Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym – Dzisiaj zapraszam na ciasto bardziej odświętne, czekoladowe, aromatyczne, z dodatkiem kawy (którą nawiasem mówiąc, uwielbiam). Naszym bohaterem będzie więc smaczny tort przełożony kremem z serka mascarpone. Całość jest delikatnie kawowa i bardzo czekoladowa głównie dzięki polewie. Środek jest lekki, nieprzesłodzony, czuć odrobinę alkoholu i całość dobrze się komponuje z gorzką polewą czekoladową. Wierzch udekorowałam białą czekoladą, ale to nie jest konieczne, zrobiłam to dla kontrastu i ozdoby. Tort nie jest trudny, ale jest z nim trochę pracy. Gdyby zważyła się masa, to proszę dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wlać trochę mniej mleka (tak 2/3), ciasto zrobi się gęste i wyrośnie (zmodyfikowany przepis z gazety „Palce lizać”).
Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym
Składniki:
Ciasto:
220g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
300g mąki
60g ciemnego, niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
Krem:
2-3 łyżki bardzo mocnego espresso
750g serka mascarpone (lub tego typu serka)
2/3 szklanki cukru pudru
80-120ml likieru kawowego (lub kawy, jeśli nie chcemy używać alkoholu, ja do likieru dodałam jeszcze 2 łyżki spirytusu)
Polewa:
300g gorzkiej czekolady
250ml śmietanki 30 %
Wierzch:
4 łyżki śmietanki 30%
100g białej czekolady
czekoladowa posypka i groszki czekoladowe
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 4-5 minut).
3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu chwilę miksować, aby składniki dobrze się połączyły. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.
4. Wsypać połowę mąki, zamieszać i dodać połowę mleka. Wsypać resztę mąki i wlać mleko. Składniki dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
5. Dwie tortownice o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć równomiernie do dwóch foremek, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na najniższych obrotach z cukrem pudrem. Dodać kawę, wymieszać.
Tort:
7. Każdy krążek ciasta przekroić w poziomie na pół (będziemy mieć 4 placki). Jeden kawałek ciasta położyć na talerzu lub paterze, skropić likierem kawowym lub kawą (2-3 łyżki) i nałożyć 1/3 serka mascarpone. Przykryć kolejnym krążkiem ciasta, znów skropić likierem i posmarować kremem. Powtarzamy tą czynność, aż placki będą przełożone 3 warstwami kremu.
Polewa:
8. Śmietankę i połamaną czekoladę podgrzewać na małym ogniu w rondelku o grubym dnie, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity krem. Odstawić do ostygnięcia (to ważne aby przestygła, bo inaczej nam polewa spłynie).
Przestygniętą polewą posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort na parę godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Wierzch:
9. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Odstawić na około 15 minut (aby zgęstniała), a następnie polać nią wierzch tortu i posypać czekoladowymi groszkami i posypką czekoladową.
Udanych wypieków:)
czy ciasto można zastąpić zwykłym biszkoptem z dodatkiem kakao?
super ciacho
dobrze, pomyślę nad takim ciachem, też lubię ciasta z kawą, pozdrawiam ciepło:)
dziękuję za informację; a te ciasta z kawą już wypróbowane :) pyszne oczywiście ale marzy mi się coś w stylu:
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-czekoladowo-cytrynowe.html
ale właśnie z kawą rozpuszczalną; pozdrawiam :)
przepis jest na tortownicę 22cm więc trzeba będzie zwiększyć proporcję,
polecam ciasta z kawą:
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-cappuccino.html
http://www.malacukierenka.pl/tort-czekoladowy-z-kawa-dzemem.html
tort jest wspaniale kawowy, polecam
Chciałabym zrobić ten tort na blaszce 26cm; czy trzeba jakoś zmienić proporcje? a tak przy okazji – niesamowita stronka – odkryłam ją całkiem niedawno, zdążyłam już wypróbować kilka przepisów i muszę powiedzieć, że każde ciasto było rewelacyjne!!! a czy jest w planach jakieś ciasto (np. biszkoptowe) z kawą (np. rozpuszczalną)? :)
Chciałam zrobić ten tort.. ale coś mi nie wyszedł… :(
dziękuję za komentarz i radę, pozdrawiam
znam ten przepis z gazety robilam juz kilka razy– przekladam komfiturami z czarnej porzeczki– jest rewelacjny Moja rodzina go uwielbia Polecam koniecznie czarna porzeczka—jest pracochłonny Pozdrawiam
Jestem zmuszona ocenić przepis negatywnie…nie miewam problemów z pieczeniem ciast. Ten przepis niestety się nie sprawdził…ciasto wyszło płaskie i choć nie jest zakalcem to jednak nie mam pojęcia jak z 4 jaj wyszły Pani 4 warstwy !!! To niemożliwe. Krem dobry. Pozdrawiam.
Ogromnie się cieszę,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Fantastyczny przepis. Wlasnie zrobilam na drugie urodziy mojego synka.wyglada wspaniale
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz:)
pozdrawiam serdecznie
Witam, zupełnie przypadkiem wpadłam na ten przepis i baaaardzo się cieszę, że postanowiłam go wypróbować. Torcik wyszedł absolutnie fantastyczny (mój pierwszy tort:)). Wszyscy zachwyceni smakiem upominali się o przepis :)
To co mogę podpowiedzieć to dodanie czegoś kontrastowego w smaku – ja dodałam kwaśne borówki (konfitura) i umieściłam je na każdej masie z mascarpone. Super przełamuje słodki smak czekolady. Nie robiłam też białej polewy na górze tylko polałam wszystko czekoladową.
Generalnie przepis przetestowany i polecam go w 100%!!!:)
wydaje mi się, że nie, przykro mi,
nie wiem czemu masa też zrobiła się twarda,
pozdrawiam