Witajcie Kochani! Zapraszam na pyszne ciasto „wiśniowiec” z kremem cytrynowym i galaretką. Takie ciasto idealne na rodzinne spotkania imprezowe. Kojarzy mi się z imieninami u cioci. Ciasto ma dwa biszkopty, dość grubą warstwę wiśni i wspaniały, kwaskowaty krem cytrynowy bez żelatyny. Pięknie się prezentuje i jest smaczne, nie jest za słodkie. Do przygotowania deseru możemy użyć swoich ulubionych w smaku galaretek, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką
Składniki:
Biszkopty:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
200g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
70g zmielonych orzechów włoskich
Do nasączenia:
150ml ostygniętej kawy
2 łyżeczki cukru
Masa wiśniowa:
500g mrożonych, wypestkowanych wiśni
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe + 1 szklanka gorącej wody
Krem cytrynowy:
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
100g cukru
30g mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
100ml likieru cytrynowego
Wierzch:
1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
500ml gorącej wody
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na jedną przesiać kakao, wymieszać, a do drugiej dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać (patrz FILM).
5. Każde ciasto przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa wiśniowa:
6. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż wiśnie puszczą sok. Dodać 1/2 szklanki wody i wiśnie zagotować. Następnie zdjąć z ognia.
7. Dwie galaretki zalać szklanką gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści (żeby łatwiej rozpuścić galaretkę, można dolać trochę gorącego soku z wiśni, patrz FILM).
Rozpuszczoną galaretkę dodać do wiśni, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem cytrynowy:
8. Sok cytrynowy dopełnić wodą do 130ml. Dodać cukier i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Dodać ją do soku cytrynowego i mieszając, ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Kisiel zakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić go do lodówki na około 1 godzinę.
9. Biszkopty wyjąć z blaszek i ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia. Jeden papier włożyć z powrotem do blaszki razem z biszkoptem orzechowym. Kawę wymieszać z cukrem i połową nasączyć biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć lekko tężejące wiśnie (patrz FILM). Nakryć ciemnym biszkoptem i lekko docisnąć. Ciemny biszkopt nasączyć pozostałą kawą.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em. Ciągle ucierając mikserem, wlewać powoli likier (patrz FILM). Następnie do śmietanki dodać schłodzony kisiel i dokładnie wymieszać na jednolity krem.
11. Krem cytrynowy wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki.
12. Galaretkę agrestową rozpuścić z 500ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
13. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc.
14. Dobrze schłodzone ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką podawać pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków :)
Przepyszne ciasto ! troszkę pracochłonne ale warto, i to jeszcze jak ! obawiałam się że mi nie wyjdzie ale wyszło idealnie :) tak posmakowało że, robię to ciasto na rożne okazje i święta, zawsze zachwyca i wszystkim smakuje, Dziękuję za pyszny przepis korzystam również z innych i wszystko wychodzi. Pozdrawiam :)
W 180C, myślę, że czas taki sam, pozdrawiam
Witam, w jakiej temperaturze piec biszkopty w funkcji góra-dół? Czy czas ma być taki sam tj 25 minut? Pozdrawiam
Witaj. Mam formę o wymiarach 22/38. Jakie proporcje składników powinnam użyć. Pozdrawiam
biszkopt zwiększyłabym o 1 jajko czyli o 1/6 składniki na biszkopt, masy wiśniowej bym nie powiększała, krem też może tak o 1/5, pozdrawiam
Czy można pominąć nasączenie biszkoptu ?
tak można, pozdrawiam
Jeśli wiśnie z kompotu, to ile ? Również 500 g ?
tak, ale można dać trochę mniej około 400-450g, pozdrawiam
Długo przymierzam się do tego ciasta, aż się zebrałam na odwagę :)
Czy można wiśnie zastąpić malinami?
Jakie wymiary ma Pani blaszka? Zgóry dziękuję za odpowiedz.
tak można, blaszka 25x30cm pozdrawiam serdecznie
Mala CUKIERIENKA Jestes jedna z najlepszych ,ciasta z Twoich przepisów zawsze się udaja.Uwielbiam Twój blog pozdrawiam Sylwia
bardzo sie ciesze, dziekuje, pozdrawiam serdecznie
Można czymś innym zastąpić likier
można dodać ze 2 łyżki soku z cytryny lub pominąć, pozdrawiam serdecznie
Czy kisiel po dodaniu do śmietany mieszamy mikserem czy łyżką?
mieszamy mikserem, pozdrawiam
Upiekłam! Jest obłędne!, wyszło mi tak jak na zdjęciu, wszyscy są zachwyceni i mam zamówienie na następne.
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
witam! mam pytanie: czy mozna upiec biszkopty osobno jeden po drugim ?czy lepiej bedzie podzielic skladniki i zrobic osobno
myślę, że można upiec jeden po drugim, pozdrawiam
Witam , już kilka a nawet kilkanaście razy piekłam ciasta , torty , ciasteczka z Pani przepisów i ani razu się nie zawiodłam! !!! Serdecznie dziękuję i gratuluję zdolności :) mam pytanie czy likier cytrynowy można czymś zastąpić np domowa cytrynowka lub pominąć?
bardzo się cieszę,
może być domowa cytrynówka lub można pominąć,
pozdrawiam serdecznie
Dzień Dobry. Jakiej firmy likieru Pani używa. ?Czy zamiast wiśni mrożonych moga być wisnie w syropie ze sloika? Z góry dziękuję.
mogą być ze słoika i używam tego likieru ostatnio:
http://www.mv.lt/pl/produkty/likier/summer-garden-cytryna-4640/
pozdrawiam serdecznie
idealne ciasto do niedzielnej kawy:)