Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.
Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)
1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Udanych wypieków:)
Nastawilam na 170 stopni bez termoobiegu, a i tak ciasto bylo przypalone juz po 50 minutach. No niestety na jutrzejsza wigilie malo sie nada…
Przepyszny keks, wilgotny;)
Zrobiłam, upiekłam na święta, posmakował Synowi, który uwielbia keksa:)
Smacznie pozdrawiam:)
Długo szukałam przepisu na idealny keks; nareszcie znalazłam! Jest przepyszny sama bym zjadła cała foremkę. Dziękuję za przepis.😃
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Nigdy nie lubiłam keksów za ich suchość. Zmieniłaś moje podejście – ten jest idealnie wilgotny i miękki. Owoców kandyzowanych i innych bakalii oraz cukru dałam 1/3 mniej – każdy poczęstowany pochłaniał go w ciszy. Połowę masła zastąpiłam margaryną do pieczenia. Temperaturę zmniejszyłam do 160 st., C piekłam 70 min (tutaj wiele zależy od piekarnika).
Pierwszy raz robiłam z półtorej porcji, a dzisiaj z trzech. Uwielbiam go!
Dziękuję za wspaniały przepis, pozdrawiam.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam.
Moze ktos zna przyczynę dlaczego keks w połowie nie wyszedł?
Wszystko zgodne z przepisem. A środek keksa mokry. Zalalec ? Tylko środek… Brzegi ladne, dopieczone, kroje do polowy prawie i klucha. W obu ciastach to samo…
proszę dać mniejszą temperaturę pieczenia, z wiechu się dopieka a środek nie zdąża, pozdrawiam serdecznie
Wyszedł rewelacyjny
A mnie wyrósł ale bakalie optaczane w mące opadły na sam dol
bakalie przygotowałam do ciasta(dodaje dwie łyżki amaretto) i przestały w lodowce dobę. Dobry sposób bakalie nie opadają na dół ciasta. Nie polecam sody, tylko proszek do pieczenia. Ja ubijam jaja z cukrem i dodaje rozpuszczone masło. Nie wiem czy to prawidłowo ale zawsze jest pyszny keks.
Keks jest bardzo dobry, wg mnie jest to najlepszy przepis
jak można zrobić keksa z pół kilo mąki i 4 jajek; czemu my się zrobiliśmy tacy chytrzy :)
Hej ,keks robiłem pierwszy raz, wyszedł przepyszny.Od siebie dodałem jeszcze orzechy.Nie rozumiem jak komuś mogło nie wyjść to proste do zrobienia ciasto…pozdrawiam
Upieklam pierwszy raz w życiu a że przepisy Pani próbuje byłam pewna że wyjdzie. Wyszły piękne smaczne i kolorowe
cieszę się, że keks się udał, pozdrawiam serdecznie
Mój właśnie siedzi w piekarniku. Pierwszy w życiu keks. Zobaczymy co się wydarzy
Witam,
ten keks robię systematycznie od 3 lat. Zawsze wychodzi, jak wszystkie przepisy z tej tej strony. Jeśli coś nie wychodzi, to wina jest zawsze po mojej stronie :) Ponieważ w rodzinie pojawiła się osoba, dla której dania nie mogą zawierać mleka, pierwszy raz zrobiła ten keks z napojem kokosowym i też wyszedł ekstra.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam,
gdy robiłam go w zeszłym roku za pierwszym razem, pomyliłam się i do ciasta dodałam 200 g bakalii zamiast 400 g. Wyszło ekstra! Za drugim razem chciałam poprawić swój błąd i dodałam już 400 g bakalii i wyszedł zakalec, ponieważ ciasto było za ciężkie od „wkładki” i się nie upiekło odpowiednio. Zatem polecam zmniejszyć ilość bakalii do wnętrza.
Pozdrawiam
Witam, wszystkich zamiłowanych w keksach, ja też upiekłam dużą ilość keksów ze swojego przepisu ale czytam również innych autorów,
Oto moje składniki na keksa:
250 g mąki tortowej
250 g masła
4-5 dużych jaj
200 g cukru
cukier waniliowy i starta skórka z cytryny
2 łyżki koniaku, winiaku lub spirytusu czy innego alkoholu (ale nie rumu)
łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 20-30 dkg bakalii ( rodzynki, żurawina, morele, śliwka i orzechy włoskie)
Keks ucieram ręcznie, najpierw masło i cukier potem na przemian jajko i mąka plus pozostałe składniki na koniec bakalie.
Ja polewam keks gotową polewą czekoladową ale to już kwestia smaku i wyboru, z białą polewą wygląda również pysznie.
Pozdrawiam i życzę udanych keksów
Dziękuję bardzo za przepis brzmi wspaniale, pozdrawiam serdecznie