połączenie smaków – polecam wypróbować :)
Konsystencja mogłaby być bardziej aksamitna – wówczas byłby to wypiek doskonały.
No przyznam się szczerze, że wygląda obłędnie, nie mogę przestać myśleć o tym, jaki on musi być pyszny :D