Jabłecznik wyborny – Rewelacyjny jabłecznik na kruchym spodzie z dodatkiem skórki pomarańczowej i orzechów. Przepięknie pachnie jabłkami, cynamonem i odrobinę gałką muszkatołową, którą dodajemy do kruszonki. Ciasto jest z dużej ilości jabłek na cienkim cieście i po przekrojeniu ładnie widać kawałki owoców, co wygląda apetycznie. Dodanie skórki pomarańczowej podkreśla smak jabłek. Uważam, że świetny przepis i bardzo polecam (przepis autorski).
Jabłecznik wyborny
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g schłodzonego masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
50g zmielonych orzechów laskowych
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
Nadzienie:
12 średniej wielkości jabłek (2kg)
sok z pół cytryny
1/4 szklanki wody
3 łyżki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
50g mąki kukurydzianej
3 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich
3 łyżki drobnych rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Kruszonka:
10 łyżek stopionego masła lub margaryny
70g jasnego brązowego cukru
100g mąki pszennej
50g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kruszonka:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i odstawić.
2. Jabłka obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na kawałeczki i skropić sokiem z cytryny.
3. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać wodę i podsmażać przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, w międzyczasie przygotujemy ciasto.
Ciasto:
4. Mąkę pszenną wymieszać z solą, zmielonymi orzechami, cukrem wanilinowym i płatkami owsianymi. Dodać jajko i posiekaną margarynę, szybko zagnieść ciasto.
5. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Kawałek ciasta odłożyć (wielkości dwóch orzechów włoskich).
6. Przygotowaną blaszkę wyłożyć ciastem, robiąc wysoki brzeg na około 6 cm (tortownica ma wysokość 7cm). Z ciasta, które odłożyliśmy, powycinać wzorki jak kwiatuszki, listki itp.
Nadzienie:
7. Mąkę kukurydzianą wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.
8. Do jabłek dodać bakalie i wsypać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać. Nadzienie przełożyć do przygotowanej formy, wylepionej ciastem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut.
9. Następnie ciasto wyjąć, posypać kruszonką, poukładać powycinane wzorki z ciasta i znów wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje z lodami.
Udanych wypieków:)
wygląda rzeczywiście wyśmienicie, a to jabłuszko z cukru pudru jest po prostu urocze! :)
Ale piękna ! :)
ciasto bylo przepyszne. Mama mojego chlopaka byla zachwycona. dziekuje. zrobilam bez rodzynal bo nie lubia ale daldm wiecej skorki pomaranczy.rewelacja. przepisposzedl dalej :)
Prześlicznie udekorowany:)
Jeszcze nie spotkałam się z ciastem z tak dużymi kawałkami jabłek, zawsze to był mus.
Przepiękny!
Cudownie ozdobiony, no po prostu mega piękny!
ok I will, but give me some time:)
Aniu – mam nadzieję że smakowało,
pozdrawiam
Jej, jak to genialnie wygląda, ślinka mi cieknie na sam widok! Mogę się poczęstować choćby malutkim kawałeczkiem :)?
This looks amazing!!! Can you translate this recipe to English?
ciasto juz w piekarniku. juz nie moge sie doczekac degustacji. dziekuje za przepis.
wygląda wyśmienicie i smakuje pewnie równie dobrze…mniam
10 łyżek już stopionego,
pozdrawiam
pięknie wygląda… aż czuć jego zapach, smak – zapisany do zrobienia na przyszły weekend :)
mam pytanie – zawsze mnie to zastanawia – należy dodać 10 łyżek JUŻ stopionego masła czy 10 łyżek masła, które należy stopić?
Sama to wymyśliłaś? Jesteś genialna :)
Jabłecznik / Szarlotka z lodami i bitą smietaną to jedno z moich najukochańszych ciast. Ten wygląda wspaniale! :) Może można sobie zamówić taki z dostawą do domu? hehe mniam!!