Imbirowe ciasto z melasą i polewą imbirowo cytrynową



Kolejne fantastyczne ciasto do listy świątecznych wypieków skusiło mnie dużą ilością przypraw i prostotą wykonania. Bardzo smaczne, niesamowicie aromatyczne ciasto, które dołączy do kategorii pierników. Zawiera sporą porcję imbiru, dzięki temu jest delikatnie pikantne. Dodanie melasy sprawia, że ciasto ma interesujący, niespotykany smak, intensywniejszy kolor i  jeszcze bardziej podkreślony smak przypraw. Ważną rolę odgrywa również polewa imbirowo – cytrynowa, która idealnie współgra z ciastem, tworząc wyborny duet. Dla mnie to ciasto jest rewelacyjne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pycha i ten wspaniały zapach… bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis książeczki „Ciasta i torty” Anne Wilson).


Składniki:
130g masła
1/2 szklanki melasy
1/2 szklanki miodu
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 jajka lekko ubite
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3/4 szklanki mleka
Polewa:
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mielonego imbiru
30g roztopionego masła
2 łyżki mleka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
kandyzowana skórka cytrynowa lub imbir do dekoracji



1. Do rondla przełożyć masło, miód i melasę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem.

3. Lekko ubite jajka wymieszać z mlekiem.

4. Do mąki dodać roztopione masło z miodem oraz jajka z mlekiem, wymieszać krótko łyżką.

5. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy 21x21cm lub 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia, następnie wyjąć z formy i zdjąć papier. Dobrze by było zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.

Polewa:
6. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na polewę.

7. Następnie ustawić miskę z polewą nad gotującą się wodą, mieszając, aż masa będzie gładka, błyszcząca i bardziej płynna (jeśli polewa będzie bardzo płynna, odstawić ją na chwilę, aby przestygła i wtedy zgęstnieje).

8. Gotową polewę rozprowadzić na cieście najlepiej w dwóch porcjach. Najpierw jedną warstwę, a później drugą. Wierzch posypać kandyzowaną skórą cytrynową lub imbirem.

Udanych wypieków:)

15 thoughts on “Imbirowe ciasto z melasą i polewą imbirowo cytrynową

  1. Czy mozna w tym przepisie pominac te 3/4 szkl. cukru bo melasa i miod sa bardzo slodkie plus do tego slodka polewa? pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.