Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym – Dzisiaj zapraszam na ciasto bardziej odświętne, czekoladowe, aromatyczne, z dodatkiem kawy (którą nawiasem mówiąc, uwielbiam). Naszym bohaterem będzie więc smaczny tort przełożony kremem z serka mascarpone. Całość jest delikatnie kawowa i bardzo czekoladowa głównie dzięki polewie. Środek jest lekki, nieprzesłodzony, czuć odrobinę alkoholu i całość dobrze się komponuje z gorzką polewą czekoladową. Wierzch udekorowałam białą czekoladą, ale to nie jest konieczne, zrobiłam to dla kontrastu i ozdoby. Tort nie jest trudny, ale jest z nim trochę pracy. Gdyby zważyła się masa, to proszę dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wlać trochę mniej mleka (tak 2/3), ciasto zrobi się gęste i wyrośnie (zmodyfikowany przepis z gazety „Palce lizać”).
Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym
Składniki:
Ciasto:
220g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
300g mąki
60g ciemnego, niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
Krem:
2-3 łyżki bardzo mocnego espresso
750g serka mascarpone (lub tego typu serka)
2/3 szklanki cukru pudru
80-120ml likieru kawowego (lub kawy, jeśli nie chcemy używać alkoholu, ja do likieru dodałam jeszcze 2 łyżki spirytusu)
Polewa:
300g gorzkiej czekolady
250ml śmietanki 30 %
Wierzch:
4 łyżki śmietanki 30%
100g białej czekolady
czekoladowa posypka i groszki czekoladowe
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 4-5 minut).
3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu chwilę miksować, aby składniki dobrze się połączyły. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.
4. Wsypać połowę mąki, zamieszać i dodać połowę mleka. Wsypać resztę mąki i wlać mleko. Składniki dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
5. Dwie tortownice o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć równomiernie do dwóch foremek, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na najniższych obrotach z cukrem pudrem. Dodać kawę, wymieszać.
Tort:
7. Każdy krążek ciasta przekroić w poziomie na pół (będziemy mieć 4 placki). Jeden kawałek ciasta położyć na talerzu lub paterze, skropić likierem kawowym lub kawą (2-3 łyżki) i nałożyć 1/3 serka mascarpone. Przykryć kolejnym krążkiem ciasta, znów skropić likierem i posmarować kremem. Powtarzamy tą czynność, aż placki będą przełożone 3 warstwami kremu.
Polewa:
8. Śmietankę i połamaną czekoladę podgrzewać na małym ogniu w rondelku o grubym dnie, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity krem. Odstawić do ostygnięcia (to ważne aby przestygła, bo inaczej nam polewa spłynie).
Przestygniętą polewą posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort na parę godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Wierzch:
9. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Odstawić na około 15 minut (aby zgęstniała), a następnie polać nią wierzch tortu i posypać czekoladowymi groszkami i posypką czekoladową.
Udanych wypieków:)
Czy mogę zrobić ten torcik z przepisu, ale boki posmarować masa maślaną i obłożyć masą plastyczną? Nie rojedzie mi się tort?
myślę, że można, pozdrawiam
Czy do kremu dodać również likier, czy samą kawę. W składnikach podany jest jeszcze likier, więc nie wiem, czy dotyczy kremu, czy służy do nasączenia?
do nasączenia, ale można dodać z 1 łyżkę do kremu, pozdrawiam
Torcik poezja, czekoladowy, kawowy, przepyszny.
Nie mam tortownicy 22, więc robiłam w 24, za jednym zamachem wlałam całe ciasto. Jednak nie miałam odwagi przekroić na 4 placki (bałam się, że będą za cienkie), więc przekroiłam na 3.
Torcik na pewno jeszcze powtórzę, bo jest niesamowity. Robiłam go na święta i każdy się nim zachwycał :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A jaki inny serek typu mascarpone mogę tutaj użyć? Nie jestem biegła w rodzajach dlatego wolę poprosić o pomoc :-)
najczęściej używam serka mascarpone z Piątnicy, pozdrawiam
Ten tort jest ulubionym tortem mojej przyjaciółki, szwagierki i męża!!!!!
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję :)
nie będą bardzo grube i można użyć kompotu z truskawek będzie pysznie, pozdrawiam
Cukierenko, chce zrobić ten tort z kremem ze śmietany i mascarpone i nasączyć kompotem z truskawek, jak myślisz będzie pasowło? a jeśli biszkopt przekroję na trzy części to będą bardzo grube?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można zrezygnować z sody i zastąpić ją proszkiem do pieczenia? Pozdrawiam :)
ogromnie się cieszę:) gratulację, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Tort wyszedl genialny w smaku, dzem z czarnej porzeczki wspaniale sie skomponowal z kremem, nie dodalam likieru kawowego,dalam troche wiecej spirytusu… jest to moj pierwszy tort w zyciu, ktory upieklam:) dziekuje za kolejny super przepis :) pozdrawiam serdecznie ☆☆☆☆☆
Tort jest pyszny! Ciasto jest mocno kakaowe, a wierz jest wyśmienity!
myślę, że tak, powinno być pysznie, pozdrawiam serdecznie
Witam! Tak sie zastanawiam, czy mozna posmarowac najpierw dzemem z czarnej porzeczki , dosc kwasny , bo wlasnej roboty i dopiero na to krem z mascarpone? Dziekuje za odpowiedz:) pozdrawiam:)
chodzi o zwykłe masło 82%, pozdrawiam
jakiego masła należy użyć? czy chodzi o zwykłe masło 82% czy o margarynę do pieczenia?
więc lepiej jakby Pani zrobiłam najpierw ciasto z połowy składników i upiekła, a później drugie tak samo, pozdrawiam
Witam,
Chciałam zrobić ten tort ale mam tylko 1 taką tortownicę (22 cm). Czy można upiec najpiew jedno a poźniej drugie ciasto?
można nasączyć innym likierem lub posłodzą wodą z aromatem waniliowym, śmietankowym lub migdałowym pozdrawiam
A czy można czymś zastąpić likier kawowy, ale żeby nie była to zwykła kawa? :)
będzie za mała, trzeba zwiększyć ilość składników gdzieś o połowę, pozdrawiam
Witam, mam kwadratową tortownice 25x25cm. Czy nie bedzie za mała?
myślę, że tak bo taka konfitura z truskawek straci kwaskowatość i zostanie tylko aromat truskawek, pozdrawiam serdecznie
Witam, robiłam ten tort 2 razy jest pyszny;)
Teraz chce wypróbować ze swiezymi truskawkami jako konfitura na dwóch plackach i mam pytanie czy to bedzie pasowało ze smakiem?
Joanna
przy tym cieście też wychodzi taka mała górka, pozdrawiam serdecznie
szukam i szukam idealnego podkładu pod Schwarzwald, mam więc pytanie, czy blaty czekoladowe z tego przepisu wychodzą proste jak stół? Bo moją zmorą jest wszędobylska górka występująca przy blatach czekoladowych. Pięknie dziękuję za ewentualną odpowiedź.
wydaje mi się, że można upiec w jednej, nie powinno być problemu,
pozdrawiam
a czy można upiec ciasto w jednej tortownicy i po prostu przekroić więcej razy, czy będzie z tym jakiś problem?
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam, właśnie zrobiłam torcik z dodatkiem wiśni i wyszedł super,pozdrawiam
Asia:- jak najbardziej, dobry pomysł
susel79: – myślę, że 2 spokojnie wystarczą, pozdrawiam
Witam,
Mam pytanie z ilu łyżeczek kawy rozpuszczalnej zrobić to mocne espresso (te 2,3 łyżki do kremu)?
Pozdrawiam
Myślę, że tort będzie pyszny. Zamierzam zrobić go na swoje urodziny. Chciałabym dodać wiśnie z syropu i skropić syropem krążki ciasta. Mała Cukierenko czy to dobry pomysł? :) chcialabym trochę przełamać słodycz kwaśnym smakiem. Gratuluję swietnej strony i cudnych wypieków. Często zagladająca tu Asia.
dziękuję za szybką odpowiedź :)
myślę, że tak pozdrawiam
czy ciasto można zastąpić zwykłym biszkoptem z dodatkiem kakao?
super ciacho
dobrze, pomyślę nad takim ciachem, też lubię ciasta z kawą, pozdrawiam ciepło:)
dziękuję za informację; a te ciasta z kawą już wypróbowane :) pyszne oczywiście ale marzy mi się coś w stylu:
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-czekoladowo-cytrynowe.html
ale właśnie z kawą rozpuszczalną; pozdrawiam :)
przepis jest na tortownicę 22cm więc trzeba będzie zwiększyć proporcję,
polecam ciasta z kawą:
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-cappuccino.html
http://www.malacukierenka.pl/tort-czekoladowy-z-kawa-dzemem.html
tort jest wspaniale kawowy, polecam
Chciałabym zrobić ten tort na blaszce 26cm; czy trzeba jakoś zmienić proporcje? a tak przy okazji – niesamowita stronka – odkryłam ją całkiem niedawno, zdążyłam już wypróbować kilka przepisów i muszę powiedzieć, że każde ciasto było rewelacyjne!!! a czy jest w planach jakieś ciasto (np. biszkoptowe) z kawą (np. rozpuszczalną)? :)
Chciałam zrobić ten tort.. ale coś mi nie wyszedł… :(
dziękuję za komentarz i radę, pozdrawiam
znam ten przepis z gazety robilam juz kilka razy– przekladam komfiturami z czarnej porzeczki– jest rewelacjny Moja rodzina go uwielbia Polecam koniecznie czarna porzeczka—jest pracochłonny Pozdrawiam
Jestem zmuszona ocenić przepis negatywnie…nie miewam problemów z pieczeniem ciast. Ten przepis niestety się nie sprawdził…ciasto wyszło płaskie i choć nie jest zakalcem to jednak nie mam pojęcia jak z 4 jaj wyszły Pani 4 warstwy !!! To niemożliwe. Krem dobry. Pozdrawiam.
Ogromnie się cieszę,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Fantastyczny przepis. Wlasnie zrobilam na drugie urodziy mojego synka.wyglada wspaniale
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz:)
pozdrawiam serdecznie
Witam, zupełnie przypadkiem wpadłam na ten przepis i baaaardzo się cieszę, że postanowiłam go wypróbować. Torcik wyszedł absolutnie fantastyczny (mój pierwszy tort:)). Wszyscy zachwyceni smakiem upominali się o przepis :)
To co mogę podpowiedzieć to dodanie czegoś kontrastowego w smaku – ja dodałam kwaśne borówki (konfitura) i umieściłam je na każdej masie z mascarpone. Super przełamuje słodki smak czekolady. Nie robiłam też białej polewy na górze tylko polałam wszystko czekoladową.
Generalnie przepis przetestowany i polecam go w 100%!!!:)
wydaje mi się, że nie, przykro mi,
nie wiem czemu masa też zrobiła się twarda,
pozdrawiam
Ciasto upiekło się dobrze,ale było trochę twarde.Na następny dzień oddzielało się od masy,która też zrobiła się twarda.Może za dużo mąki?
bardzo dobry pomysł, ja ostatnio też zaczęłam używać serka EMILKI i jestem z niego zadowolona,
dziękuję za porady,
pozdrawiam ciepło
ja postanowiłam ograniczyć mascarpone, którego smak (i, z wrodzonego skąpstwa, cena) nie do końca mi odpowiada i zamiast 750 g użyłam 250 g, a resztę zastąpiłam chudym serkiem twarogowym, ponadto do masy dodałam kilka łyżek zwykłej mielonej kawy. wbrew pozorom, krem nie miał tej charakterystycznej twarogowej kwaskowatości (użyłam serka firmy EMILKI), a do tego był mocno kawowy, ziarenka lekko namokły i nie chrzęściły w zębach, za to moim zdaniem dodawały tortowi urody. polecam tę wersję, nawet dietetyczne sumienie jest jakoś spokojniejsze ;)
użyłam mąki tortowej,
pozdrawiam
Chcialabym zrobic pani tort ale nie wiem jaka make dac??
super:) bardzo się cieszę,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
witam wyszedl wspanialy naprawde pyszny, pracochlonny,ale ile oblizywania lyzek,garnkòw mniam…no i efekt koncowy naprawde MERAVIGLIA pozdrawiam i namawiam wszystkich do wypròbowania warto xxx
dziekuje z calego serca za zyczenia i przepis…..WSPANIALE jutro ukroje i skosztuje ale wyglada jak z obrazka….pochwale sie zdieciem…dobranoc i milego 13 go…xxx
przyjemnego pieczenia i wszystkiego najlepszego,
pozdrawiam ciepło
witam,widze ze tort ma branie jutro urodzinyFABIA wiec napewno go zrobie. pozdrawiam serdecznie xxx
Witam. Zrobiłam ten tort w wersji bez alkoholu (na urodziny syna), jest absolutnie fantastyczny. Wszyscy się zachwycali, nawet mąż, kóry z ciast akceptuje tylko murzynka. Napewno zrobię je jeszcze niejeden raz bo naprawdę warto. Dziękuję za przepis.
Super, bardzo się cieszę i wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ten przepis jest rewelacyjny. Tort upiekłam napodstawie Pani przepisu, był to mój „pierwszy raz” jeśli chodzi o pieczenie tortu i wyszedł rewelacynie. Okazja nie byle jaka bo upiekłam go mojemu synkowi z okazji 0,5 rocznicy. Synuś co oczywiste nie mógł go skosztować ale wszyscy goście zjedli z wielkim apetytem. Dziękuję! Bedę próbować kolejnych Pani przepisów, oby z takim efektem jak za pierwszym razem :)
witam,
myślę że można dodać maliny, serek mascarpone świetnie smakuje z owocami,
a biszkopty nasączyć może kawą zbożową lub sokiem owocowym, w tym wypadku malinowym, albo delikatnie posłodzoną herbatą,
pozdrawiam serdecznie
Witam.
Po pierwsze gratulujue bloga. Ma Pani naprawde dobre przepisy. :)
Tort wyglada cudownie i chcialabym zrobic go w piatek na urodziny meza ale on nie lubi kawy a alkoholu nie pijemy. Czy zamiast tych dwoch skladnikow mozna dac cos innego do serka? Myslalam na przyklad o malinach… Prosze o rade i z gory dziekuje.
Pozdrawiam serdecznie
myślę, że się nie wyleje z tortownicy 23cm,
pozdrawiam
czy można upiec ciasto w formie 23cm ale całe na raz, nie wyleje się?:) bardzo proszę o odpowiedź
Witam:)
dobry pomysł, myślę że można by było posmarować biszkopty dżemem i dopiero na to krem z serka mascarpone i na wierzchu kremu poukładać owoce rozmrożone lub z kompotu, likieru, świeże (już jakie mamy dostępne) i nakryć drugim biszkoptem, delikatnie docisnąć i tak samo zrobić kolejną warstwę. Do samego kremu już bym nie dodawała owoców, taki mi się wydaje.
pozdrawiam:)
Po samym opisie już wiem, że ten tort zagości w moim domu. Musę się tylko zastanowić jak dodać mu odrobinę owocowej nuty, ponieważ uwielbiam połączenie mascarpone i malin (mniam). Proszę o opinię i sugestię. POOOOOOOOOZDRAWIAM ;-)
to ja dziękuję za wypróbowanie i komentarz, pozdrawiam:)
smacznego
witam,wypróbowałam (z Pani przepisu )przepis na wierzch,jest super a jakie pyszne w smaku teraz czekam aż zastygnie na torciku.pozdrawiam,dziękuję za fantastyczny przepis.
ach, ile dałabym teraz za mały kawałeczek :-)
ale obłęd! zaśliniłam się na sam widok :)
po prostu cudowny:)
Takie rzeczy z samego rana, teraz nie bede mogla sie skupic na pracy :)
Dzień dobry:)
Pani Jagodo – nie będzie Pani zawiedziona, serek jest pyszny:) kremowy, gęsty, ale delikatny,
pozdrawiam:)
wyglada przepysznie:)))
na pewno wypróbuję – jak większość Twoich przepisów ;) jednak musze przyznać, że do serka mascarpone jeszcze nigdy nie próbowałam, kiedyś musi byc ten pierwszy raz :)
nie mogę się napatrzeć :)
wygląda cudownie
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Jest piękny ! Taki bogaty i na pewno smakuje rewelacyjnie.
Zjadłabym kawałeczek.
Pozdrawiam:)