Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Ciasteczka są kruche, maślane, ładnie rosną i są bardzo aromatyczne. Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pokryłam ciasteczka gorzką czekoladą, ale możemy je polukrować lub zostawić bez dodatków. Ozdobiłam ciasteczka perełkami Dr. Oetkera, które są mięciutkie i neutralne w smaku, więc podczas jedzenia chrupią tylko ciasteczka:). Bardzo polecam…

Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka
Składniki na 40-45 ciasteczek:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła

Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa

1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.

2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.

4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).

Udanych wypieków:)

Korzenne kruche ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email

80 komentarzy do “Korzenne kruche ciasteczka”

  1. ciasteczka robiłam dwa tygodnie przed swietami , byłam zaskoczona ze dalej sa swieze miekkie i bardzo smaczne , dostałam od dzieciatka 100 foremek do ciastek wiec przepis bedzie potrzebny .pozdrawiam serdecznie i zycze udanego nowego roku

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem (jedynie użyłam gotowej mieszanki korzennej) i wyszły mi rewelacyjnie. Konsystencja ciasta odpowiednia, plastyczna, także nie miałam żadnych przygód z klejeniem się do stolnicy czy wałka, ani też ciasteczka mi się nie rwały przy przekładaniu na blachę. :)
    Masło starłam na tarce, bardzo ułatwia późniejsze ugniatanie – patent chyba wzięty od Pani z jakiegoś innego przepisu…. ?
    Generalnie ciacha super, pachnie w całym mieszkaniu, smakują obłędnie, jeszcze tylko pociapkać czekoladą i można się opychać ;)

    Odpowiedz
  3. ciastka wyszły przepyszne ,reklamuje PANI przepisy w pracy …. kolezanki sa zachwycone.. Zycze wszystkiego dobrego..pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. tak około 30-60g, musi Pani zobaczyć, najpierw dodać około 30g i jeśli ciasto będzie dalej takie lepkie, proszę dodać jeszcze trochę, pozdrawiam serdecznie i dziękuję:) smacznego!

    Odpowiedz
  5. Ile mąki dodać przy następnej okazji, żeby było bezpiecznie i żeby nie przedobrzyć? Pomimo delikatnie rozlanego kształtu znikają w tempie ekspresowym. Uwielbiamy Pani przepisy :)

    Odpowiedz
  6. myślę, że to przez masło, miało więcej dodatków i było pewnie bardziej miękkie, następnym razem proszę dodać więcej mąki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Witam,u mnie właśnie wystygły,pachnie migdałami ponieważ taki dałam olejek,sypnełam 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej ale jest słabo wyczuwalna jeśli ktoś lubi intensywniejszy smak to śmiało 2 może dać.Są pyszne,jutro moje pociechy będą ozdabiać,dziś wykrawali (godzina z hakiem ciszy i spokoju w domu,skupienie wisi w powietrzu :D ).Pozdrawiam wszystkich lukrujących itp. :)

    Odpowiedz
  8. Asia: – na pewno się uda! Czy są lepsze? Nie myślę tak, mi najbardziej smakują od razu po upieczeniu, przyprawy wtedy są jak dla mnie najbardziej intensywne, mąką pszenna tortowa, ale inne pszenne też będą dobre,

    dorka: – ja przechowuję je w szczelnej puszcze i spokojnie mogą poleżeć 3-4 tygodnie,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Kolejne wyzwanie, swieta i pierniczki! Musza sie udac, bo po wszystkich wczesniejszych udanych wypiekach z „Malej Cukierenki„ bylby wstyd. Tym bardziej, ze wydaje sie prosty ten przepis…
    Musi sie udac, musi sie udac…
    Mam tez pytanka:
    – czy to prawda ze ciasteczka korzenne jak poleza to sa lepsze?
    – jakas specjalna ta maka?

    Odpowiedz
  10. o nie wiem, nie robiłam domku, te ciasteczka nie są twarde, a tu chyba będą takie potrzebne, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  11. Bardzo dziękuję za ten przepis. Zrobiłam ciasteczka, wyszły zachwycająco piękne i smaczne. I takie świąteczne :) Planuję zabrać je wieczorem na rodzinną Wigilię, z pewnością zrobią furorę.
    A teraz próbuję ich po prostu nie zjeść ;)
    Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  12. Witam . Właśnie upiekłam te ciasteczka . Wyszły pyszne . Zamiast sody użyłam proszku do pieczenia . Do ozdoby ( poza czekoladą ) wykorzystałam płatki migdałowe i perełki Dr Oetkera . Ciasteczka nie tylko są bardzo smaczne ale i prezentują się wspaniale . Przepis jest świetny . Dziękuję .

    Odpowiedz
  13. A mi się nie udały. Zrobiłam wczoraj i zupełnie sie rozlały na blasze, straciły kształt , mimo że podczas wykrawania konsystencja była dobra.

    Odpowiedz
  14. tak można dodać przyprawę korzenną tak około z 3 łyżeczki i ja bym jeszcze dodała z 1 łyżeczkę cynamonu,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  15. Witam, chciałam zapytać czy zamiast tych przypraw moge dać gotową przyprawę korzenną? Jak tak to ile? i czy dodawać cynamon?
    Ciasteczka wygladaja obłędnie, moi mężczyźni nie mogą sie doczekać aż je upiekę :))

    Odpowiedz
  16. witam goraco,naprawde fantastyczne,niestety zniknely i nie zdazylam pstryknac fotki ale napewno zrobie je jeszcze raz. milego dnia. xxx

    Odpowiedz
  17. Ciasteczka pyszne ze szklanką mleka, w sam raz dla Mikołaja ;)
    jedyne co mi nie pasuje, to troszkę wyszły za tłuste :( ale i tak wsuwam bez opamiętania :D
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis! :)

    Odpowiedz
  18. Ciasteczka były cudowne w smaku:)
    Obawiałam się czy posmakują moim dzieciom (w końcu dosyć intensywnie pachną przyprawami korzennymi), ale nie mogły się oderwać od blaszki:)
    Super przepis!
    Dzisiaj powtórka z rozrywki.

    Odpowiedz
  19. Właśnie piekę te cudowne ciasteczka:)
    Zapach przypraw rozprzestrzenił się po całym mieszkaniu. Nie mogę się doczekać kiedy je spróbuję.
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz