Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym – Dzisiaj kolejny, pyszny przekładaniec w Małej Cukierence, wygląda wspaniale. Będzie idealny na święta. Coś dla prawdziwych łasuchów. Składa się z kruchego ciasta, masy jabłkowej i kremu orzechowego. Całość świetnie smakuje, ciasto jest wilgotne od jabłek, trochę kremowe, aromatyczne. Przepis jest prosty w przygotowaniu i uzyskamy z niego sporą blaszkę. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g miękkiego masła
70g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,3kg jabłek
sok z pół cytryny
1 galaretka brzoskwiniowa
Krem orzechowy:
250g orzechów włoskich
250ml gorącego mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru pudru
Polewa:
7 łyżek cukru
7 łyżek wody
80g masła
2 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
posiekane orzechy włoskie
suszona papaja (niekoniecznie)
Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenie, masło i przez chwilę zagniatać palcami. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki 25x35cm i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać (blaszka ma być wyłożona papierem do pieczenia, patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 60 minut.
Przygotujemy orzechy do kremu:
2. Orzechy przełożyć do blendera i zmiksować.
Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem, wymieszać, nakryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Namoczone orzechy mają mieć temperaturę pokojową jak masło.
3. Dobrze schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Jabłka przełożyć na patelnię lub do garnka i smażyć, mieszając, aż jabłka się zagotują oraz zmiękną.
Miękkie, gorące jabłka ściągnąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem orzechowy:
5. Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty na krem. Następnie w 3 partiach dodać namoczone orzechy, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać (patrz FILM).
Polewa:
6. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
Gdy polewa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać ją na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut. Polewa ma być troszkę ciepła, ale nie gorąca.
7. Gotową polewę wylać na ciasto, wyrównać (może się wydawać, że jest jej za mało, ale jest jej w sam raz; ma dość intensywny smak). Na koniec ciasto posypać papają i orzechami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków :)
Witam wszystkich sympatyków strony małej cukierenki.
Ciasto dzisiaj zrobilam ,dalam galaretkę agrestową ,wygląda super zobaczymy jutro na urodzinach …
Nie wiem co zrobiłam nie tak ,ale u mnie po upieczeniu ,spód z kruchego ciasta rozpaćkał się,tak ,że ciasto trzeba było jeść łyżeczką,myślę ,że przyczyną były gorące jabłka położone na kruchym cieście.
Czy mozna użyc jabłek ze słoika zamiast świeżych?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dwie uwagi: ciasta kruchego po upieczeniu nie przechowuje się w lodowce, pierwotne przepisy, czytaj 10 lat temu, nie zawierały galaretki w jablkach a jabłka przykrywało się drugą warstwą ciasta na to krem i polewa z dekoracją orzechami. Tak że wakacji tego smakołyku jest dużo. Ciasta kruchego nie robi się z mąki tort owej.
A robiłaś? Jeśli nie to zrób bo jest rewelacyjnie delikatne wręcz rozpływa się w ustach
Ciasto rewelacyjne, przepyszne. Jak wiele innych przepisów z tej strony. Polecam wszystkim znajomym. Dziękuję bardzo za przepisy i piękny blog. Zyczę kolejnych kulinarnych sukcesów :)
Bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ile to będzie 250 g orzechów włoskich np. na szklanki? Nie mam wagi. Oczywiście orzechy przed zmieleniem.
Czy można zamiast galaretki dodać agar-agar? Jeżeli tak, to w jakiej ilości?
myślę, że tak, ale nie doradzę w jakiej ilości, pozdrawiam
Czy mogę ciasto kruche zamienić na biszkopt ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, czy ciasto można w blaszce zostawić na noc w lodówce i dopiero następnego dnia upiec ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy ilość jabłek podana jest przed obraniem?
tak przed obraniem, pozdrawiam
jakie jabłka dodać
nie powiem jaki gatunek, u mnie w sklepie tylko jest napisane jabłka, pozdrawiam
Wygląda pysznie Zrobię w piątek na urodziny teściowej
Pyszne polecam palce lizać mniam!
Czy proszek do pieczenia jest konieczny?
Przepis sprzed wielu lat z broszurki kulinarnej, ale ciasto robię co jakiś czas, bo jest przepyszne, a przy tym wykwintno świąteczne. Testuję Pani wypieki, jak się udają i są to moje smaki – wchodzą na stałe na listę rodzinnych ciast. Dziękuję za PYSZNY kanał. Ula
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Jak w takich warunkach człowiek może myśleć o diecie?! :PPP
To ciasto to naprawdę prawdziwe niebo w gębie!