Łatwe ciasto jogurtowe z owocami

Łatwe ciasto jogurtowe z owocami – Ekspresowe, bardzo łatwe ciasto z owocami. Piekę je kiedy brakuje mi czasu, a goście są tuż, tuż:). Ciasto jest smaczne, ładnie pachnie, jest wilgotne i zaliczam je do kategorii dietetycznych. Zawiera niedużo tłuszczu, za to sporo jogurtu i letnich owoców. Z wierzchu posypuję je migdałami, które podczas pieczenia przyrumienią się, będą chrupiące i bardzo aromatyczne. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Ciasta domowe” nr 52).

Łatwe ciasto jogurtowe z owocami

Łatwe ciasto jogurtowe z owocami
Składniki:
230g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g zmielonych orzechów włoskich
200g cukru
150g naturalnego jogurtu
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 szklanki oleju
250g owoców jagodowych (użyłam jagód i malin)
1 łyżka mąki do posypania owoców
2 garście migdałów

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. Dodać zmielone orzechy i cukier, wymieszać.

2. Do sypkich składników dodać jajka, olej, jogurt, aromat i wymieszać krótko na gładką masę (najlepiej mikserem na średnich obrotach).

3. Owoce posypać 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wierzch posypać migdałami. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać dobrze przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe z owocami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

26 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe z owocami”

  1. Właśnie ciasto ze śliwkami , z oliwą ( uwielbiam ją w przepisach) jest w piekarniku , wygląda wspaniale myślę że wszystkim będzie smakowało. Dzięki

    Odpowiedz
  2. To ciasto trafiło w nasze podniebienia, jest po prostu bajeczne w smaku, poezja :) Chyba zbyt długo je miksowałam ( tak jak czekoladowe ze sliwkami ) i mógł to być powód słabszego wyrosnięcia ciasta, ale nic, a nic nie ujęło to jego smaku. Kto nie spróbuje niech żałuje :))
    W ciągu tygodnia zrobiłam 3 ciasta z Twoich przepisów i stwierdzam, że to nie koniec, mam zamiar wypróbować większosć z nich. Prosto, szybko i wyjątkowo smacznie :)
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Przepyszne ciasto! Miękkie, bardzo owocowe. Ja uzylam orzechow peacan zamiast wloskich, bo akurat tylko takie mialam :) Uzylam tez troche maki pelnoziarnistej zamiast pszennej i mniej cukru niz w przepisie. Wyszlo rewelacyjnie! Dziekuje za kolejny swietny przepis i pozdrawiam! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz