Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym

Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym – Dzisiaj kolejny, pyszny przekładaniec w Małej Cukierence, wygląda wspaniale. Będzie idealny na święta. Coś dla prawdziwych łasuchów. Składa się z kruchego ciasta, masy jabłkowej i kremu orzechowego. Całość świetnie smakuje, ciasto jest wilgotne od jabłek, trochę kremowe, aromatyczne. Przepis jest prosty w przygotowaniu i uzyskamy z niego sporą blaszkę. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym

Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g miękkiego masła
70g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,3kg jabłek
sok z pół cytryny
1 galaretka brzoskwiniowa
Krem orzechowy:
250g orzechów włoskich
250ml gorącego mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru pudru
Polewa:
7 łyżek cukru
7 łyżek wody
80g masła
2 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
posiekane orzechy włoskie
suszona papaja (niekoniecznie)

Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenie, masło i przez chwilę zagniatać palcami. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki 25x35cm i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać (blaszka ma być wyłożona papierem do pieczenia, patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 60 minut.

Przygotujemy orzechy do kremu:
2. Orzechy przełożyć do blendera i zmiksować.
Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem, wymieszać, nakryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Namoczone orzechy mają mieć temperaturę pokojową jak masło.

3. Dobrze schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Jabłka przełożyć na patelnię lub do garnka i smażyć, mieszając, aż jabłka się zagotują oraz zmiękną.
Miękkie, gorące jabłka ściągnąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem orzechowy:
5. Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty na krem. Następnie w 3 partiach dodać namoczone orzechy, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (patrz FILM).

Polewa:
6. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
Gdy polewa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać ją na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut. Polewa ma być troszkę ciepła, ale nie gorąca.

7. Gotową polewę wylać na ciasto, wyrównać (może się wydawać, że jest jej za mało, ale jest jej w sam raz; ma dość intensywny smak). Na koniec ciasto posypać papają i orzechami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

Udanych wypieków :)

Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

30 komentarzy do “Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym”

  1. Witam wszystkich sympatyków strony małej cukierenki.
    Ciasto dzisiaj zrobilam ,dalam galaretkę agrestową ,wygląda super zobaczymy jutro na urodzinach …

    Odpowiedz
  2. Nie wiem co zrobiłam nie tak ,ale u mnie po upieczeniu ,spód z kruchego ciasta rozpaćkał się,tak ,że ciasto trzeba było jeść łyżeczką,myślę ,że przyczyną były gorące jabłka położone na kruchym cieście.

    Odpowiedz
  3. Dwie uwagi: ciasta kruchego po upieczeniu nie przechowuje się w lodowce, pierwotne przepisy, czytaj 10 lat temu, nie zawierały galaretki w jablkach a jabłka przykrywało się drugą warstwą ciasta na to krem i polewa z dekoracją orzechami. Tak że wakacji tego smakołyku jest dużo. Ciasta kruchego nie robi się z mąki tort owej.

    Odpowiedz
  4. Ciasto rewelacyjne, przepyszne. Jak wiele innych przepisów z tej strony. Polecam wszystkim znajomym. Dziękuję bardzo za przepisy i piękny blog. Zyczę kolejnych kulinarnych sukcesów :)

    Odpowiedz
  5. Przepis sprzed wielu lat z broszurki kulinarnej, ale ciasto robię co jakiś czas, bo jest przepyszne, a przy tym wykwintno świąteczne. Testuję Pani wypieki, jak się udają i są to moje smaki – wchodzą na stałe na listę rodzinnych ciast. Dziękuję za PYSZNY kanał. Ula

    Odpowiedz

Dodaj komentarz