Ciasto z jagodami na oleju

Sezon jagodowy dalej trwa, więc zapraszam na szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne ucierane ciasto z jagodami. Puszyste, lekko waniliowe i od jagód delikatnie wilgotne. Ładnie i apetycznie wygląda w jagodowe kropeczki. Ciasto pieczemy w dużej blaszce, więc nie jest wysokie i za dużo nie rośnie. Wspaniałe do szklanki mleka, bardzo polecam…

ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami na oleju
Składniki:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
140g cukru
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
1/2 szklanki oleju
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
300g umytych, dobrze osączonych jagód + 1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru wanilinowego

1. Mąkę przesiać (250g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Następnie powoli wlewać olej, cały czas delikatnie mieszając łyżką lub najlepiej szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.

5. Do jajecznej masy dodać w 3-4 partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

6. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i posypać cukrem wanilinowym. Wyłożyć je równomiernie na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

ciasto z jagodami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Ciasto z jagodami na oleju”

  1. Pysznie wygląda,,,bardzo lubię takie biszkoptowe ciasta z owocami:) Porcelana też skradła moje serce,,ach! Pięknie razem wyglądają!

  2. To kolejne ciasto, które robiłam przy pomocy cukierenki i kolejne bardzoooo dobre (przepis jest jak zawsze bardzo czytelny) Dziękuję

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.