Pyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki ładnie rosną, pięknie pachną, są soczyste i nie przyklejają się do papierowych papilotek. Zamiast mąki owsianej możemy dodać mąkę kukurydzianą, ale z owsianą bardziej mi smakowały. Bardzo polecam i zapraszam na FILM!
Muffiny bez mąki pszennej z owocami (bez glutenu)
Składniki:
3/4 szklanki mąki ryżowej (najlepiej brązowej)
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mąki owsianej
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych
1. Do miski wsypać wszystkie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać.
2. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać olej, mleko i dodać jajka. Wymieszać ze sobą mokre składniki, a później zgarnąć z boków suche i bardzo krótko wymieszać (patrz film – klik). Dodać owoce wymieszać łyżką lub szpatułką.
3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
4. Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut, aż ładnie się przyrumienią.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10-15 minut i wyjąć babeczki na paterę lub talerz.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast owoców może być marchewka. Pozdrawiam.
Witam czym mogę zastąpić jajka lub ich nie dawać mam nietolerancje na nie😒
Czy skrobia kukurydziana to to samo co mąka kukurydziana?
nie to nie to samo, pozdrawiam
Witam,
Czy konieczne jest dodawanie jakichkolwiek owoców czy bez nich też będzie ok?:)
Witam.
Czym mogę zastąpić kukurydzę.Nie mogę pszenicy i kukurydzy
Podmienilam troche skladniki zeby byly jeszcze zdrowsze tzn. zamiast cukru dalam syrop klonowy ,zamiast mleka, mleko kokosowe i zamiast oleju olej kokosowy .Mialam tylko banany i na wierzch jagody. Wyszly super. moja corka jak nigdy sie zajadala. Przepis extra! Naprawde dobre!
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast skrobia kukurydzianej można użyć mąki kukurydzianej?
myślę, że tak, pozdrawiam
Pierwszy raz robiłam muffinki. Nie miałam owoców jagodowych ale dałam rabarbar. Wyszły super. Jak na przepis bez glutenu rewelacja. Dziękuję i pozdrawiam.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć mrożonych owoców? Czy wtedy trzeba je wcześniej odmrozić?
myślę, że do tego przepisu nie trzeba rozmrażać, pozdrawiam
A ile trzeba by było dodac kylitolu zamiast cukru?
około 1/2 szklanki, pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Czy do ciasta mozna dodać czereśnie?
Witam, może mąką gryczaną, pozdrawiam
Witam,
Czym można zastąpić mąkę ryżową?
Niefortunnie mam nietolerancję na pszenicę i ryż :/
Prośba o podpowiedź.
Z góry dziękuję
PS Świetny blog, a zdjęcia takie, że od samego spojrzenia ślinka cieknie :)
dzięki :) pozdrawiam serdecznie
Uwielbiamy wypieki na mące owsianej tylko szkoda, że ta certyfikowana bez glutenu jest tak droga :/
Babeczki są rewelacyjne! :)