Bogaty Jabłecznik z Orzechami

Bogaty Jabłecznik z Orzechami – Dzisiaj kolejne, pyszne ciasto z jabłkami w Małej Cukierence :). Zapraszam na bardzo smaczny jabłecznik z dużą ilością jabłek na kruchym cieście, z przyprawami, orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Wygląda fanatycznie, ładnie pachnie i jest prosty w przygotowaniu. Trochę czasu zajmie nam obieranie i krojenie jabłek, dlatego dobrze na chwilę znaleźć sobie pomocnika. Bardzo polecam…
Więcej przepisów na pyszne ciasta z jabłkami tutaj: „Ciasta z Jabłkami”(klik).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Bogaty Jabłecznik z Orzechami

Bogaty Jabłecznik z Orzechami
Składniki:
Ciasto:
130g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g jasnego brązowego cukru
1 jajko
Nadzienie:
1,5kg umytych jabłek
60g posiekanych orzechów włoskich
60g rodzynek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Bogaty Jabłecznik z Orzechami

Ciasto:
1. Do miski wyspać mąkę, dodać cukier, pokrojone masło i jajko, wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.

Nadzienie:
2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przesypać je na patelnie lub garnka i skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Jabłka postawić na gazie i smażyć je przez około 10 minut, aż trochę zmiękną. Zdjąć z ognia.

3. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną i przyprawy, następnie przesiać na gorące jabłka. Dodać rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę jabłkową odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży okrąg (większy sporo od średnicy blaszki 26cm, użyłam ceramicznej formy do tarty o średnicy 26cm, którą wyłożyłam papierem do pieczenia, patrz FILM).

5. Ciastem wyłożyć blaszkę i nie odcinać ciasta, które będzie wystawało poza blaszkę (patrz FILM).
Ciasto ponakłuwać widelcem i na wierzch wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Zwinąć do środka ciasto wystające poza foremkę (patrz FILM).

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Bogaty Jabłecznik z Orzechami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Bogaty Jabłecznik z Orzechami”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.