Kolorowe Mini Bezy

Kolorowe Mini Bezy – Dzisiaj długo wyczekiwany przepis na mini bezy :). Przepis jest bardzo prosty, bezy są śliczne, urocze i idealnie nadają się do ozdabiania tortów, babeczek, ciast. Możemy z nich również przygotować deser. Lubię mieć je pod ręką w różnych kolorach, kształtach, bo to szybka, łatwa dekoracja, a na gościach robi wrażenie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kolorowe Mini Bezy

Kolorowe Mini Bezy
Składniki:
150g białka w temperaturze pokojowej (białko tak około z 4 jajek)
280g drobnego cukru do wypieków lub cukru kryształu
Dodatkowo:
barwniki spożywcze
brokat jadalny

Kolorowe Mini Bezy

1. Do czystej suchej miski przełożyć białka i dodać cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 12-15 minut (patrz FILM).

2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz FILM). Papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy.
Aby otrzymać kolorowe bezy do środka rękawa cukierniczego można przy pomocy np. noża nanieść trochę barwnika spożywczego w żelu (patrz FILM) lub można również zafarbować całą bezę dodając odrobinę barwinka.

3. Blaszki z bezami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Bezy przechowywać w szczelnych pojemnikach/ puszkach (ja przechowuję je tak około 2 miesiące).

Udanych wypieków :)

Kolorowe Mini Bezy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do wpisu „Kolorowe Mini Bezy”

    • trudno mi powiedzieć, też chyba gdzieś 100C z tego co pamiętam to takie piekarniki też trochę zawyżały temperaturę, a jeśli nie zawyża to 110C,
      pozdrawiam

  1. Witam, niestety moje bezy już po godzinie z hakiem zbrązowiały w piekarniku, były wysuszone na wiór. Temp była 110st. Jedyne co zrobiłam inaczej to dodałam cukier puder… To dlatego? Co poszło nie tak?

  2. Witam. Moje bezy właśnie się pieką. Mam tylko pytanie czy bezy w srodu powinny być ciągnące czy suche całkowicie? Jaka powinna być ich prawidłowa konsystencja wewnątrz? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

  3. Mała cukierenko
    A dlaczego w Twoich przepisach na bezy czasami do białek wsypujemy od razu cały cukier a czasami dosypujemy powoli w trakcie ubijania?

  4. Witam. A czy jadalny brokat daje się po upieczeniu czy przed
    ?
    I czemu mój kształt bez zrobił się taki ‚niewyraźny’ ? :( pierwszy raz robilam

  5. Witam. Mam różne tylki i bezy też wszystkie wyglądają tak samo. Czy beza musi być schlodzona przed wyciskaniem? Dlaczego tak gubią mi ksztalt:(i wyszly puste w środku :(

  6. Pani Natalio , a można najpierw białka z cukrem podgrzać nad gotującą wodą ? a dopiero potem ubijać?? Tak czytałam.

  7. Witam. Wszystko pięknie, beza ślicznie się ubila, barwniki ładnie się polaczylo, tylko dlaczego podczas pieczenia w bezikach robią się dziury i w środku są puste. Piekłam już w 120 i w 100 stopniach i zawsze wychodzą takie same. Co mogę robić źle? :(

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.