Jagodowa owsianka z chia – Tym razem w ramach „Zdrowej Środy” proponuję jagodową owsiankę z chia. Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna. Na pewno na stałe zagości w moim repertuarze. Jest sycąca, na długo poskramia apetyt, idealna na śniadanie, przyjemnie jagodowa i zdrowa. Bez cukru, wegańska, polecam…
Jagodowa owsianka z chia
Składniki na około 3 porcje:
Owsianka:
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki nasion chia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
3/4 szklanki mrożonych jagód
2 i 1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego)
4-5 łyżek syropu z agawy lub klonowego lub płynnego miodu
Wierzch:
1-2 banany pokrojone z plasterki i skropione sokiem z cytryny
pestki słonecznika i dyni
garść mrożonych jagód do posypania
kandyzowany kokos (niekoniecznie)
1. Wszystkie składniki na owsiankę przekładamy do blendera i miksujemy. Następnie przelewamy do rondelka z nieprzywierającym dnem i podgrzewamy, mieszając, aż owsianka zrobi się gorąca i zgęstnieje.
2. Gorącą owsiankę przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy pestkami słonecznika, dyni. Od razu podajemy.
Smacznego!
Czy byłaby możliwość podawania razem z przepisem, ile jedna porcja ma kcal?
Byłabym bardzo wdzięczna(:
Ewa