Bardzo szybki deser do przygotowania. Smaczny, owocowy, o pięknym kolorze i niesamowitym aromacie. Cudownie pachniało owocami w całym domu. Do zrobienia deseru można użyć swoich ulubionych jagodowych owoców; z każdych będzie przepyszny :) Bardzo polecam… (przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej”, 4 maja 2006 nr 8)
Składniki:
250g świeżych lub mrożonych owoców (truskawki, jagody, maliny, porzeczki)
2 szklanki wody
cukier według uznania (1-2 łyżki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
W ½ szklanki zimnej wody rozprowadzić mąkę. Resztę wody zagotować z owocami i cukrem. Po 2 minutach zmniejszyć ogień i powoli, ciągle mieszając, wlać mąkę. Gotować jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Gotowy kisiel wlać do miseczek i podawać z bitą śmietaną lub jogurtem, udekorować owocami.
Pozdrawiam :)
Mam pytanie w piwnicy mam spory zapas kompotów czy można z nich zrobić kisiel? Jeżeli tak to proszę podpowiedzieć mi na 0,5litra kompotu ile użyć mąki ziemniaczanej. ☺
myślę, że tyle samo co w przepisie, pozdrawiam
Kisiel wyśmienity. O wiele lepszy niż ten z proszku.
duże truskawki można pokroić, pozdrawiam
czy owoce trzeba pokroić (głownie chodzi o truskawki) czy same się rozpadną podczas gotowania?
mmm… brzmi przepysznie :)
Fajny przepis, zrobiłam kisiel wiśniowo-czereśniowy z dodatkiem szczypty cynamonu :), pozdrawiam.