Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)

Pyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki ładnie rosną, pięknie pachną, są soczyste i nie przyklejają się do papierowych papilotek. Zamiast mąki owsianej możemy dodać mąkę kukurydzianą, ale z owsianą bardziej mi smakowały. Bardzo polecam i zapraszam na FILM!

Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)
Składniki:
3/4 szklanki mąki ryżowej (najlepiej brązowej)
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mąki owsianej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych

Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)

1. Do miski wsypać wszystkie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać.

2. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać olej, mleko i dodać jajka. Wymieszać ze sobą mokre składniki, a później zgarnąć z boków suche i bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką.

3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut i wyjąć babeczki na paterę lub talerz.

Udanych wypieków:)

Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)”

  1. Witam,

    Czym można zastąpić mąkę ryżową?
    Niefortunnie mam nietolerancję na pszenicę i ryż :/
    Prośba o podpowiedź.
    Z góry dziękuję

    PS Świetny blog, a zdjęcia takie, że od samego spojrzenia ślinka cieknie :)

  2. Pierwszy raz robiłam muffinki. Nie miałam owoców jagodowych ale dałam rabarbar. Wyszły super. Jak na przepis bez glutenu rewelacja. Dziękuję i pozdrawiam.

  3. Podmienilam troche skladniki zeby byly jeszcze zdrowsze tzn. zamiast cukru dalam syrop klonowy ,zamiast mleka, mleko kokosowe i zamiast oleju olej kokosowy .Mialam tylko banany i na wierzch jagody. Wyszly super. moja corka jak nigdy sie zajadala. Przepis extra! Naprawde dobre!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.