Kisiel domowy

Bardzo szybki deser do przygotowania. Smaczny, owocowy, o pięknym kolorze i niesamowitym aromacie. Cudownie pachniało owocami w całym domu. Do zrobienia deseru można użyć swoich ulubionych jagodowych owoców; z każdych będzie przepyszny :) Bardzo polecam…  (przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej”, 4 maja 2006 nr 8)

Składniki:

250g świeżych lub mrożonych owoców (truskawki, jagody, maliny, porzeczki)

2 szklanki wody

cukier według uznania (1-2 łyżki)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

W ½ szklanki zimnej  wody rozprowadzić mąkę. Resztę wody zagotować z owocami i cukrem. Po 2 minutach zmniejszyć ogień i powoli, ciągle mieszając, wlać mąkę. Gotować jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Gotowy kisiel wlać do miseczek i podawać z bitą śmietaną lub jogurtem, udekorować owocami.

Pozdrawiam :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Kisiel domowy”

  1. Mam pytanie w piwnicy mam spory zapas kompotów czy można z nich zrobić kisiel? Jeżeli tak to proszę podpowiedzieć mi na 0,5litra kompotu ile użyć mąki ziemniaczanej. ☺

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.