W tłusty czwartek zapraszam na przepyszne pączki luksusowe z dodatkiem skórki pomarańczowej, cukru z wanilią i aromatu rumowego. Nadziane konfiturą z płatków róży i konfiturą malinową. Pączki są puszyste, a na drugi dzień równie dobrze smakują. Jeżeli nie lubimy lukru możemy pączki posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Pączki smażyłam na smalcu, ale możemy również usmażyć na oleju rzepakowym. Bardzo polecam…
Pączki luksusowe
Składniki na około 24 pączki:
40g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
500g + 4 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
100g masła
8 żółtek
2 łyżki spirytusu
1/3 łyżeczki aromatu rumowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
około 200g konfitury z płatków róży
około 200g konfitury malinowej
Lukier:
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2-4 łyżki gorącej wody
kropla aromatu rumowego
Dodatkowo:
smażona skórka pomarańczowa lub kandyzowana
smalce lub olej do smażenia (ja smażyłam na smalcu, zużyłam 3 kostki)
Pączki:
1. Do miski przełożyć drożdże, wsypać połowę cukru i przez chwilę rozcierać łyżką. Dodać 4 łyżki mąki, szklankę ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Zaczyn odstawić na około 20-25 minut, aż trochę podrośnie.
2. Masło roztopić. Żółtka utrzeć na jasny krem z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać skórkę z pomarańczy, aromat rumowy, wymieszać.
3. Do dużej miski przełożyć zaczyn, dodać krem z żółtek, masło, spirytus, wsypać mąkę i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez co najmniej 10 minut (6 minut wyrabiałam mikserem i jeszcze około 8-10 ręcznie). Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 75minut (lub dłużej), aż podwoi swoją objętość.
4. Wymieszać razem konfiturę z płatków róży i konfiturę malinową.
5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i podsypując mąką wałkujemy na grubość około 1 cm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 9cm, na środek każdego kładziemy po łyżeczce konfitury i zlepiamy dokładnie brzegi (robiąc kuleczkę). Przygotowane pączki kładziemy na lekko podsypaną mąką stolnicę, nakrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na około 45-60 minut (w mojej kuchni jest dosyć chłodno, więc rosły jeszcze 90 minut).
6. Rozgrzewamy tłuszcz. Przed smażeniem z każdego pączka pędzelkiem usunąć nadmiar mąki (tłuszcz nie będzie się przypalał), smażyć na rumiano z każdej strony przez około 2-3minuty. Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.
Lukier:
7. Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wodę, wymieszać i miskę wstawić na parę sekund do mikrofalówki (jeśli nie mamy podgrzewy w rondelku na gazie). Do ciepłego lukru dodać 2-3 krople aromatu i utrzeć mikserem, jeśli lukier będzie bardzo rzadki dodać jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsty dodać soku z cytryny lub wody.
8. W gotowym ciepłym lukrze maczać pączki (lub je polać) i posypać skórką pomarańczową.
Smacznego! :)
Co mozna dać zamiast spirytusu? Żeby nie był to alkohol.
Można dodać ocet.
Czy mogę użyć zamiast pomarańczy cytrynę? I aromat migdałowy?
myślę, że tak, pozdrawiam