Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem

„Ciasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę ciasto zmodyfikowałam.

ciasto pijak przepis

Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem
Składniki:
Spód:
6 jajek – osobno żółtka i białka
2/3 szklanki cukru
200g wiórków kokosowych
0,5 szklanki maku
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
230g masła w temperaturze pokojowej
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
sok z jednej cytryny
około 120-140ml rumu
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (można też użyć mlecznej)
około 1/2 szklanki mleka
około 180-200g biszkoptów

Spód:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do kremowej masy dodać wiórki kokosowe, mak, aromat i wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Szklankę mleka zagotować z cukrem, wyskrobanymi ziarenkami wanilii i skórką z wanilii.
W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki.
Z gotującego się mleka wyjąć skórki wanilii i dodać rozmieszane mąki, zagotować budyń. Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 60 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).

5. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem.

6. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.

7. Spód ostrożnie wyjąć z blaszki, odwrócić do góry dnem i zdjąć papier, włożyć go z powrotem do blaszki (ja wkładam również z powrotem papier, na którym się piekł). Na wierzchu ciasta poukładać brzoskwinie i wyłożyć na nie równomiernie krem.

8. Składniki do nasączenia wymieszać. W gotowym ponczu maczać dobrze biszkopty i układać je na kremie.

9. Czekoladę połamać na kawałeczki. Do rondelka z grubym dnem wlać około 1/3 szklanki mleka, dodać czekoladę, mieszać podgrzewając, aż czekolada się roztopi i powstanie polewa. Jeśli będzie za gęsta, proszę dodać jeszcze mleka i dokładnie wymieszać.

10. Gotową polewą ozdobić biszkopty, robiąc esy-floresy (polewa dokładnie nie pokryje wierzchu ciasta, ma tylko pomazać biszkopty). „Ciasto Pijak” wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków:)

ciasto pijak przepis

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

36 komentarzy do “Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem”

  1. Zrobiłam. Zamiast rumu użyłam cytrynówki i pomarańczówki. Ciasto znika błyskawicznie, jest pyszne. Bez proszku do pieczenia.

    Odpowiedz
  2. Czy mozna dodac swieze brzoskwinie lub truskawki zamiast brzoskwini z puszki. Co to jest fix, ktory pani dodaje do smietany? Czym mozna zastapic?

    Odpowiedz
    • to jest zagęstnik, dzięki temu śmietana nie płynie, zamiast fixu trzeba dać żelatyny, szczególnie jak będą świeże owoce, pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Dzień dobry!
    Czy można krem zagęścić tylko mąką ziemniaczaną, ewentualnie mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Chciałabym zrobić to ciasto w wersji bezglutenowej, mam już bezglutenowe biszkopty.

    Odpowiedz
  4. Dziękuje zacprzepis! Ciągnę do niego powracam bo ciasto jest przepyszne. U mnie trochę zmodyfikowane ponieważ kiedyś podczas przygotowywania spodu okazało się ze nie mam maku wiec pomieszałem orzechy i migdały mielone. Ciasto jest takie orzechowo-kokosowe pycha. Ta wersja bardziej przypadła mi i mojej rodzinie :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz