Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było mi na rękę. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits.
Łatwe ciasto na zimno z owocami
Składniki:
około 80-100g biszkoptów
300ml kefiru lub jogurtu
4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej)
około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)
1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
2. Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści (troszkę to potrwa). Galaretkę odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1l gorącej wody, również odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć.
5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wsatwić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Następnie wylać pozostałą masę kefirową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje.
6. Pozostałą ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch schłodzonego deseru. Owoce poukładać na wierzchu, delikatnie zanurzając je w galaretce (np. przy pomocy łyżki). Blaszkę wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.
7. Przed podaniem nożem oddzielić deser od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz.
Smacznego:)
tak, proszę dodać cały, pozdrawiam
Na jogurcie mam podane, że jest 350g, ile to może być ml? Dodać cały?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy truskawki się nadają do tego deseru? :)
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Bardzo fajny deser, łatwy i szybki, a najważniejsze, że bardzo smaczny :) Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
Super przepis, ciasto niedrogie i ja akurat miałam pod ręką wiśnie, więc zamiennie zostały użyte w przepisie. Wyszło pysznie:)
tak użyłam naturalnego, pozdrawiam
A jogurt lub kefir to rozumiem ze naturalny tak?
myślę, że nie będą, moje nie były, a robiłam dzień wcześniej, pozdrawiam
Przepis bardzo kusi, w związku z tym, czy jak zrobię je dzień przed podaniem to biszkopty nie będą za bardzo nasączone (miękkie) od masy jogurtowej?
A ja dziękuję za inspirację! :) Pozdrawiam :)
dziękuję za rady, pycha z borówkami, pozdrawiam serdecznie
Aby biszkopty nie wypływały i nie psuły efektu należy je najpierw zalać cienką warstwą kremu/galaretki, która je zwiąże i nie pozwoli wypłynąć, gdy dolejemy resztę :)
Dziś tak zrobiłam, to samo z owocami na górze – najpierw troszkę galaretki, potem reszta i wszystkie są pięknie zanurzone. Proporcje maślanka/galaretka zrobiłam inne, aby było więcej maślankowatej masy :) Z borówkami w środku! :)