Ciastka czekoladowe

Bardzo smaczne ciastka czekoladowe z dużą ilością kakao i czekolady. Aromatyczne, miękkie, z wierzchu odrobinę chrupiące. Jedne z najlepszych ciastek czekoladowych, jakie jadłam. Wcześniej upiekłam je tylko z gorzką czekoladą, ale o wiele lepiej smakują z dodatkiem mlecznej i tak podałam w przepisie. Pamiętajmy, aby zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami w trakcie pieczenia, ponieważ robią się płaskie i rosną. Cóż jeszcze mogę dodać, bardzo polecam je osobom, które uwielbiają czekoladę:).

Ciastka czekoladowe

Ciastka czekoladowe
Składniki na około 30 sztuk:
200g miękkiego masła
180g cukru
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
240g mąki pszennej
40g dobrego gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady

1. Wymieszać razem mąką, kakao, sodę i szczyptę soli.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie dodać cukier i ucierać przez około 3 minuty.

3. Kolejno dodawać po jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.

4. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać (powstanie dość gęste ciasto).

5. Dodać czekoladę mleczną i gorzką, krótko wymieszać łyżką. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce. Należy zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ w trakcie pieczenia robią się płaskie. Piekłam ciasteczka w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-17 minut.

Udanych wypieków:)

Ciastka czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

42 komentarze do “Ciastka czekoladowe”

  1. dobry pomysł z chili następnym razem też dodam, cieszę się że ciasteczka smakowały,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. upiekłam dziś i mimo że jest 23,25 pożarłam dwa z mlekiem .
    Są fantakurnastyczne , normalnie aż je obfotografuje jutro . Aha ja dodałam szczyptę chili – mega czekoladowe z lekką nutką pikanterii

    Odpowiedz
  3. Ciasteczka zrobione i zjedzone :) Ja dodałam 100g gorzkiej czekolady i po 50g mlecznej i białej więc moje był w kropeczki :) były przepyszne. Piekłam je z myslą, że będą na weekend ale zostałt wszytskie zjedzone takie były dobre:) Dziewczyny widziałą 2 wydanie 'Smakowitych wypieków’ tym razem z silikonową łopatką i silikonowym pedzelkiem w jaskrawych kolorach do mojej kolekcji już trafiły także polecam :)

    Odpowiedz
  4. Uwielbiam ciastka czekoladowe :) Ja robię z dodatkiem marmolady, jogurtu naturalnego, są wtedy bardzooo wilotne w środku. I wszystko mieszam w misce bez użycia miksera!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz