Drożdżówki z makiem – W komentarzach do Mikołajkowej zabawy piszecie dużo o wypiekach z makiem i to tak smakowicie, że nie mogłam się powstrzymać, aby nie upiec jakiegoś drożdżowego smakołyku. Przepis na bułeczki wydał mi się idealny, w miarę prosty, choć trochę czasochłonny, ale warty zachodu. Upiekłam więc bardzo smaczne bułeczki z makiem, aromatyczne, mięciutkie, puchate. Mają smaczne nadzienie dzięki rodzynkom maczanym w rumie, orzechom oraz dodaniu złocistego miodu. Nie są za słodkie, dlatego możemy polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują z mlekiem oraz kawą i są idealne na drugie śniadanie (troszkę zmodyfikowany przepis z gazetki „Boże Narodzenie 107 najlepszych przepisów” 1/2012).
Drożdżówki z makiem
Składniki na 12 bułeczek:
3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
100g masła
2 jajka
1 żółtko
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
200g maku
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
20g posiekanych orzechów
garść rodzynek
50ml rumu
1 białko
1. Rodzynki zalać rumem i odstawić (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić rodzynki w rumie na noc).
2. Mak zalać 200ml wrzątku, odstawić.
3. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z łyżeczką cukru i odstawić zaczyn na 15 minut.
4. W międzyczasie roztopić masło.
5. Mąkę przesiać i wlać do niej zaczyn. Dodać aromat waniliowy, masło, 2 jajka, żółtko, cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto (ja wyrabiałam około 10 minut). Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (u mnie trwało to około godziny).
6. Mak dwukrotnie zemleć.
7. Miód i 1 łyżkę masła roztopić. Do maku dodać osączone rodzynki, masło z miodem, orzechy, wymieszać. Ubić białko i połączyć z masą makową.
8. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 część, z każdej formując placek. Na środek nakładać mak (tak 1,5 łyżki) i zlepiać, formując okrągłe lub podłużne bułeczki. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
9. Piekłam bułeczki w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut (gdyby za bardzo się przypiekały, możemy zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
wydaje mi się, że powinny się upiec, też kiedyś miałam taki piekarnik, że piekł tylko od dołu,
pozdrawiam ciepło
Cudownie wyglądają. Mam zwykły piekarnik, który grzeje tylko od dołu, czy można je upiec bez termoobiegu? Czy spieka się od dołu?
Bułeczki wyglądają pięknie! A połączenie bakalii i rumu jest rewelacyjne:).
Pozdrawiam!
mmmm these look delicious! would love to try some!
cudowne, jak zwykle jestem zachwycona zdjeciami ;)
Kojarza mi sie z dziecinstwem: podobne drozdzowy kupowalismy w naszej lokalnej piekarni, po czym zjadalismy po drodze do domu…
o rany, ależ one są piękne! :) Dziękujemy za kolejne świetne zdjęcie!!!
Cudownie wyglądają te bułeczki . Nadzienie makowe pysznosci :)
Pozdrawiam.