Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem

„Ciasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę ciasto zmodyfikowałam.

ciasto pijak przepis

Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem
Składniki:
Spód:
6 jajek – osobno żółtka i białka
2/3 szklanki cukru
200g wiórków kokosowych
0,5 szklanki maku
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
230g masła w temperaturze pokojowej
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
sok z jednej cytryny
około 120-140ml rumu
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (można też użyć mlecznej)
około 1/2 szklanki mleka
około 180-200g biszkoptów

Spód:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Do kremowej masy dodać wiórki kokosowe, mak, aromat i wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Szklankę mleka zagotować z cukrem, wyskrobanymi ziarenkami wanilii i skórką z wanilii.
W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki.
Z gotującego się mleka wyjąć skórki wanilii i dodać rozmieszane mąki, zagotować budyń. Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 60 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).

5. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem.

6. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.

7. Spód ostrożnie wyjąć z blaszki, odwrócić do góry dnem i zdjąć papier, włożyć go z powrotem do blaszki (ja wkładam również z powrotem papier, na którym się piekł). Na wierzchu ciasta poukładać brzoskwinie i wyłożyć na nie równomiernie krem.

8. Składniki do nasączenia wymieszać. W gotowym ponczu maczać dobrze biszkopty i układać je na kremie.

9. Czekoladę połamać na kawałeczki. Do rondelka z grubym dnem wlać około 1/3 szklanki mleka, dodać czekoladę, mieszać podgrzewając, aż czekolada się roztopi i powstanie polewa. Jeśli będzie za gęsta, proszę dodać jeszcze mleka i dokładnie wymieszać.

10. Gotową polewą ozdobić biszkopty, robiąc esy-floresy (polewa dokładnie nie pokryje wierzchu ciasta, ma tylko pomazać biszkopty). „Ciasto Pijak” wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków:)

ciasto pijak przepis

Podobne przepisy

Łatwy makowiec z bakaliami

Super Ciasto na Święta Puszek z Brzoskwiniami 

Ciasto Princessa z Krówką i Kremem Budyniowym

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

36 komentarzy do “Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem”

  1. W przepisie podaje pani 200g kokosu czy można dać połowę mąki połowę wiórek i tyle maku co w przepisie czy ciasto sę uda ? A rum czy można zastąpić np wódką ?

    Odpowiedz
  2. Witam. Mam pytanko: czym można zastąpić laskę wanilii, albo czy można ugotować do kremu budyń waniliowy? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.c

    Odpowiedz

Dodaj komentarz