Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka – Rewelacyjne ciasteczka, które są po prostu przepyszne. Dodajemy sporą ilość korzennych przypraw i odrobinę aromatu rumowego. Ciasteczka są kruche, maślane, ładnie rosną i są bardzo aromatyczne. Do tego, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pokryłam ciasteczka gorzką czekoladą, ale możemy je polukrować lub zostawić bez dodatków. Ozdobiłam ciasteczka perełkami Dr. Oetkera, które są mięciutkie i neutralne w smaku, więc podczas jedzenia chrupią tylko ciasteczka:). Bardzo polecam…

Korzenne kruche ciasteczka

Korzenne kruche ciasteczka
Składniki na 40-45 ciasteczek:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
120g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
1 jajko
200g zimnego masła

Dekoracja:
100g gorzkiej czekolady
kolorowe perełki lub posypka cukrowa

1. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.

2. Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Po wyjęciu ciasta z lodówki krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 1cm. Foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Ciasteczka odstawić do ostygnięcia.

4. Czekoladę roztopić na parze (ustawiamy ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią ciasteczka, wierzch posypać perełkami lub posypką (użyłam perełek Dr.Oetkera, ponieważ są mięciutkie i neutralne w smaku).

Udanych wypieków:)

Korzenne kruche ciasteczka

80 komentarzy do “Korzenne kruche ciasteczka”

  1. Asia: – na pewno się uda! Czy są lepsze? Nie myślę tak, mi najbardziej smakują od razu po upieczeniu, przyprawy wtedy są jak dla mnie najbardziej intensywne, mąką pszenna tortowa, ale inne pszenne też będą dobre,

    dorka: – ja przechowuję je w szczelnej puszcze i spokojnie mogą poleżeć 3-4 tygodnie,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Kolejne wyzwanie, swieta i pierniczki! Musza sie udac, bo po wszystkich wczesniejszych udanych wypiekach z „Malej Cukierenki„ bylby wstyd. Tym bardziej, ze wydaje sie prosty ten przepis…
    Musi sie udac, musi sie udac…
    Mam tez pytanka:
    – czy to prawda ze ciasteczka korzenne jak poleza to sa lepsze?
    – jakas specjalna ta maka?

    Odpowiedz
  3. o nie wiem, nie robiłam domku, te ciasteczka nie są twarde, a tu chyba będą takie potrzebne, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz