Kolorowe Mini Bezy

Kolorowe Mini Bezy – Dzisiaj długo wyczekiwany przepis na mini bezy :). Przepis jest bardzo prosty, bezy są śliczne, urocze i idealnie nadają się do ozdabiania tortów, babeczek, ciast. Możemy z nich również przygotować deser. Lubię mieć je pod ręką w różnych kolorach, kształtach, bo to szybka, łatwa dekoracja, a na gościach robi wrażenie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kolorowe Mini Bezy

Kolorowe Mini Bezy
Składniki:
150g białka w temperaturze pokojowej (białko tak około z 4 jajek)
280g drobnego cukru do wypieków lub cukru kryształu
Dodatkowo:
barwniki spożywcze
brokat jadalny

Kolorowe Mini Bezy

1. Do czystej suchej miski przełożyć białka i dodać cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 12-15 minut (patrz FILM).

2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz FILM). Papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy.
Aby otrzymać kolorowe bezy do środka rękawa cukierniczego można przy pomocy np. noża nanieść trochę barwnika spożywczego w żelu (patrz FILM) lub można również zafarbować całą bezę dodając odrobinę barwinka.

3. Blaszki z bezami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 100°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Bezy przechowywać w szczelnych pojemnikach/ puszkach (ja przechowuję je tak około 2 miesiące).

Udanych wypieków :)

Kolorowe Mini Bezy

Print Friendly, PDF & Email

62 komentarze do “Kolorowe Mini Bezy”

  1. Mała Cukierenko,

    Robiłam dzisiaj bezy z 4 białek i 280g cukru. Po 15 minutach cukier się nie rozpuścił i ubijałam je kolejne 15 a nawet 20 minut. Cukier w dalszym ciągu się nie rozpuścił. Nie wiem dlaczego. Białka były w temperaturze pokojowej a cukier drobny.
    Proszę o poradę. Bezy piekę tak czy siak aby zobaczyć czy z nich coś będzie. Jeśli nie to śmietnik ale przynajmniej będę mieć doświadczenie.

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry, właśnie zrobiłam, wszystko według przepisu, jednak po paru minutach w piekarniku zaczęły pękać.. (100 st. C termoobieg, cukier kryształ, ubijane 15 min). Co może być przyczyną?

    Odpowiedz
  3. Robiłam dzisiaj🙂dodałam na brzeg worka trochę barwnika w żelu i niestety nie zachowały kształtu i rozpłynęły się… Wina jest w barwniku? Czy białka źle ubite? Masa była błyszcząca, ale może zbyt rzadka? Nie wiem co było źle… Pani bezy są prześliczne!!! 🤩

    Odpowiedz
    • Myślę, że za słabo ubiły się białka. Sama przy ubijaniu 3 razy się zastanawiała czy to już, a cały czas miałam wrażenie, że za słabo dalej są ubite :(. W końcu wycisnęłam na blaszkę i się jakoś udały, wgl wg przepisu temp 100 C jest za niska i zwiększyłam do 120 C i czas pieczenia 45-60 min i wyszły piękne :D

      Odpowiedz
  4. Witam serdecznie,

    Przepis właśnie wypróbowany, beziki super. Tylko jedna rzecz na filmie jest chyba błąd, 260g cukru- w przepisie jest 280g. Nie popatrzyłam sobie na przepis i beziki nie utrzymały tak idealnego kształtu ale mimo to są piękne.

    Odpowiedz
  5. Witam. Wszystko pięknie, beza ślicznie się ubila, barwniki ładnie się polaczylo, tylko dlaczego podczas pieczenia w bezikach robią się dziury i w środku są puste. Piekłam już w 120 i w 100 stopniach i zawsze wychodzą takie same. Co mogę robić źle? :(

    Odpowiedz
  6. Pani Natalio , a można najpierw białka z cukrem podgrzać nad gotującą wodą ? a dopiero potem ubijać?? Tak czytałam.

    Odpowiedz
  7. Witam. Mam różne tylki i bezy też wszystkie wyglądają tak samo. Czy beza musi być schlodzona przed wyciskaniem? Dlaczego tak gubią mi ksztalt:(i wyszly puste w środku :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz