Maślane ciasteczka z dżemem

Zapraszam dzisiaj na urocze, maślane ciasteczka. Bardzo smaczne, kruche, waniliowe. Wyglądają ślicznie i świetnie smakują. Łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie, tylko będzie troszkę zabawy z wycinaniem ciasteczek (co ja akurat lubię). Do przełożenia ciasteczek użyłam dżemu porzeczkowego i wiśniowego, ale z dowolnym dżemem będą dobrze smakować. Bardzo polecam te proste, ładne drobiazgi (przepis z gazety „Sól i Pieprz”).

Maślane ciasteczka z dżemem

Maślane ciasteczka z dżemem
Składniki:
340g mąki
szczypta soli
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżeczki
200g miękkiego masła
150g dżemu, np. porzeczkowego lub innego w kolorze czerwonym

1. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego.

2. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 60 minut do lodówki.

3. Po wyjęciu z lodówki ciasto krótko zagnieść i cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka foremkami, a w co drugim wycinać w środku dziurkę. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 12-14 minut (na funkcji góra-dół piec w temperaturze 190-200°C).

4. Po wyjęciu z pieca ciasteczka z dziurką od razu posypać resztą cukru waniliowego. Odstawić do ostygnięcia.

5. Ostudzone całe ciasteczka posmarować dżemem i przykryć ciasteczkami z dziurką.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

35 komentarzy do “Maślane ciasteczka z dżemem”

  1. Fatalne ciasto, po 40 min. użerania się z nim poszło do kosza na śmieci. Zdecydowaniem polecam robić ciasto z jajkiem. To kruszy się i lepi do stolnicy, mimo podsypywania mąką. Nie wiem też skąd ten czas pieczenia, moje wałkowane na ok. 5mm (na cieńsze wałkowanie nie miałam cierpliwości) wyszły przypieczone po 8 min. Na cieście robią się pęcherze. Nie są to pierwsze ciastka, które piekę w życiu, dziś upiekłam już kilkanaście blach pierników, ale pierwszy raz miałam taki problem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz