Łatwe ciasto na zimno z owocami

Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było mi na rękę. Polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits.

ciasto na zimno

Łatwe ciasto na zimno z owocami
Składniki:
około 80-100g biszkoptów
300ml kefiru lub jogurtu
4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej)
około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)

ciasto na zimno

1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.

2. Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści (troszkę to potrwa). Galaretkę odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1l gorącej wody, również odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć.

5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wsatwić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Następnie wylać pozostałą masę kefirową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje.

6. Pozostałą ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch schłodzonego deseru. Owoce poukładać na wierzchu, delikatnie zanurzając je w galaretce (np. przy pomocy łyżki). Blaszkę wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.

7. Przed podaniem nożem oddzielić deser od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz.

Smacznego:)

ciasto na zimno

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Łatwe ciasto na zimno z owocami”

  1. Aby biszkopty nie wypływały i nie psuły efektu należy je najpierw zalać cienką warstwą kremu/galaretki, która je zwiąże i nie pozwoli wypłynąć, gdy dolejemy resztę :)
    Dziś tak zrobiłam, to samo z owocami na górze – najpierw troszkę galaretki, potem reszta i wszystkie są pięknie zanurzone. Proporcje maślanka/galaretka zrobiłam inne, aby było więcej maślankowatej masy :) Z borówkami w środku! :)

  2. Przepis bardzo kusi, w związku z tym, czy jak zrobię je dzień przed podaniem to biszkopty nie będą za bardzo nasączone (miękkie) od masy jogurtowej?

  3. Super przepis, ciasto niedrogie i ja akurat miałam pod ręką wiśnie, więc zamiennie zostały użyte w przepisie. Wyszło pysznie:)

  4. Czy jogurt/kefir można zastąpić kremówką,bo tylko mam śmietanę.Jeżeli tak,czy pozostałe składniki pozostają bez zmian?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.