Krówkowe Kruche Ciasteczka

Krówkowe Kruche Ciasteczka – Dzisiaj kolejne pyszne ciasteczka świąteczne w Małej Cukierence. Są bardzo, bardzo smaczne z dużą ilością korzennych przypraw, maślane, aromatyczne, kruche. Przełożyłam je masą krówkową o smaku orzechowym, ale można użyć innego smaku masy kajmakowej. Ciasteczka wyglądają apetycznie, ładnie i świątecznie, polecam! Mikołajom na pewno będą smakować :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Krówkowe Kruche Ciasteczka

Krówkowe Kruche Ciasteczka
Składniki na około 25 ciastek:
Ciasto:
220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru pudru
1 żółtko (w tej samej temperaturze co masło)
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2 szczypty soli
1 łyżeczka wody
około 300-350g masy krówkowej (kajmakowej, użyłam o smaku orzechowym)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Krówkowe Kruche Ciasteczka

Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtko i wymieszać mikserem do połączenia składników.

2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przyprawy, sól i wymieszać łyżką.

3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto będzie się trochę kruszyć, nie będzie bardzo elastyczne, patrz FILM).
Ciasto zawinąć z folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka (moja foremka miała średnicę 7cm) i układać je na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową do wypieków. W połowie ciasteczek mniejszą wycinaczką wyciąć środek.

5. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia na około 10 minut i dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (z ciasteczkami należy postępować ostrożnie, ponieważ są dosyć kruche).

6. Masę krówkową przełożyć do rondelka i zagotować, mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją jeszcze przez około 1-2 minuty (należy pamiętać o mieszaniu).
Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15 minut.

7. Ciasteczka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem (patrz FILM).
Na całe ciasteczka nakładać 1 sporą łyżeczkę ciepłej masy krówkowej i nakryć ciasteczkami z wyciętym środkiem (patrz FILM), lekko docisnąć i odstawić ciasteczka na około 1-2 godziny.

Udanych wypieków :)

Krówkowe Kruche Ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do “Krówkowe Kruche Ciasteczka”

  1. Ciasteczka są przepyszneeeee🤩🤩🤩
    Ciasto bardzo „delikatne” i przy wałkowania trzeba uważać, ale czas poświęcony bezcenny🤩🤩🤩
    Po świętach będę piekła druga porcje, bo ta prawie sama zjadam 😀
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka przepyszne:)) rozeszły się błyskawicznie i już płyną prośby o następną porcję. Staram się często korzystać z Pani przepisów i jak na razie ani razu się nie zawiodłam. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego co najlepsze w 2019.

    Odpowiedz
  3. Pycha wyszły, nie wiem tylko co zrobiłam źle, bo gdy walkowalam i wykrawalam ciastka, to ciasto surowe jeszcze trochę się rozpadło. Ale jakoś przebrnelam i upiekly się.

    Odpowiedz
  4. Ciasteczka wyglądają obłędnie. Koniecznie muszę wypróbować przepis
    Dodatkowo jestem fanką każdej zastawy, na której prezentują się Pani gotowe wypieki. Ale… najbardziej kocham kolekcjonować kubki, a ten Mikołaj rozkochał mnie w sobie od pierwszego wejrzenia
    Czy to wielka tajemnica gdzie został kupiony?
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz