Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Ciasteczka są kruche, maślane, ładnie rosną i są bardzo aromatyczne. Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pokryłam ciasteczka gorzką czekoladą, ale możemy je polukrować lub zostawić bez dodatków. Ozdobiłam ciasteczka perełkami Dr. Oetkera, które są mięciutkie i neutralne w smaku, więc podczas jedzenia chrupią tylko ciasteczka:). Bardzo polecam…
Korzenne kruche ciasteczka
Składniki na 40-45 ciasteczek:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła
Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa
1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.
2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.
4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).
Udanych wypieków:)
Czy można piec na góra-dół? W jakiej temperaturze i jak długo?
tak można na góra-dół 180C przez około 14-15 minut, pozdrawiam
Wczoraj zrobiłam,przepyszne mniam. Pozdrawiam ;-)
myślę, że tak, pozdrawiam.
Witam, czy można ciasto zrobić wcześniej zamrozić je i upiec parę dni później?
Wspaniały prezent, cieszę się, że ciasteczka smakowały, szczęśliwego nowego roku!!
pozdrawiam serdecznie
ciasteczka robiłam dwa tygodnie przed swietami , byłam zaskoczona ze dalej sa swieze miekkie i bardzo smaczne , dostałam od dzieciatka 100 foremek do ciastek wiec przepis bedzie potrzebny .pozdrawiam serdecznie i zycze udanego nowego roku
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, życzę smacznego! Wesołych Świąt! pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem (jedynie użyłam gotowej mieszanki korzennej) i wyszły mi rewelacyjnie. Konsystencja ciasta odpowiednia, plastyczna, także nie miałam żadnych przygód z klejeniem się do stolnicy czy wałka, ani też ciasteczka mi się nie rwały przy przekładaniu na blachę. :)
Masło starłam na tarce, bardzo ułatwia późniejsze ugniatanie – patent chyba wzięty od Pani z jakiegoś innego przepisu…. ?
Generalnie ciacha super, pachnie w całym mieszkaniu, smakują obłędnie, jeszcze tylko pociapkać czekoladą i można się opychać ;)
Życzę smacznego! Pozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt
Będę jutro próbować :) Na pewno będą pyszne, bo jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Pani przepisach :)
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję!! Również życzę wszystkiego dobrego, pozdrawiam ciepło
ciastka wyszły przepyszne ,reklamuje PANI przepisy w pracy …. kolezanki sa zachwycone.. Zycze wszystkiego dobrego..pozdrawiam
tak około 30-60g, musi Pani zobaczyć, najpierw dodać około 30g i jeśli ciasto będzie dalej takie lepkie, proszę dodać jeszcze trochę, pozdrawiam serdecznie i dziękuję:) smacznego!
Ile mąki dodać przy następnej okazji, żeby było bezpiecznie i żeby nie przedobrzyć? Pomimo delikatnie rozlanego kształtu znikają w tempie ekspresowym. Uwielbiamy Pani przepisy :)
myślę, że to przez masło, miało więcej dodatków i było pewnie bardziej miękkie, następnym razem proszę dodać więcej mąki, pozdrawiam
Są pyszne, ale już w trakcie pieczenia straciły swój ładny kształt. Czym to może być spowodowane?
:) cieszę się, że smakują, miło że dzieci pomagały, powodzenia z lukrowaniem,
pozdrawiam serdecznie:)
Witam,u mnie właśnie wystygły,pachnie migdałami ponieważ taki dałam olejek,sypnełam 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej ale jest słabo wyczuwalna jeśli ktoś lubi intensywniejszy smak to śmiało 2 może dać.Są pyszne,jutro moje pociechy będą ozdabiać,dziś wykrawali (godzina z hakiem ciszy i spokoju w domu,skupienie wisi w powietrzu :D ).Pozdrawiam wszystkich lukrujących itp. :)
myślę, że około 1,5 łyżki pozdrawiam
Witam, chce upiec Pani ciasteczka, ile mam dodoac przyprawy do piernika zamiast swiezo zmienolnych przypraw ?
dzisiaj skusiłam sie na jednego sa przepyszne ,maja wytrwac do swiat
Dziekuje za odpiwiedz
Asia: – na pewno się uda! Czy są lepsze? Nie myślę tak, mi najbardziej smakują od razu po upieczeniu, przyprawy wtedy są jak dla mnie najbardziej intensywne, mąką pszenna tortowa, ale inne pszenne też będą dobre,
dorka: – ja przechowuję je w szczelnej puszcze i spokojnie mogą poleżeć 3-4 tygodnie,
pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie jak przechowac takie ciasteczka zeby czekolada nie rozpuscila a ciastka by byly miekkie
Kolejne wyzwanie, swieta i pierniczki! Musza sie udac, bo po wszystkich wczesniejszych udanych wypiekach z „Malej Cukierenki„ bylby wstyd. Tym bardziej, ze wydaje sie prosty ten przepis…
Musi sie udac, musi sie udac…
Mam tez pytanka:
– czy to prawda ze ciasteczka korzenne jak poleza to sa lepsze?
– jakas specjalna ta maka?
mam nadzieję, że będą smakowały
dziekuje za pomoc , zrobiłam a jutro bede ozdabiac …
tak proszę dodać więcej mąki, ale niedużo i można dać proszek, pozdrawiam
ciasto zadkie klei sie do deski dodac wiecej maki
a zamiast sody mozna dac proszek
tak spokojnie, pozdrawiam
A dwa tygodnie przed świętami tez mozna je zrobic
o nie wiem, nie robiłam domku, te ciasteczka nie są twarde, a tu chyba będą takie potrzebne, pozdrawiam serdecznie
mam takie pytanko, jaki przepis poleciłabyś na domki z piernika?
wspaniale, bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Bardzo dziękuję za ten przepis. Zrobiłam ciasteczka, wyszły zachwycająco piękne i smaczne. I takie świąteczne :) Planuję zabrać je wieczorem na rodzinną Wigilię, z pewnością zrobią furorę.
A teraz próbuję ich po prostu nie zjeść ;)
Wesołych Świąt!
tak można użyć margaryny w takiej samej ilości,
pozdrawiam
Czy zamiast masła można użyć margaryny Kasi? Jeśli tak, to w tej samej ilości?
Witam . Właśnie upiekłam te ciasteczka . Wyszły pyszne . Zamiast sody użyłam proszku do pieczenia . Do ozdoby ( poza czekoladą ) wykorzystałam płatki migdałowe i perełki Dr Oetkera . Ciasteczka nie tylko są bardzo smaczne ale i prezentują się wspaniale . Przepis jest świetny . Dziękuję .
myślę, że tak, pozdrawiam
czy zamiast sody można dodać proszku do pieczenia
bardzo mi przykro, pozdrawiam
A mi się nie udały. Zrobiłam wczoraj i zupełnie sie rozlały na blasze, straciły kształt , mimo że podczas wykrawania konsystencja była dobra.
myślę, że może śmietana jak tutaj
http://www.malacukierenka.pl/kruche-ciasteczka-z-witrazem.html
pozdrawiam
Mam pytanie czy moze mi pani napisac czym mozna zastapic jajko w przepisie ???
Moj wnuczek ma alergie na jajka.
tak można dodać przyprawę korzenną tak około z 3 łyżeczki i ja bym jeszcze dodała z 1 łyżeczkę cynamonu,
pozdrawiam ciepło
Witam, chciałam zapytać czy zamiast tych przypraw moge dać gotową przyprawę korzenną? Jak tak to ile? i czy dodawać cynamon?
Ciasteczka wygladaja obłędnie, moi mężczyźni nie mogą sie doczekać aż je upiekę :))
Witam. Nie wiem czemu ale robiłąm wszystko wg przepisu a ciasto wyszło mi bardzo rzadkie.
super:) cieszę, się że smakowały,
pozdrawiam ciepło
witam goraco,naprawde fantastyczne,niestety zniknely i nie zdazylam pstryknac fotki ale napewno zrobie je jeszcze raz. milego dnia. xxx
Ciasteczka pyszne ze szklanką mleka, w sam raz dla Mikołaja ;)
jedyne co mi nie pasuje, to troszkę wyszły za tłuste :( ale i tak wsuwam bez opamiętania :D
Pozdrawiam i dziękuję za przepis! :)
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, smacznego:)
pozdrawiam ciepło
Ciasteczka były cudowne w smaku:)
Obawiałam się czy posmakują moim dzieciom (w końcu dosyć intensywnie pachną przyprawami korzennymi), ale nie mogły się oderwać od blaszki:)
Super przepis!
Dzisiaj powtórka z rozrywki.
życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło:)
Właśnie piekę te cudowne ciasteczka:)
Zapach przypraw rozprzestrzenił się po całym mieszkaniu. Nie mogę się doczekać kiedy je spróbuję.
Pozdrawiam:)
przyjemnego pieczenia:)
Wlasnie zabieram sie do pieczenia tych cudnych ciasteczek … wygladaja smakowicie !!
Na pewno!
pozdrawiam:)
będę dziś piekła, ciekawe czy wyjdą tak ładne ;)
około 40-42 sztuki
pozdrawiam
Mam pytanie- ile takich ciasteczek wychodzi z podanych składników?
Ja przechowywałam je przez tydzień i były ciągle smaczne,
pozdrawiam
Jak długo można przechowywać te ciastka?
Wspaniałe ciasteczka… :)
Wspaniałe ciasteczka! A jak uroczo udekorowane!:)
ogromnie mnie to cieszy,
pozdrawiam
wyśmienite! prosty przepis a ciastka smakują rewelacyjnie!
Wyglądają przepysznie, jeszcze z tą błyszczącą polewą. :D
pysznie się prezentują
przeurocze!Dziękujemy za dodanie zdjęcia! :)
dodać całe jajko
pozdrawiam
dodać całe jajko,czy żółtko?
Niezwykle urocze! Właśnie takiej foremki (ludzika) brakuje mi w mojej kolekcji, jest świetna :)
Pozdrawiam serdecznie!
fantastyczne, schrupałabym jedno …zwłaszcza, że mam słabość do kruchych ciastek:)
Świetne, na pewno spróbuję! Wygląd mają bardzo zachęcający! Pozdrawiam serdecznie:)
ale fajne :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Bardzo miło to słyszeć, cieszę się, że smakowały:)
pozdrawiam
Witaj!
Właśnie skończyłam piec ciasteczka. :-) Pyszne są! Jutro jeszcze tylko udekoruję i gotowe. :-)
Pozdrawiam serdecznie z Poznania!
Agnieszka
Piękne są te ciacha!:)
Ślicznie ozdobione.