Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym

Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym – Dzisiaj pyszne, zielone ciasto z delicjami i galaretką. Smaczne, nie za słodkie, o apetycznym wyglądzie. Dosyć popularne ciasto, które uświetnia rodzinne spotkania. Ciasto Shrek jest proste w przygotowaniu, z przepisu przygotujemy sporą blaszkę. Do przygotowania ciasta użyłam malinowych delicji, ponieważ to są moje ulubione, ale oczywiście możemy użyć innego smaku, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym

Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
130g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
900ml zielonego soku owocowego (typu Kubuś)
2 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru
1 galaretka agrestowa
około 370g delicji
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (do deserów)
1 galaretka cytrynowa + 200ml gorącej wody
2 galaretki agrestowe + 800ml gorącej wody
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Nadzienie:
7. Około 700ml soku wlać do rondelka i zagotować. W pozostałym soku rozmieszać dwa budynie. Gdy sok się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować budyń. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i budyń trzymać na małym ogniu, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i wsypać jedną agrestową galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści.

8. Gorący budyń owocowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Na wierzchu poukładać delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawić do przestygnięcia.

Wierzch:
9. Galaretkę cytrynową zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę (patrz FILM), dokładnie wymieszać.

11. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki.

12. Dwie agrestowe galaretki zalać 800ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte galaretki wylać na ciasto z lodówki i ciasto wstawić z powrotem do lodówki najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzone Ciasto Shrek podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków :)

Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

.