Sernik Pod Pierzynką

Sernik Pod Pierzynką – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem delikatnie cytrynowy, waniliowy z bezą. Jest wilgotny, kremowy i wygląda apetycznie. Mnie i moim gościom bardzo smakował. Przygotowałam go specjalnie dla mojej bratanicy, która uwielbia bezę i serniki, więc połączyłam oba przysmaki. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik Pod Pierzynką – PRZEPIS – Mała Cukierenka

Sernik Pod Pierzynką
Składniki:
Spód:
230g zmielonych maślanych herbatników
100g miękkiego masła
Masa Serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
2 jajka
3 żółtka
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1/2 cytryny
200g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Beza:
3 białka
150g cukru

Sernik Pod Pierzynką

Spód:
1. Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.

Masa Serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, skórkę cytrynową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Masę serową wylać na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Tak około 8-10 minut przez końcem pieczenia przygotować bezę.

Beza:
4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno. Następnie powoli wsypać cukier (patrz FILM) i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.

5. Na gorący sernik, dopiero co wyjęty z piekarnika, wyłożyć bezę, ale tak żeby zachować 1-2cm odstęp od brzegów tortownicy (patrz FILM). Bezę wyrównać, ale wierzch można trochę „ponaciągać” łyżką, żeby był nierówny, beza wtedy wygląda bardziej apetycznie. Sernik wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty sernik wstawić na całą noc do lodówki.
Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przełożyć na paterę.

Udanych wypieków :)

Sernik Pod Pierzynką

Print Friendly, PDF & Email

63 komentarze do “Sernik Pod Pierzynką”

Dodaj komentarz