Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Ciasteczka są kruche, maślane, ładnie rosną i są bardzo aromatyczne. Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pokryłam ciasteczka gorzką czekoladą, ale możemy je polukrować lub zostawić bez dodatków. Ozdobiłam ciasteczka perełkami Dr. Oetkera, które są mięciutkie i neutralne w smaku, więc podczas jedzenia chrupią tylko ciasteczka:). Bardzo polecam…

Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka
Składniki na 40-45 ciasteczek:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła

Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa

1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.

2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.

4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).

Udanych wypieków:)

Korzenne kruche ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

80 komentarzy do wpisu „Korzenne kruche ciasteczka”

  1. Kolejne wyzwanie, swieta i pierniczki! Musza sie udac, bo po wszystkich wczesniejszych udanych wypiekach z „Malej Cukierenki„ bylby wstyd. Tym bardziej, ze wydaje sie prosty ten przepis…
    Musi sie udac, musi sie udac…
    Mam tez pytanka:
    – czy to prawda ze ciasteczka korzenne jak poleza to sa lepsze?
    – jakas specjalna ta maka?

  2. Asia: – na pewno się uda! Czy są lepsze? Nie myślę tak, mi najbardziej smakują od razu po upieczeniu, przyprawy wtedy są jak dla mnie najbardziej intensywne, mąką pszenna tortowa, ale inne pszenne też będą dobre,

    dorka: – ja przechowuję je w szczelnej puszcze i spokojnie mogą poleżeć 3-4 tygodnie,

    pozdrawiam serdecznie

  3. Witam,u mnie właśnie wystygły,pachnie migdałami ponieważ taki dałam olejek,sypnełam 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej ale jest słabo wyczuwalna jeśli ktoś lubi intensywniejszy smak to śmiało 2 może dać.Są pyszne,jutro moje pociechy będą ozdabiać,dziś wykrawali (godzina z hakiem ciszy i spokoju w domu,skupienie wisi w powietrzu :D ).Pozdrawiam wszystkich lukrujących itp. :)

  4. myślę, że to przez masło, miało więcej dodatków i było pewnie bardziej miękkie, następnym razem proszę dodać więcej mąki, pozdrawiam

  5. Ile mąki dodać przy następnej okazji, żeby było bezpiecznie i żeby nie przedobrzyć? Pomimo delikatnie rozlanego kształtu znikają w tempie ekspresowym. Uwielbiamy Pani przepisy :)

  6. tak około 30-60g, musi Pani zobaczyć, najpierw dodać około 30g i jeśli ciasto będzie dalej takie lepkie, proszę dodać jeszcze trochę, pozdrawiam serdecznie i dziękuję:) smacznego!

  7. ciastka wyszły przepyszne ,reklamuje PANI przepisy w pracy …. kolezanki sa zachwycone.. Zycze wszystkiego dobrego..pozdrawiam

  8. Będę jutro próbować :) Na pewno będą pyszne, bo jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Pani przepisach :)
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

  9. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem (jedynie użyłam gotowej mieszanki korzennej) i wyszły mi rewelacyjnie. Konsystencja ciasta odpowiednia, plastyczna, także nie miałam żadnych przygód z klejeniem się do stolnicy czy wałka, ani też ciasteczka mi się nie rwały przy przekładaniu na blachę. :)
    Masło starłam na tarce, bardzo ułatwia późniejsze ugniatanie – patent chyba wzięty od Pani z jakiegoś innego przepisu…. ?
    Generalnie ciacha super, pachnie w całym mieszkaniu, smakują obłędnie, jeszcze tylko pociapkać czekoladą i można się opychać ;)

  10. ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, życzę smacznego! Wesołych Świąt! pozdrawiam serdecznie

  11. ciasteczka robiłam dwa tygodnie przed swietami , byłam zaskoczona ze dalej sa swieze miekkie i bardzo smaczne , dostałam od dzieciatka 100 foremek do ciastek wiec przepis bedzie potrzebny .pozdrawiam serdecznie i zycze udanego nowego roku

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.