Dzisiaj przetestowałam kolejną foremkę marki ZOKU – „Quick Pop Maker”. Prosta w użyciu, ale parę razy musiałam przygotowywać lody, aby się jej nauczyć. Zrobiłam łatwe lody ze śmietanki, kawy i likieru Baileys. Udały się pysznie, orzeźwiające i aromatyczne. Trochę dłużej musiałam je mrozić niż producent napisał na opakowaniu (może z powodu alkoholu). Za jednym razem możemy przygotować 6-9 lodów, ale w opakowaniu mamy dołączone tylko 6 patyczków. Foremka najlepiej się sprawdza przy lodach sorbetowych.
Przeróżne foremki ZOKU i akcesoria do lodów ZOKU znajdziecie w sklepie LeDuvel.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Składniki na lody:
130ml zaparzonej, ostygniętej kawy
80ml likieru Baileys
150ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie, dla mnie były wystarczająco słodkie od likieru)
1. Foremkę Zoku włożyć do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin.
2. Wszystkie składniki na lody przełożyć do miski i wymieszać mikserem.
3. Do zmarzniętej foremki powkładać patyczki i wlać kawową śmietankę (patrz FILM).
4. Poczekać, aż masa zamarznie. Ja czekałam około 20 minut, chociaż producent na opakowaniu napisał, że wystarczy 9 minut. Trzeba też uważać, bo jak za długo będziemy mrozić lody, to ich nie wyciągniemy. Będziemy musieli wtedy rozmrozić foremkę.
5. Zmarznięte lody wyciągamy przy użyciu pomarańczowej „zakrętki” (patrz FILM) i gotowe :).
Lody możemy również przygotować w zwykłych plastykowych foremkach i włożyć drewniane patyczki.
Smacznego:)
Mmmmm …. ale by mi się przydały teraz do kawki! :)