Pyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie do pieczenia firmy Nordic Ware:). Dostałam ją do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Leduvel , który jest dystrybutorem tej marki. Forma jest piękna, dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam ciasto i formę do babki FLEUR DE LIS (co oznacza kwiat lilii).
Zapraszam na FILM!
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą
Składniki:
Ciasto:
325g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
80g wiórków kokosowych
100g poszatkowanych orzechów włoskich
200ml oleju
1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego)
4 jajka
300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie)
Polewa:
120g serka mascarpone
2 łyżki płynnego miodu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1łyżka wody
Dodatkowo:
cynamon lub kakao do posypania
1. Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
2. Formę z kominem o średnicy 23-24cm wysmarować dobrze masłem (można również posypać mąką). Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
3. Mąkę przesiać, dodać przyprawy, proszek, sodę i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, orzechy, wymieszać.
4. Marchewkę osączyć (najlepiej w rękach).
5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką.
6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników (zobacz FILM). Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Całkowicie ostygnięte ciasto wyjąć ostrożnie z blaszki, odwracając je do góry dnem (wcześniej można delikatnie podważyć je nożem, żeby łatwiej wyszło z formy).
Polewa:
8. Serek przełożyć do miski, wlać sok i 1 łyżkę płynnego miodu, wymieszać mikserem. Dodać drugą łyżkę miodu i jedną łyżkę wody, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać odrobiną cynamonu (jeśli polewa nam zostanie, przelać ją do dzbanuszka lub miseczki i podać razem z ciastem).
Udanych wypieków:)
Ciasto wyszło mi bardzo gęste i myślałam, że nie uda się, ale efekt zaskoczył :) Pięknie wyrosło i jest bardzo smaczne:) Polecam
pyszne :) polecam wszytskim:)
mnie i gości zaskoczył smak
Jaka temperatura pieczenia termoobiegiem ? :)
z termoobiegiem 160C pozdrawiam
Czy polewa zastygnie i zrobi się twarda??
nie, nie będzie twarda, pozdrawiam
Czy ciasto można upiec również w zwykłej tortownicy?
myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam
dzięki :) pozdrawiam
Uwielbiamy ciasta marchewkowe :) i ta polewa……. :D
Forma jest cudowna!