Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym – Dzisiaj zapraszam na ciasto bardziej odświętne, czekoladowe, aromatyczne, z dodatkiem kawy (którą nawiasem mówiąc, uwielbiam). Naszym bohaterem będzie więc smaczny tort przełożony kremem z serka mascarpone. Całość jest delikatnie kawowa i bardzo czekoladowa głównie dzięki polewie. Środek jest lekki, nieprzesłodzony, czuć odrobinę alkoholu i całość dobrze się komponuje z gorzką polewą czekoladową. Wierzch udekorowałam białą czekoladą, ale to nie jest konieczne, zrobiłam to dla kontrastu i ozdoby. Tort nie jest trudny, ale jest z nim trochę pracy. Gdyby zważyła się masa, to proszę dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wlać trochę mniej mleka (tak 2/3), ciasto zrobi się gęste i wyrośnie (zmodyfikowany przepis z gazety „Palce lizać”).
Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym
Składniki:
Ciasto:
220g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
300g mąki
60g ciemnego, niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
Krem:
2-3 łyżki bardzo mocnego espresso
750g serka mascarpone (lub tego typu serka)
2/3 szklanki cukru pudru
80-120ml likieru kawowego (lub kawy, jeśli nie chcemy używać alkoholu, ja do likieru dodałam jeszcze 2 łyżki spirytusu)
Polewa:
300g gorzkiej czekolady
250ml śmietanki 30 %
Wierzch:
4 łyżki śmietanki 30%
100g białej czekolady
czekoladowa posypka i groszki czekoladowe
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 4-5 minut).
3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu chwilę miksować, aby składniki dobrze się połączyły. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.
4. Wsypać połowę mąki, zamieszać i dodać połowę mleka. Wsypać resztę mąki i wlać mleko. Składniki dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
5. Dwie tortownice o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć równomiernie do dwóch foremek, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na najniższych obrotach z cukrem pudrem. Dodać kawę, wymieszać.
Tort:
7. Każdy krążek ciasta przekroić w poziomie na pół (będziemy mieć 4 placki). Jeden kawałek ciasta położyć na talerzu lub paterze, skropić likierem kawowym lub kawą (2-3 łyżki) i nałożyć 1/3 serka mascarpone. Przykryć kolejnym krążkiem ciasta, znów skropić likierem i posmarować kremem. Powtarzamy tą czynność, aż placki będą przełożone 3 warstwami kremu.
Polewa:
8. Śmietankę i połamaną czekoladę podgrzewać na małym ogniu w rondelku o grubym dnie, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity krem. Odstawić do ostygnięcia (to ważne aby przestygła, bo inaczej nam polewa spłynie).
Przestygniętą polewą posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort na parę godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Wierzch:
9. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Odstawić na około 15 minut (aby zgęstniała), a następnie polać nią wierzch tortu i posypać czekoladowymi groszkami i posypką czekoladową.
Udanych wypieków:)
Witam, właśnie zrobiłam torcik z dodatkiem wiśni i wyszedł super,pozdrawiam
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
a czy można upiec ciasto w jednej tortownicy i po prostu przekroić więcej razy, czy będzie z tym jakiś problem?
wydaje mi się, że można upiec w jednej, nie powinno być problemu,
pozdrawiam
szukam i szukam idealnego podkładu pod Schwarzwald, mam więc pytanie, czy blaty czekoladowe z tego przepisu wychodzą proste jak stół? Bo moją zmorą jest wszędobylska górka występująca przy blatach czekoladowych. Pięknie dziękuję za ewentualną odpowiedź.
przy tym cieście też wychodzi taka mała górka, pozdrawiam serdecznie
Witam, robiłam ten tort 2 razy jest pyszny;)
Teraz chce wypróbować ze swiezymi truskawkami jako konfitura na dwóch plackach i mam pytanie czy to bedzie pasowało ze smakiem?
Joanna
myślę, że tak bo taka konfitura z truskawek straci kwaskowatość i zostanie tylko aromat truskawek, pozdrawiam serdecznie
Witam, mam kwadratową tortownice 25x25cm. Czy nie bedzie za mała?
będzie za mała, trzeba zwiększyć ilość składników gdzieś o połowę, pozdrawiam
A czy można czymś zastąpić likier kawowy, ale żeby nie była to zwykła kawa? :)
można nasączyć innym likierem lub posłodzą wodą z aromatem waniliowym, śmietankowym lub migdałowym pozdrawiam
Witam,
Chciałam zrobić ten tort ale mam tylko 1 taką tortownicę (22 cm). Czy można upiec najpiew jedno a poźniej drugie ciasto?
więc lepiej jakby Pani zrobiłam najpierw ciasto z połowy składników i upiekła, a później drugie tak samo, pozdrawiam
jakiego masła należy użyć? czy chodzi o zwykłe masło 82% czy o margarynę do pieczenia?
chodzi o zwykłe masło 82%, pozdrawiam
Witam! Tak sie zastanawiam, czy mozna posmarowac najpierw dzemem z czarnej porzeczki , dosc kwasny , bo wlasnej roboty i dopiero na to krem z mascarpone? Dziekuje za odpowiedz:) pozdrawiam:)
myślę, że tak, powinno być pysznie, pozdrawiam serdecznie
Tort jest pyszny! Ciasto jest mocno kakaowe, a wierz jest wyśmienity!
Tort wyszedl genialny w smaku, dzem z czarnej porzeczki wspaniale sie skomponowal z kremem, nie dodalam likieru kawowego,dalam troche wiecej spirytusu… jest to moj pierwszy tort w zyciu, ktory upieklam:) dziekuje za kolejny super przepis :) pozdrawiam serdecznie ☆☆☆☆☆
ogromnie się cieszę:) gratulację, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Czy można zrezygnować z sody i zastąpić ją proszkiem do pieczenia? Pozdrawiam :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Cukierenko, chce zrobić ten tort z kremem ze śmietany i mascarpone i nasączyć kompotem z truskawek, jak myślisz będzie pasowło? a jeśli biszkopt przekroję na trzy części to będą bardzo grube?
nie będą bardzo grube i można użyć kompotu z truskawek będzie pysznie, pozdrawiam
Dziękuję :)
Ten tort jest ulubionym tortem mojej przyjaciółki, szwagierki i męża!!!!!
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
A jaki inny serek typu mascarpone mogę tutaj użyć? Nie jestem biegła w rodzajach dlatego wolę poprosić o pomoc :-)
najczęściej używam serka mascarpone z Piątnicy, pozdrawiam
Torcik poezja, czekoladowy, kawowy, przepyszny.
Nie mam tortownicy 22, więc robiłam w 24, za jednym zamachem wlałam całe ciasto. Jednak nie miałam odwagi przekroić na 4 placki (bałam się, że będą za cienkie), więc przekroiłam na 3.
Torcik na pewno jeszcze powtórzę, bo jest niesamowity. Robiłam go na święta i każdy się nim zachwycał :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy do kremu dodać również likier, czy samą kawę. W składnikach podany jest jeszcze likier, więc nie wiem, czy dotyczy kremu, czy służy do nasączenia?
do nasączenia, ale można dodać z 1 łyżkę do kremu, pozdrawiam
Czy mogę zrobić ten torcik z przepisu, ale boki posmarować masa maślaną i obłożyć masą plastyczną? Nie rojedzie mi się tort?
myślę, że można, pozdrawiam