Ciasto z malinami

Ciasto z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto owocowe. Takie typowo letnie, na oleju i utartych jajkach. Maliny możemy zastąpić dowolnymi owocami jagodowymi. W smaku lekkie, owocowe i delikatnie czuć wanilię. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Polecam…

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami
Składniki:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
1 szklanka dowolnego napoju gazowanego o smaku owocowym
1/2kg malin
Cukier puder do posypania ciasta

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, prawie białą masę.

3. Dodać aromat, wymieszać.

4. Do jajek dodać w trzech partiach mąkę, z ostatnią partią wlać połowę oleju, wymieszać. Następnie dodać połowę napoju gazowanego, wymieszać. Wlać resztę oleju, wymieszać i na końcu pozostały napój.

5. Formę o wymiarach 30x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę przed wyłożeniem papierem można trochę posmarować masłem, papier wtedy lepiej przylega) lub posmarować masłem i posypać mąką.

6. Do przygotowanej formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Poukładać maliny i przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C) przez 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z malinami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

34 komentarze do “Ciasto z malinami”

  1. This cake is beautiful and I love how it’s studded with raspberries! I’m featuring this post in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and thanks for creating such amazing food…

    Odpowiedz
  2. Cudny przepis. Ja piekę ciasta ze wszystkimi możliwymi owocami, korzystając z Twojej strony, Cukierenko, z truskawkami, rabarbarem, porzeczkami, ale malin mi zawsze szkoda… wolę je zjeść, wrzucić do deserku… Jakieś takie wydają mi się zbyt cenne… Chyba czas się przełamać. Pozdrawiam gorąco :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz