Cytrynowe ciasteczka – Lekkie, kruche, kwaskowate ciasteczka. Bardzo przyjemne w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie zajmują wiele czasu, a dają tyle radości. Lukier możemy zrobić w dowolnym kolorze i pięknie je udekorować. Lubię desery cytrynowe, zawsze wydają się mniej słodkie i kaloryczne :). (przepis z gazetki „Poradnik Smakosza” nr 3-4 z 2011r.).
Cytrynowe ciasteczka
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
120g miękkiego masła
1 cytryna
1 jajko
4,5 łyżki cukru pudru
Lukier:
2 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
barwnik spożywczy
Mąkę posiekać z masłem.
Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce i wycisnąć sok.
Do mąki wsypać cukier, dodać jajko, startą skórkę i sok z cytryny. Zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie za klejące dodać jeszcze troszkę mąki) i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temperaturze 170-180°C przez około 15 minut.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z łyżką soku z cytryny, gorącą wodą i kroplą barwnika spożywczego. Nakładać go na jeszcze ciepłe ciasteczka i odstawić do zastygnięcia.
Udanych wypieków :)
Po dodaniu soku z cytryny ciasto zrobiło się bardzo miękkie, więc jajka już nie dodałam. Gdybym to zrobiła, musiałabym dodać szklankę mąki ekstra. Cytryna średnia z tendencją do małej. Lepiej byłoby chyba podać dokładną ilość soku.
Zrobiłam dzisiaj na próbę przed Wielkanocą i są pyszne. Kwasnosc cytryny fajnie przełamuje słodycz. Ja zrobiłam bez lukru ale na święta pewnie będą kolorowe lukrowane.
Witam,czy dobrze rozumiem że do ciasteczek dajemy sok z całej cytryny?
Ile ciasteczek wychodzi mniej wiecej z tej porcji?
tak około 25 ciasteczek, pozdrawiam