Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Ciasteczka są kruche, maślane, ładnie rosną i są bardzo aromatyczne. Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pokryłam ciasteczka gorzką czekoladą, ale możemy je polukrować lub zostawić bez dodatków. Ozdobiłam ciasteczka perełkami Dr. Oetkera, które są mięciutkie i neutralne w smaku, więc podczas jedzenia chrupią tylko ciasteczka:). Bardzo polecam…
Korzenne kruche ciasteczka
Składniki na 40-45 ciasteczek:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła
Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.
2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.
4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).
Udanych wypieków:)
Wspaniały prezent, cieszę się, że ciasteczka smakowały, szczęśliwego nowego roku!!
pozdrawiam serdecznie
ciasteczka robiłam dwa tygodnie przed swietami , byłam zaskoczona ze dalej sa swieze miekkie i bardzo smaczne , dostałam od dzieciatka 100 foremek do ciastek wiec przepis bedzie potrzebny .pozdrawiam serdecznie i zycze udanego nowego roku
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, życzę smacznego! Wesołych Świąt! pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem (jedynie użyłam gotowej mieszanki korzennej) i wyszły mi rewelacyjnie. Konsystencja ciasta odpowiednia, plastyczna, także nie miałam żadnych przygód z klejeniem się do stolnicy czy wałka, ani też ciasteczka mi się nie rwały przy przekładaniu na blachę. :)
Masło starłam na tarce, bardzo ułatwia późniejsze ugniatanie – patent chyba wzięty od Pani z jakiegoś innego przepisu…. ?
Generalnie ciacha super, pachnie w całym mieszkaniu, smakują obłędnie, jeszcze tylko pociapkać czekoladą i można się opychać ;)
Życzę smacznego! Pozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt
Będę jutro próbować :) Na pewno będą pyszne, bo jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Pani przepisach :)
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję!! Również życzę wszystkiego dobrego, pozdrawiam ciepło
ciastka wyszły przepyszne ,reklamuje PANI przepisy w pracy …. kolezanki sa zachwycone.. Zycze wszystkiego dobrego..pozdrawiam
tak około 30-60g, musi Pani zobaczyć, najpierw dodać około 30g i jeśli ciasto będzie dalej takie lepkie, proszę dodać jeszcze trochę, pozdrawiam serdecznie i dziękuję:) smacznego!
Ile mąki dodać przy następnej okazji, żeby było bezpiecznie i żeby nie przedobrzyć? Pomimo delikatnie rozlanego kształtu znikają w tempie ekspresowym. Uwielbiamy Pani przepisy :)
myślę, że to przez masło, miało więcej dodatków i było pewnie bardziej miękkie, następnym razem proszę dodać więcej mąki, pozdrawiam
Są pyszne, ale już w trakcie pieczenia straciły swój ładny kształt. Czym to może być spowodowane?
:) cieszę się, że smakują, miło że dzieci pomagały, powodzenia z lukrowaniem,
pozdrawiam serdecznie:)
Witam,u mnie właśnie wystygły,pachnie migdałami ponieważ taki dałam olejek,sypnełam 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej ale jest słabo wyczuwalna jeśli ktoś lubi intensywniejszy smak to śmiało 2 może dać.Są pyszne,jutro moje pociechy będą ozdabiać,dziś wykrawali (godzina z hakiem ciszy i spokoju w domu,skupienie wisi w powietrzu :D ).Pozdrawiam wszystkich lukrujących itp. :)
myślę, że około 1,5 łyżki pozdrawiam