Zapraszam dzisiaj na urocze, maślane ciasteczka. Bardzo smaczne, kruche, waniliowe. Wyglądają ślicznie i świetnie smakują. Łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie, tylko będzie troszkę zabawy z wycinaniem ciasteczek (co ja akurat lubię). Do przełożenia ciasteczek użyłam dżemu porzeczkowego i wiśniowego, ale z dowolnym dżemem będą dobrze smakować. Bardzo polecam te proste, ładne drobiazgi (przepis z gazety „Sól i Pieprz”).
Maślane ciasteczka z dżemem
Składniki:
340g mąki
szczypta soli
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżeczki
200g miękkiego masła
150g dżemu, np. porzeczkowego lub innego w kolorze czerwonym
1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego.
2. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 60 minut do lodówki.
3. Po wyjęciu z lodówki ciasto krótko zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka foremkami, a w co drugim wycinać w środku dziurkę. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 12-14 minut (na funkcji góra-dół piec w temperaturze 190-200oC).
4. Po wyjęciu z pieca ciasteczka z dziurką od razu posypać resztą cukru waniliowego. Odstawić do ostygnięcia.
5. Ostudzone całe ciasteczka posmarować dżemem i przykryć ciasteczkami z dziurką.
Udanych wypieków:)
śliczniutkie
właśnie trzymam ciasto w lodówce:) dziwiłąm się trochę, że bez jajek, mam nadzieję, że wyjdą!:)
pełen profesjonalizm, normalnie czuje ich smak przez szybe monitora.
Wyjdą, wyjdą :)
Pozdrawiam
Jakie one są urocze!:-)
cudne serduszka… :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Pyszniutko wyglądają:)
Wygraną dostałam! Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam:))
Niestety mi ciasteczka nie wyszły, już od godziny męczę się by rozwałkować ciasto ale albo pęka albo się tak klei do stolnicy, że nie można oderwać ciasteczek.
Czy napewno w przepisie nie było mowy o jajkach?
W zeszłym tygodniu piekłam ciasteczka korzenne, przepis był bardzo podobny zamiast cukru waniliowego była przyprawa korzenna tylko że zawierał jeszcze 2 zółtka.
pozdrawiam
A posypuje Pani stolnice mąką by ciasto rozwałkować, ja robię wszystkie tak ciasteczka i nigdy nie miałam problemu z rozwałkowaniem,nic mi się nie przykleja,nie pęka ;) Proszę spróbować, może moja rada rozwiąże Pani problem.
Pozdrawiam
Przykro mi że nie wyszły, na pewno ciasto jest bez jajek,
pozdrawiam
Czy zdradzisz, gdzie kupiłaś takie śliczne foremki? Ciasteczka są urocze. Pozdrawiam :)
Serduszko wycięłam foremką tescoma, kupiłam ją w zestawie z 6 serduszkami-foremkami od największej do najmniejszej:) ale nie pamiętam gdzie je kupiłam w jakimś sklepie internetowym, gwiazdki wycięłam foremkami używanymi przy tortach angielskich, czyli do lukru plastycznego lub marcepanu, kupiłam je w Tk Maxx,
pozdrawiam:)
Prosze napisz na jaka grubosc rozwalkowac ciasto.
Dzień dobry,
dosyć cienko, tak z 3 -4 mm, ja robiłam tak na oko, żeby tak zgrabnie wyglądały
Wesołych Świąt,
pozdrawiam
wielkie dzieki – dzis zabieram sie do roboty – bo zdaje sie ze juz wszystko przygotowane na swieta a Twoje ciasteczka mnie oczarowaly i jeszcze w chwili relaksu sobie powycinam :)
pozdrawiam i zycze wesolych Świat!!! :)
Zrobiłam je z połowy porcji na próbę, wyszły przepyszne. Dałam mniej cukru, zmniejszyłam nieco mąki na konto mielonych migdałów, dałam skórkę i sok z 1 cytryny, wyszły super cytrynowe, przełożyłam galaretką cytrynową i domowej roboty powidłami z czarnej porzeczki. Trochę zabawy z rozwałkowaniem ciasta ale warto się potrudzić. Polecam do tych ciasteczek kwaskowate dżemiki. Dziękuję za inspirację :)
aha i nawet z połowy porcji wyszło bardzo dużo ciasteczek, z tym że ja wykrawałam małymi foremkami :)
brzmi wspaniale, w cytrynowej wersji muszą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Gdzie kupić cukier waniliowy? Może go zastąpić cukrem wanilinowym?
tak można go zastąpić wanilinowym,
pozdrawiam
Zrobilam z 3,5 letnia corcia swietne do wspolnej zabawy choc przenoszenie na bleche nie jest wcale latwe. Ja przenosilam cale kolka na blaszke a srodek serduszka wycinalam juz na blaszce jest o wiele latwiej. Pyszne pozdrawiam
Witam:)
wspaniale że córeczka też pomagała, cieszę się, że smakowały,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
zastanawia mnie ile wychodzi takich ciasteczek? :)
wychodzi około 30 ciasteczek
pozdrawiam
Ciastka wyszły super, jeśli się kruszyły przy wałkowaniu to może za duzo mąki dałaś? Ja właśnie wręcz przeciwnie trochę więcej musiałam dać. Wszyscy są zachwyceni, a ciastka super chrupią ;)
witam serdecznie,ojejku tak mi sie podobaja te ciasteczka,ale komentarze….nie sa zachecajace….co zrobic? jeszcze pomysle…w tym roku pod choinke postanowilam podarowac wszystkim troche ciasteczek i pròbuje wszystkich przepisòw….jak narazie top 1 ROZKI KOKOSOWE.milej soboty xxx
wyszly super naprawde dobre….mam nadzieje ze doszla fotka,czekam na kolejne przepisy tymczasem upieke cos ze starszych przepisòw xxx
Witam,
fotka doszła dziękuję, jest już w galerii,
cieszę się że ciasteczka smakowały,
pozdrawiam ciepło
witam i dziekuje za wspaniale przepisy i publikowanie moich wysilkòw milego zimnego wieczoru
no niestety mnie rowniez ciasto nie wyszlo, po wyjeciu z lodowki kruszylo sie i nie dalo rozwalkowac, potem juz bylo tylko gorzej, kleilo sie do walka i stolnicy. ciastka zrobilam recznie formujac kulki i je rozplaszczajac.
stolnicę i wałek trzeba podsypywać mąką, pozdrawiam
Mi także ciastka nie wyszły.. Ciasto się bardzo kruszylo..
wyszły wyśmienicie! łatwizna.Dobrze się wyrabiało .Dziękuję. :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Fatalne ciasto, po 40 min. użerania się z nim poszło do kosza na śmieci. Zdecydowaniem polecam robić ciasto z jajkiem. To kruszy się i lepi do stolnicy, mimo podsypywania mąką. Nie wiem też skąd ten czas pieczenia, moje wałkowane na ok. 5mm (na cieńsze wałkowanie nie miałam cierpliwości) wyszły przypieczone po 8 min. Na cieście robią się pęcherze. Nie są to pierwsze ciastka, które piekę w życiu, dziś upiekłam już kilkanaście blach pierników, ale pierwszy raz miałam taki problem.