Zapraszam na nowe, pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami. Będzie idealne na lato i nie tylko😊. Ciasto jest proste w przygotowaniu. Wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne. Jest kremowe, owocowe, rozpływa się w ustach. Zamiast truskawek można użyć malin, moreli, brzoskwiń. Inspiracja z bloga arabeskawaniliowa.pl. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Ciasto bez pieczenia 3 bit truskawkowy
Składniki:
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy budyń na 500ml mleka)
- 500ml mleka
- 90g cukru
- 230g masła w temperaturze pokojowej
Masa truskawkowa:
- 500g umytych truskawek, bez szypułek
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
Krem śmietanowy:
- 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
- 1-2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
Dodatkowo:
- około 500g herbatników (dwie duże paczki po 250g; można użyć dowolnych herbatników, ja użyłam kakaowych)
- troszkę mleka do nasączania herbatników
- około 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Krem budyniowy:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier, 30g masła i postawić na ogniu, zagotować.
2. Do pozostałego mleka dodać oba budynie i mieszać, aby nie było grudek.
3. Gdy mleko będzie gorące, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby masy nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 2 minuty. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
4. Masło w temperaturze pokojowej (200g) przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty na jasny krem.
5. Następnie w 3 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu, wymieszać mikserem do połączenia składników. Jak już dodamy cały budyń, mieszać jeszcze mikserem przez około 3 – 4 minuty na jednolity krem, patrz FILM.
6. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, delikatnie nasączyć je mlekiem, patrz FILM.
7. Na herbatniki wyłożyć cały krem budyniowy, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i również delikatnie je nasączyć, patrz FILM. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.

Masa truskawkowa:
8. Truskawki zmiksować na mus i przelać je do rondelka. Dodać cukier i zagotować.
9. Zagotowaną masę truskawkową zdjąć z ognia i wsypać galaretką, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Masa ma być delikatnie tężejąca.
10. Ostudzoną, delikatnie tężejącą masę truskawkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę herbatników, już ich nie nasączać. Ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Krem śmietanowy:
11. Do śmietanki dodać cukier puder, cukier z wanilią, fix i ubić.
12. Ubitą śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
13. Zetrzeć na tarce trochę czekolady i posypać nią wierzch ciasta.
14. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
