Krówkowe Kruche Ciasteczka

Krówkowe Kruche Ciasteczka – Dzisiaj kolejne pyszne ciasteczka świąteczne w Małej Cukierence. Są bardzo, bardzo smaczne z dużą ilością korzennych przypraw, maślane, aromatyczne, kruche. Przełożyłam je masą krówkową o smaku orzechowym, ale można użyć innego smaku masy kajmakowej. Ciasteczka wyglądają apetycznie, ładnie i świątecznie, polecam! Mikołajom na pewno będą smakować :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Krówkowe Kruche Ciasteczka

Krówkowe Kruche Ciasteczka
Składniki na około 25 ciastek:
Ciasto:
220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
1 żółtko (w tej samej temperaturze co masło)
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2 szczypty soli
1 łyżeczka wody
około 300-350g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam o smaku orzechowym)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Krówkowe Kruche Ciasteczka

Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtko i wymieszać mikserem do połączenia składników.

2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przyprawy, sól i wymieszać łyżką.

3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto będzie się trochę kruszyć, nie będzie bardzo elastyczne, patrz FILM).
Ciasto zawinąć z folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka (moja foremka miała średnicę 7cm) i układać je na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową do wypieków. W połowie ciasteczek mniejszą wycinaczką wyciąć środek.

5. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 160C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (z ciasteczkami należy postępować ostrożnie, ponieważ są dosyć kruche).

6. Masę krówkową przełożyć do rondelka i zagotować, mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją jeszcze przez około 1-2 minuty (należy pamiętać o mieszaniu).
Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15 minut.

7. Ciasteczka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem (patrz FILM).
Na całe ciasteczka nakładać 1 sporą łyżeczkę ciepłej masy krówkowej i nakryć ciasteczkami z wyciętym środkiem (patrz FILM), lekko docisnąć i odstawić ciasteczka na około 1-2 godziny.

Udanych wypieków :)

Krówkowe Kruche Ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Krówkowe Kruche Ciasteczka”

  1. Dzień dobry , jak długo ciasteczka będą chrupiące , czy raczej nie przekładać ich wcześniej bo stracą chrupkość

  2. Ciasteczka wyglądają obłędnie. Koniecznie muszę wypróbować przepis
    Dodatkowo jestem fanką każdej zastawy, na której prezentują się Pani gotowe wypieki. Ale… najbardziej kocham kolekcjonować kubki, a ten Mikołaj rozkochał mnie w sobie od pierwszego wejrzenia
    Czy to wielka tajemnica gdzie został kupiony?
    Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.