Cytrynowe ciasteczka

Cytrynowe ciasteczka – Lekkie, kruche, kwaskowate ciasteczka. Bardzo przyjemne w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie zajmują wiele czasu, a dają tyle radości. Lukier możemy zrobić w dowolnym kolorze i pięknie je udekorować. Lubię desery cytrynowe, zawsze wydają się mniej słodkie i kaloryczne :). (przepis z gazetki „Poradnik Smakosza” nr 3-4 z 2011r.).

Cytrynowe ciasteczka

Cytrynowe ciasteczka
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
120g miękkiego masła
1 cytryna
1 jajko
4,5 łyżki cukru pudru
Lukier:
2 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
barwnik spożywczy

Mąkę posiekać z masłem.
Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce i wycisnąć sok.
Do mąki wsypać cukier, dodać jajko, startą skórkę i sok z cytryny. Zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie za klejące dodać jeszcze troszkę mąki) i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temperaturze 170-180oC przez około 15 minut.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z łyżką soku z cytryny, gorącą wodą i kroplą barwnika spożywczego. Nakładać go na jeszcze ciepłe ciasteczka i odstawić do zastygnięcia.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Cytrynowe ciasteczka”

  1. Fenomenalne! Piekłam już kilkakrotnie. Zawsze znikają w błyskawicznym tempie, choć z jednego przepisu wcale nie wychodzi ich mało :D

  2. Pycha ciasteczka! U mnie są dziś jeże, lisy, wiewiórki i niedźwiedzie ozdobione białą czekoladą i kolorową posypką :-)

  3. Witam! Mam do Pani pytanie?ciasto w lodówce leżało dłużej niż godzinę (parę godzin)jest trochę twarde…co zrobić poczekać żeby leżało w temperaturze pokojowej i dopiero wałkować czy od razu?pozdrawiam Agnieszka.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.