Przepyszne, maślane ciasteczka z makiem, bez jajek i proszku do pieczenia. Szybkie w przygotowaniu i łatwe. Przekładane są dżemem i maczane w białej czekoladzie, trochę pachną migdałami. Wyglądają bardzo apetycznie i trudno im się oprzeć. Bardzo polecam (zmodyfikowany przepis z strony www.oetker.de).
Ciasteczka z makiem i dżemem
Składniki na około 30 sztuk:
250g miękkiego masła
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g zmielonego maku
około 150g czerwonego dżemu
150g białej czekolady
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę (ucierać przez około 6 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Dodać aromat wymieszać.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z makiem. Dodać ją do maślanej masy i wymieszać rękoma (powstanie gęste ciasto, może się troszkę kruszyć).
3. Z ciasta w rękach formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Następnie ze spłaszczonych okręgów ciasta powycinać kieliszkiem ciasteczka (patrz zdjęcie powyżej), brzegi zebrać i znów uformować z nich kulki (możemy pominąć wycinanie kieliszkiem, ale wtedy ciasteczka nie będą równe).
4. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 13-14 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika potrzymać je na blaszce przez około 5-10 minut i dopiero wtedy przenosić.
5. Dżem podgrzać w rondelku i przełożyć nim ciasteczka (sklejamy po dwa).
6. Białą czekoladę roztopić na parze.
Ciasteczka przełożone dżemem zanurzać brzegiem w białej czekoladzie
(zanurzamy około 1/3 ciasteczka) i odstawić do stężenia.
7. Gdy czekolada stężeję, radzę nożem podważać ciasteczka i przenosić je na talerzyk (w przeciwnym wypadku czekolada może zostać na deseczce).
Udanych wypieków:)
suchy mak mielony kupiłam w Lidlu, jest w torebce i nazywa się „mak mielony”
pozdrawiam
Mam takie pytanko co do tego maku, pół dnia zjeździłam po sklepach w poszukiwaniu tego produktu i albo znajduję masę makową albo zwykły mak. W zasadzie nigdzie nie dostałam ” suchego mielonego maku” bardzo proszę o pomoc czy mam kupić zwykły mak i sama go zmielić ?
Pozdrawiam
Zuzanna: – nie trzeba, użyłam suchego, mielonego maku,
pozdrawiam
Fajnie ciasteczka i inne niż wszystkie :-)
Czy mak wcześniej sparzyć?
Ciekawe ale jakoś nie mogę uwierzyć, że wyjdą bez jajek i proszku do pieczenia ;) Kiedyś sprawdzę.
ciasto za bardzo się kruszy, będzie ciężko je wałkować,
pozdrawiam
Pychotki, a ciasta nie da się wałkować tylko trzeba tak jak pisałaś? jaka różnica jest?
Superasne! Yumi!
Wyglądają obłednie !!
Smak dzieciństwa ! U mnie często je robiono :)
Wyglądają niezwykle kusząco :)
Świetne połączenie :) Wygląda pięknie i zapewne tak też smakuje :)
Pozdrawiam :)
Wyglądają przecudnie! Skuszę się na pewno, buziaki!
Wyglądają obłędnie :)