Maślane ciasteczka z dżemem

Zapraszam dzisiaj na urocze, maślane ciasteczka. Bardzo smaczne, kruche, waniliowe. Wyglądają ślicznie i świetnie smakują. Łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie, tylko będzie troszkę zabawy z wycinaniem ciasteczek (co ja akurat lubię). Do przełożenia ciasteczek użyłam dżemu porzeczkowego i wiśniowego, ale z dowolnym dżemem będą dobrze smakować. Bardzo polecam te proste, ładne drobiazgi (przepis z gazety „Sól i Pieprz”).

Maślane ciasteczka z dżemem

Maślane ciasteczka z dżemem
Składniki:
340g mąki
szczypta soli
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżeczki
200g miękkiego masła
150g dżemu, np. porzeczkowego lub innego w kolorze czerwonym

1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego.

2. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 60 minut do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki ciasto krótko zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka foremkami, a w co drugim wycinać w środku dziurkę. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 12-14 minut (na funkcji góra-dół piec w temperaturze 190-200oC).

4. Po wyjęciu z pieca ciasteczka z dziurką od razu posypać resztą cukru waniliowego. Odstawić do ostygnięcia.

5. Ostudzone całe ciasteczka posmarować dżemem i przykryć ciasteczkami z dziurką.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

35 komentarzy do wpisu „Maślane ciasteczka z dżemem”

  1. Niestety mi ciasteczka nie wyszły, już od godziny męczę się by rozwałkować ciasto ale albo pęka albo się tak klei do stolnicy, że nie można oderwać ciasteczek.
    Czy napewno w przepisie nie było mowy o jajkach?
    W zeszłym tygodniu piekłam ciasteczka korzenne, przepis był bardzo podobny zamiast cukru waniliowego była przyprawa korzenna tylko że zawierał jeszcze 2 zółtka.
    pozdrawiam

    • A posypuje Pani stolnice mąką by ciasto rozwałkować, ja robię wszystkie tak ciasteczka i nigdy nie miałam problemu z rozwałkowaniem,nic mi się nie przykleja,nie pęka ;) Proszę spróbować, może moja rada rozwiąże Pani problem.
      Pozdrawiam

  2. Serduszko wycięłam foremką tescoma, kupiłam ją w zestawie z 6 serduszkami-foremkami od największej do najmniejszej:) ale nie pamiętam gdzie je kupiłam w jakimś sklepie internetowym, gwiazdki wycięłam foremkami używanymi przy tortach angielskich, czyli do lukru plastycznego lub marcepanu, kupiłam je w Tk Maxx,
    pozdrawiam:)

  3. Dzień dobry,
    dosyć cienko, tak z 3 -4 mm, ja robiłam tak na oko, żeby tak zgrabnie wyglądały
    Wesołych Świąt,
    pozdrawiam

  4. wielkie dzieki – dzis zabieram sie do roboty – bo zdaje sie ze juz wszystko przygotowane na swieta a Twoje ciasteczka mnie oczarowaly i jeszcze w chwili relaksu sobie powycinam :)
    pozdrawiam i zycze wesolych Świat!!! :)

  5. Zrobiłam je z połowy porcji na próbę, wyszły przepyszne. Dałam mniej cukru, zmniejszyłam nieco mąki na konto mielonych migdałów, dałam skórkę i sok z 1 cytryny, wyszły super cytrynowe, przełożyłam galaretką cytrynową i domowej roboty powidłami z czarnej porzeczki. Trochę zabawy z rozwałkowaniem ciasta ale warto się potrudzić. Polecam do tych ciasteczek kwaskowate dżemiki. Dziękuję za inspirację :)

  6. brzmi wspaniale, w cytrynowej wersji muszą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  7. Zrobilam z 3,5 letnia corcia swietne do wspolnej zabawy choc przenoszenie na bleche nie jest wcale latwe. Ja przenosilam cale kolka na blaszke a srodek serduszka wycinalam juz na blaszce jest o wiele latwiej. Pyszne pozdrawiam

  8. Witam:)
    wspaniale że córeczka też pomagała, cieszę się, że smakowały,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  9. Ciastka wyszły super, jeśli się kruszyły przy wałkowaniu to może za duzo mąki dałaś? Ja właśnie wręcz przeciwnie trochę więcej musiałam dać. Wszyscy są zachwyceni, a ciastka super chrupią ;)

  10. witam serdecznie,ojejku tak mi sie podobaja te ciasteczka,ale komentarze….nie sa zachecajace….co zrobic? jeszcze pomysle…w tym roku pod choinke postanowilam podarowac wszystkim troche ciasteczek i pròbuje wszystkich przepisòw….jak narazie top 1 ROZKI KOKOSOWE.milej soboty xxx

  11. wyszly super naprawde dobre….mam nadzieje ze doszla fotka,czekam na kolejne przepisy tymczasem upieke cos ze starszych przepisòw xxx

  12. Witam,
    fotka doszła dziękuję, jest już w galerii,
    cieszę się że ciasteczka smakowały,
    pozdrawiam ciepło

  13. no niestety mnie rowniez ciasto nie wyszlo, po wyjeciu z lodowki kruszylo sie i nie dalo rozwalkowac, potem juz bylo tylko gorzej, kleilo sie do walka i stolnicy. ciastka zrobilam recznie formujac kulki i je rozplaszczajac.

  14. Fatalne ciasto, po 40 min. użerania się z nim poszło do kosza na śmieci. Zdecydowaniem polecam robić ciasto z jajkiem. To kruszy się i lepi do stolnicy, mimo podsypywania mąką. Nie wiem też skąd ten czas pieczenia, moje wałkowane na ok. 5mm (na cieńsze wałkowanie nie miałam cierpliwości) wyszły przypieczone po 8 min. Na cieście robią się pęcherze. Nie są to pierwsze ciastka, które piekę w życiu, dziś upiekłam już kilkanaście blach pierników, ale pierwszy raz miałam taki problem.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.