Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową

Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową – Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę z nadzieniem budyniowym i wiśniami. Jest bardzo smaczna, wilgotna i aromatyczna. Łączy w sobie wiele smaków. Goście którzy próbowali babkę sądzili, że to babka drożdżowa. Ładnie wygląda i jest ciekawa, troszkę inna niż typowe babki wielkanocne. Zniknęła u mnie błyskawicznie. Powstała przy współpracy z marką Diamant. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową

Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
450g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 jajka
130ml oleju
350ml maślanki
180g drobnego cukru do wypieków Diamant
około 100-130g konfitury wiśniowej (najlepiej same wiśnie z konfitury)
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
400ml mleka
2 łyżki drobnego cukru do wypieków Diamant
50g wiórków kokosowych
Lukier:
200g cukru pudru Diamant
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
cukrowe jajeczka do ozdoby

Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową

Masa budyniowa:
1. Do rondelka wlać 200ml mleka, dodać 2 łyżki cukru i postawić na ogniu, zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i łyżeczkę mąki pszennej. Tak rozmieszany budyń dodać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać jajka, olej, cukier i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać maślankę i wymieszać do połączenia składników. Następnie do suchych składników dodać mokre i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Formę z kominem o średnicy 26cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Do blaszki przełożyć połowę ciasta. Następnie ułożyć warstwę budyniu (patrz FILM) i poukładać wiśnie z konfitury wiśniowej (należy dać jak najmniej części płynnej z konfitury). Na wierzch przełożyć pozostałe ciasto i wyrównać.

5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
6. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do miski wsypać cukier puder, dodać 2-3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżką gorącej wody, utrzeć mikserem na gładko. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier troszkę stężeje, ale jeszcze nie całkiem i wierzch udekorować cukrowymi jajeczkami.

Udanych wypieków :)

Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową”

  1. Kolejny wspaniały przepis do wypróbowania
    Czy któraś z babek na blogu jest bardzo wilgotna? Rodzina nie lubi suchych ani drożdżowych…

    Odpowiedz
  2. Bardzo dobra babka ,wczoraj upiekłam wyszła znakomicie. Jedyna modyfikacja z mojej strony to wiśnie które zastąpiłam czekodżemem truskawkowym (dzieci nie lubią wiśni)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Nie tak dawno trafilam na te strone i jestem oczarowana zarowno Pani zdolnosciami manualnymi jak i przepisami. Z pewnosia cos przygotuje z Pani blogu na tegoroczne Swieta Wielkanocne. Ktora babke wielkanocna moze Pani polecic? Ktora z nich nie jest bardzo slodka? Bede wdzieczna za podpowiedz.Pozdrawiam z wyrazami uznania i najlepszymi zyczeniami swiatecznymi.

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry.Babka zapowiada się wspaniale ale niestety nie mam wiśni.Czy mogę zastąpic je mrożonymi malinami?
    Bardzo dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  5. Na moim wielkanocnym stole były trzy babki. Ta okazała się niestety najgorsza.

    Myślę, że do tego ciasta nie nadaje się kupna konfitura. Lepsze byłyby wiśnie w zalewie – wtedy rzeczywiście można wybrać całe owoce, bez części płynnej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz