PYSZNE Pierniczki na ŚWIĘTA – Nowy przepis w Małej Cukierence na pyszne, aromatyczne pierniczki świąteczne. Zawierają dużo korzennych przypraw i są bardzo smaczne, przepis jest świetny. Dostałam go od koleżanki, która zajmuje się wypiekami na zamówienia w Łodzi „Ciasta od R”. Ciasto na pierniczki musi trochę poleżakować w zamrażalniku tak co najmniej 2-3 tygodnie. Pierniczki ładnie się pieką, są równe, dobrze trzymają kształt. Bardzo polecam… W przyszłym tygodniu postaram się przygotować nowy post z dekorowania pierniczków. Na razie jak udekorować pierniczki można zobaczyć tutaj: „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier” (klik)
Drugi post z dekorowania pierniczków: Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2 (klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PYSZNE Pierniczki na ŚWIĘTA
Składniki:
500g naturalnego miodu
500g cukru
500g masła
5 łyżek kakao bez cukru
1,5kg mąki pszennej (użyłam tortowej + jeszcze trochę mąki jeśli ciasto będzie bardzo klejące)
1 łyżka soli (płaska)
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżki cynamonu
2 łyżeczki zmielonych goździków
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
szczypta mielonego pieprzu
1. Do garnka przełożyć miód, masło, cukier i kakao. Postawić na niedużym ogniu i mieszając, roztopić składniki (cukier też musi się roztopić, masę więc trzeba będzie zagotować).
Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
2. Ziele angielskie przełożyć do moździerza i rozdrobnić na pył.
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy i przyprawy (razem z zielem angielskim), wymieszać łyżką. Dodać ostygniętą masę z miodem, jajka i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące i nie będzie trzymało kształtu należy dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
3. Gotowe ciasto podzielić na 3-4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na całą noc (można wstawić nawet na 4 tygodnie).
4. Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika i zostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
5. Rozmrożone ciasto można krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Z ciasta wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków. Należy zachować między pierniczkami odstępy ponieważ sporo rosną.
6. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 8-10 minut. Pierniczki po wyjęciu z piekarnika powinny być miękkie. Jeśli będziemy je piec dłużej lub w wyższej temperaturze to będą chrupiące (ale nie twarde, jak trochę poleżą to po paru dniach zmiękną).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i po tym czasie przenosić „Pierniczki na ŚWIĘTA” z blachy.
Udanych wypieków :)
Super
Witam serdecznie,cz zamiast mąki pszennej można dodać mąkę żytnią lub orkiszowa. Dziękuję i pozdrawiam
Jak piec w funkcji góra /dół?
tak można, wtedy 180C, pozdrawiam
Czy te pierniki można piec w funkcji góra /dół? Ile stopni i jaki czas? Proszę o odp bo ciasto w zamrażarce a termoobieg zepsuł się 😥
na funkcji góra – dół 180C pozdrawiam
Jak grubo trzeba rozwałkować ciasto?
tak około 4mm, pozdrawiam
Przepis super. Testowałam w zeszłym roku i w tym roku też robię z tego przepisu. Polecam. W zeszłym roku surowym ciastem podzieliłam się z koleżanką- tyle go było😆całkiem słuszna porcja. . W tym roku zrobię podobnie, bo też się podzielę. Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam
Może za słabo była masa wystudzina przez co rzadsza. Ja robiłam z tego przepisu. Dodałam masę prawie tezejaca i dobrze że nie wyspałam do miski 1,5 kg bo by było za dużo.
Wesołych świąt! Tak jak wspomniałam w poprzednim komentarzu pierniczki podarowałam na święta rodzinie. Dzieciaki były zachwycone! Nie mogły się oprzeć, wcinały jeden po drugim. Gdy je rozpakowały pachniało w całym pokoju. Siostrzenica poprosiła by robić je częściej. Dzieci mówiły, że to najsmaczniejsze pierniki jakie jadły. Lukrowalismy i dekorowaliśmy je razem z synkiem więc najpiękniejsze może nie były ale po szybkości z jaką znikały stanowczo stwierdzam, że to naprawdę dobry przepis. Dziękuję. Za rok znowu je zrobimy i tym razem z całej porcji bo jak się okazało nigdy nie jest ich za dużo!
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie i Szczęśliwego Nowego Roku!
Przygodę z Małą Cukierenką zaczęłam 4 lata temu. Najlepsze i sprawdzone przepisy. Piekę dwa razy w tyg. Wszystko dokładnie opisane i wiem że zawsze wyjdzie chociaż wcześniej nigdy nie piekłam. Dzięki Tobie dzisiaj piekę ciasta torty itp dla siebie i innych. Polecam wszystkim.
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne, choć piekłam zaledwie po tygodniu mrożenia.
Pozdrawiam
Witam serdecznie. Pierniczki chyba sie udały :) wyszło ich bardzo duzo, za dużo jak na nasze potrzeby wiec rozdamy na święta :) ładnie pachną, nie sa twarde ale lekko chrupiące. Z ciastem pracowało sie przyjemnie a pierniczki podczas pieczenia równo rosły więc wyglądają bardzo estetycznie, gładko. Naprawdę bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Czy jest konieczność zamrożenia ciasta? Dzieci uparły się żeby już dzisiaj je robić :(
nie wiem tego, można spróbować tego przepisu:
https://malacukierenka.pl/pierniczki-swiateczne.html
pozdrawiam serdecznie
Nie szkodzi .i tak znikna w mig .zaraz zamierzam je lukrowac i nikt sie nie oprze dziekuje za przepis.
Wlasnie upieklam zamrozone 2tyg temu ciasto iwygniatalo sie swietnie i szybciutko.jedynie co mnie zastanawia to Fakt ze Ze nie sa slodkie.. czyzby za malo cukru czy koniecznie polukrowac bo Po prostu nie sa slodkie..? Czy taki byl zamiar ? Robilam z Pani innego przepisu i z tego z melasa i wszystkie sa slodkie tylko nie te.
Pozdrawiam
nie wiem dlaczego, dla mnie one są słodkie, może przez sól wydają się Pani mniej słodkie, pozdrawiam