Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie. Całe ciasto zniknęło po obiedzie:). Deser powstał z tego, co akurat miałam pod ręką i chociaż trzeba czekać, aż ostygną galaretki, to jednak nie absorbował dużo czasu, co akurat w bardzo upalny, zabiegany dzień było mi na rękę. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits.
Łatwe ciasto na zimno z owocami
Składniki:
około 80-100g biszkoptów
300ml kefiru lub jogurtu
4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej)
około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)
1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
2. Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści (troszkę to potrwa). Galaretkę odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1l gorącej wody, również odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć.
5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wsatwić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Następnie wylać pozostałą masę kefirową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje.
6. Pozostałą ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch schłodzonego deseru. Owoce poukładać na wierzchu, delikatnie zanurzając je w galaretce (np. przy pomocy łyżki). Blaszkę wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.
7. Przed podaniem nożem oddzielić deser od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz.
Smacznego:)
Czy jogurt/kefir można zastąpić kremówką,bo tylko mam śmietanę.Jeżeli tak,czy pozostałe składniki pozostają bez zmian?
tak można dać kremówkę, reszta bez zmian, pozdrawiam
tak, ale do galaretki trzeba je dobrze rozmrozić, pozdrawiam
A mogą być mrożone owoce? :)