Kruche ciasteczka kokosowe

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka kokosowe. Słodkie, chrupiące kuleczki, pięknie pachną i apatycznie wyglądają. Dla aromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam…(inspiracyjna ze strony epicureanmom.com)

Kruche ciasteczka kokosowe

Kruche ciasteczka kokosowe
Składniki na około 27 ciasteczek:
200g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
2 szklanki wiórków kokosowych (200g)
Dodatkowo:
około 1 łyżeczka posiekanych, suszonych kwiatów lawendy (niekoniecznie)
cukier puder do obtoczenia

ciasteczka kokosowe

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 170°C).

2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma).

3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią.

4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut i potem ostrożnie zdjąć z blaszki, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Na końcu ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze.

Udanych wypieków:)

Kruche ciasteczka kokosowe

Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do “Kruche ciasteczka kokosowe”

  1. Przepis z lawendą, tego szukałam! Dziękuję za kolejny sprawdzony przepis, 😄 ciasteczka będą dla nas super przekąska na czas podróży:)

    Odpowiedz
  2. Czy te ciacha nadają się do wykrawania foremkami? Chcialabyn zrobić z dzieciakami a jak wiadomo wykrawanie to jest największa frajda :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz