Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem – W komentarzach do Mikołajkowej zabawy piszecie dużo o wypiekach z makiem i to tak smakowicie, że nie mogłam się powstrzymać, aby nie upiec jakiegoś drożdżowego smakołyku. Przepis na bułeczki wydał mi się idealny, w miarę prosty, choć trochę czasochłonny, ale warty zachodu. Upiekłam więc bardzo smaczne bułeczki z makiem, aromatyczne, mięciutkie, puchate. Mają smaczne nadzienie dzięki rodzynkom maczanym w rumie, orzechom oraz dodaniu złocistego miodu. Nie są za słodkie, dlatego możemy polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują z mlekiem oraz kawą i są idealne na drugie śniadanie (troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki „Boże Narodzenie 107 najlepszych przepisów” 1/2012).

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem
Składniki na 12 bułeczek:
3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
100g masła
2 jajka
1 żółtko
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
200g maku
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
20g posiekanych orzechów
garść rodzynek
50ml rumu
1 białko

1. Rodzynki zalać rumem i odstawić (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić rodzynki w rumie na noc).

2. Mak zalać 200ml wrzątku, odstawić.

3. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z łyżeczką cukru i odstawić zaczyn na 15 minut.

4. W międzyczasie roztopić masło.

5. Mąkę przesiać i wlać do niej zaczyn. Dodać aromat waniliowy, masło, 2 jajka, żółtko, cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto (ja wyrabiałam około 10 minut). Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (u mnie trwało to około godziny).

6. Mak dwukrotnie zemleć.

7. Miód i 1 łyżkę masła roztopić. Do maku dodać osączone rodzynki, masło z miodem, orzechy, wymieszać. Ubić białko i połączyć z masą makową.

8. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 część, z każdej formując placek. Na środek nakładać mak (tak 1,5 łyżki) i zlepiać, formując okrągłe lub podłużne bułeczki. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

9. Piekłam bułeczki w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut (gdyby za bardzo się przypiekały, możemy zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Drożdżówki z makiem”

  1. Cudownie wyglądają. Mam zwykły piekarnik, który grzeje tylko od dołu, czy można je upiec bez termoobiegu? Czy spieka się od dołu?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz